ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλείνει η Μόρια – Νέα κλειστά κέντρα για μετανάστες σε πέντε νησιά

Κλείνει η Μόρια – Νέα κλειστά κέντρα για μετανάστες σε πέντε νησιά

Το συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό αλλά και οι δράσεις ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, παρουσιάστηκαν σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας η πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται σε τέσσερις βραχίονες:

Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, τις αυξημένες επιστροφές μεταναστών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν ή σκέφτονται να μπουν παράνομα στη χώρα, την ώρα που ξέρουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο.

Να καταλάβουν πως αν δώσουν τα λεφτά τους σε έναν διακινητή για να τους φέρει στην Ελλάδα στο τέλος θα τα χάσουν, είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανή προτεραιότητα αποτελεί η αποσυμφόρηση των νησιών. Το σχέδιο, τόνισε προβλέπει δύο φάσεις υλοποίησης.  Βραχυπρόθεσμα τον έλεγχο και την ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση ενώ μεσοπρόθεσμα υλοποιείται αριθμός δράσεων με σκοπό όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του ελληνικού λαού, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες ώστε να θωρακιστεί η χώρα από παρόμοιες μελλοντικές απειλές δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή.

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη φάση και στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό υλοποιείται ήδη όπως έχει προγραμματιστεί με ταυτόχρονες δυναμικές και ευέλικτες παρεμβάσεις όπου απαιτείται και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τη μεταφορά 5.000 ατόμων σε ξενοδοχεία και 15.000 σε υπάρχουσες αλλά και καινούργιες δομές.

Σε ό, τι αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες 5 +1 δράσεις:


Ασυνόδευτα παιδιά

Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη


ΜΚΟ

Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν παραμονή και λειτουργία στη χώρα μόνο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις


Ασυλο και Επιστροφές

Η ψήφιση του νέου νόμου παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε νησιά

Ο σχεδιασμός προβλέπει:

Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, χωρητικότητας 5.000+ ανθρώπων.

Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης χωρητικότητας 5.000+

Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή-ΚΥΤ στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, χωρητικότητας 5.000+

Στην Κω, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε κλειστή ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, χωρητικότητας 2.000+

Στη Λέρο θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, χωρητικότητας 1.000+

Ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε και στην εξασφάλιση-στεγανοποίηση των διόδων των μεταναστών με την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

Όπως είπε, «το νομικό πλαίσιο είναι σε εξέλιξη, η ενίσχυση σε προσωπικό έχει προγραμματιστεί με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 για τα νησιά. Επίσης, όπως είπε, με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, η Ένωση Εφοπλιστών προσφέρει 10 σύγχρονα ταχέα σκάφη στο Λ.Σ., τα οποία πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την εκπλήρωση της αποστολής τους, ενώ η παράδοσή τους θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες και πολλά άλλα».

Στήριξη τοπικών κοινωνιών

Αναφορικά με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στην παράταση έως 31.12.2020 – των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.