Κατοχύρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Κατοχύρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συνταγματικές ρυθμίσεις για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας και για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, με έμφαση στο ζήτημα της κατοχύρωσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, πυροδοτώντας νέες εντάσεις μεταξύ κυρίως της κυβερνώσας πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τροφοδοτώντας σε ορισμένες περιπτώσεις διαβουλεύσεις με ορίζοντα κάποια συμφωνία.

Οσον αφορά τη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ειδικότερα, πηγές της πλειοψηφίας υπογραμμίζουν –βάσει της εξελιχθείσας συζήτησης στην Ολομέλεια– ότι «ένα στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη που πολέμησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα», επισημαίνοντας ότι «το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή το δίχτυ ασφαλείας για τους πλέον αδύναμους», είχε θεσπιστεί από κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2013, είχε καταπολεμηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αποτελέσει, προεκλογικά, δέσμευση του πρωθυπουργού πως θα ενισχυθεί. Στο πλαίσιο αυτό κάνουν λόγο για «ένα ιστορικό βήμα, μια εμβληματικού χαρακτήρα παρέμβαση στην κοινωνική προστασία και τη θέσπιση κοινωνικών δικαιωμάτων, με στόχο την ενδυνάμωση και την υποστήριξη των οικονομικά αδυνάμων συμπολιτών μας που επλήγησαν από την οικονομική κρίση». Η εν λόγω πρόταση αφορά την προσθήκη –στο άρθρο 21 παρ. 1 του Συντάγματος– της φράσης «Το κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών, μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Οι προαναφερόμενες πηγές συμπλήρωναν ότι σήμερα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αφορά 240.000 νοικοκυριά, με στόχο τα επόμενα χρόνια «να επεκταθεί σε 800.000 συμπολίτες μας» και με προϋπολογισμό «ένα δισ. ευρώ, αντί των 760 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2019». Στο θέμα αυτό αφιέρωσε την παρέμβασή του στη συζήτηση ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης.

Σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των επιθέσεών τους κατά της Ν.Δ., μίλησαν απαξιωτικά για τις επιλογές της σημερινής πλειοψηφίας, υπεραμυνόμενα των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης. Για «συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού» κάνουν λόγο και γι’ αυτό το ζήτημα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην παρέμβασή του, πάντως, ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Κατρούγκαλος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εμείς προτείνουμε να αντικατασταθεί το ρήμα “μεριμνά” στη διατύπωση που προτείνει η Ν.Δ. με το ρήμα “εγγυάται” ή “εξασφαλίζει”. Προτείνουμε να αντικατασταθεί η φράση “μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος” από τη φράση “μέσω ενός συστήματος καθολικών κοινωνικών υπηρεσιών και εισοδηματικών ενισχύσεων”, που δείχνει ακριβώς την πληρότητα του συνόλου των κοινωνικών υπηρεσιών, “αλλά και των υπολοίπων επιδοματικών μορφών που παίρνει η κοινωνική πολιτική”».

Από την πλευρά του, σχολιάζοντας γενικότερα το ύφος και το περιεχόμενο των τοποθετήσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της εξελισσόμενης συζήτησης, ο κ. Α. Λοβέρδος μεταξύ άλλων είπε: «Το πάτε για πόλωση, για δήθεν ιδεολογικοπολιτικές διαφοροποιήσεις και συγκρούσεις, για ανάδειξη ψευτοδιαφόρων, ως δήθεν τομών, ανάμεσα σε μία τάχα προοδευτική και μία τάχα αντιδραστική προσέγγιση της αναθεώρησης του Συντάγματος. Παίρνουμε το μήνυμά σας. Πόλωση θέλετε, πόλωση θα έχετε».

Οπως προαναφέρθηκε, σειρά διαξιφισμών καταγράφηκαν και ως προς το θέμα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, με την τοποθέτηση του κ. Ν. Φίλη να ξεχωρίζει, για ένα αυτοκριτικού περιεχομένου (εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ) σχόλιό του: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μία άτολμη πρόταση αναθεώρησης. Δυστυχώς προσέκρουσε σε διάφορες ενδογενείς και άλλες αντιθέσεις που υπάρχουν στην κοινωνία και στην πολιτική», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή