Δυσφορία «κεντρώων» του ΣΥΡΙΖΑ

Δυσφορία «κεντρώων» του ΣΥΡΙΖΑ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές του φθινοπώρου τα περισσότερα ρεπορτάζ επικεντρώνονταν στο εσωκομματικό πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα «από τα αριστερά» και τις έντονες τότε αψιμαχίες με τον γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος μάλιστα είχε φτάσει στο σημείο να πει απευθυνόμενος στα κομματικά όργανα «όποιος με αμφισβητεί να το πει ευθέως». Πράγματι η δεδηλωμένη μετεκλογική πρόθεση του πρώην πρωθυπουργού να ρυμουλκήσει τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο, είχε προκαλέσει δημόσιες και ιδιωτικές αντιδράσεις στελεχών, με τον «παλιό ΣΥΡΙΖΑ» να βάζει φρένο στο άνοιγμα που σχεδίαζε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το σκηνικό σήμερα τείνει προς την αντίθετη πλευρά. Ο τρόπος που πολιτεύεται ο πρόεδρος του κόμματος το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να ενεργοποιεί δυνάμεις και μαζί γκρίνιες από την πιο κεντρώα πτέρυγα, δηλαδή στελέχη που δεν προέρχονται από την παραδοσιακή μήτρα του κόμματος και τα οποία εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει έτσι «είναι σαν να κλωτσάει το 32% που έλαβε στις εκλογές». Η σχετική μάλιστα συζήτηση, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κυοφορείται εδώ και σχεδόν ένα μήνα, έγινε ακόμα πιο έντονη τις τελευταίες δύο εβδομάδες με αποκορύφωμα την παρουσία του κ. Τσίπρα στην πορεία του Πολυτεχνείου. Εδώ υπάρχει μία λεπτή γραμμή: Δεν εξέφρασε κανείς αντίρρηση για το ότι ο κ. Τσίπρας έδωσε το «παρών». Προβλημάτισε κυρίως η εικόνα που εξέπεμψε συλλήβδην το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ –με τον Αλέξη Τσίπρα βεβαίως σε πρώτο πλάνο–, το οποίο φώναζε συνθήματα που παραπέμπουν σε ένα μειοψηφικό αριστερό κόμμα διαμαρτυρίας και όχι σε ένα κόμμα εξουσίας όπως θεωρητικά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό είναι πως κεντρώο στέλεχος του κόμματος σημείωνε στην «Κ» πως ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει την εντύπωση πως επέστρεψε «στα νερά του» ως αντιπολίτευση.

Η ίδια πηγή συμπλήρωνε πως η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στις κομματικές του ρίζες δικαιολογεί σε ένα μεγάλο βαθμό και το ναυάγιο στις εγγραφές νέων μελών. Εις επίρρωσιν των όσων περιγράφονται παραπάνω χθες ο βουλευτής του κόμματος Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος ανήκει σε αυτούς που δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαφοροποιήθηκε εις διπλούν από την κεντρική γραμμή. Αρχικά σημείωσε πως «αυτά που έκανε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έπρεπε να τα είχαμε κάνει εμείς», συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της ασφάλειας έπρεπε «να είχε κάνει πολλά περισσότερα». Παράλληλα πήρε αποστάσεις από τον χαρακτηρισμό του Αλέξη Τσίπρα της πορείας του Πολυτεχνείου ως «αντικυβερνητικής». «Δεν βλέπω κάτι αρνητικό, καλά έκανε και πήγε. Η πορεία δεν ήταν αντικυβερνητική, αλλά είχε σκοπό να τιμήσει τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου».

Για σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

Για το θέμα της παρουσίας του στην πορεία του Πολυτεχνείου μίλησε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open. Ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε στον χαρακτηρισμό της πορείας ως «αντικυβερνητικής» και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο δικαιολόγησε το γεγονός πως ως πρωθυπουργός δεν είχε πάει. «Δεν θα σεβόμουν τον χαρακτήρα της πορείας αν πήγαινα», είπε χαρακτηριστικά. Οσον αφορά το έτερο θέμα για το οποίο έγινε πολύς λόγος, πως δεν έφτασε δηλαδή μέχρι την αμερικανική πρεσβεία, υπογράμμισε πως ο αντιαμερικανικός χαρακτήρας της πορείας είναι δεδομένος μέσα από τη συλλογική μνήμη, επεσήμανε ωστόσο πως ως πρωθυπουργός δούλεψε για την καλυτέρευση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ και το πέτυχε. Στο θέμα της εγκληματικότητας υποστήριξε πως η κυβέρνηση λειτουργεί με επικοινωνιακούς όρους και το πρόβλημα στα Εξάρχεια δεν λύνεται με καταστολή. Πρόσθεσε δε πως η κυβέρνησή του πέτυχε τη μείωση της βαριάς εγκληματικότητας. Στο θέμα των αλλαγών του ποινικού κώδικα ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «κρύβει πίσω από τις αλλαγές για τις μολότοφ» το μείζον που είναι «το deal με τους τραπεζίτες». Τέλος, όσον αφορά το εσωκομματικό τοπίο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως το συνέδριο θα γίνει γύρω στο Πάσχα και η εκλογή προέδρου από τη βάση είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί για το μέλλον. «Τώρα εγώ θα εκλεγώ από το συνέδριο» είπε, προσθέτοντας πως «δεν θα είναι ισόβιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» αλλά «δυστυχώς, δεν βλέπει κλίμα διαδοχής» για όταν ο ίδιος αποχωρήσει από την ηγεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή