«Γέφυρες» προς Ε.Ε. για Βόρεια Μακεδονία οικοδομεί η Αθήνα

«Γέφυρες» προς Ε.Ε. για Βόρεια Μακεδονία οικοδομεί η Αθήνα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της Αθήνας να προσφέρει την έμπρακτη στήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προς τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον οποίο και συνάντησε στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την προετοιμασία της επίσκεψης του κ. Δένδια στα Σκόπια την ερχόμενη Τρίτη, όταν αναμένεται να έχει επαφές με τον ομόλογό του, αλλά και την ηγεσία της χώρας.

Οι πυκνές επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια δεν συμβαίνουν σε διπλωματικό κενό, αλλά στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας, η οποία στηρίζεται από πολλές πλευρές, κυρίως από την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο, για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας τον Μάρτιο, στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. Οι κ. Δένδιας και Ντιμιτρόφ, ήδη από την προηγούμενη συνάντησή τους στη Γενεύη, είχαν συμφωνήσει στην ανάπτυξη και των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο ότι την επόμενη εβδομάδα στα Σκόπια θα μεταβεί και ο Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια.

Η Ελλάδα αναζητεί ευκαιρίες στα Βαλκάνια με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό και θα επιθυμούσε να αποκτήσει ξανά στην οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας μια θέση αρκετά πιο προωθημένη από αυτήν που έχει σήμερα. Στο πλαίσιο της πιο στενής διμερούς συνεργασίας, προχωρούν και οι συνομιλίες σε επίπεδο στρατιωτικών, για την τυποποίηση των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας ενόψει της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν και οι νέες συνθέσεις των επιτροπών για τα σχολικά εγχειρίδια Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και τα εμπορικά σήματα. Μάλιστα, η επιτροπή για τα σχολικά εγχειρίδια σχεδιάζεται να συνεδριάσει πριν από το νέο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που αναμένεται να γίνουν στις επιτροπές δεν αφορούν το σύνολο της σύνθεσής τους, αλλά μόνο τμήμα αυτών. Σε κάθε περίπτωση, η προοπτική διατήρησης της εκκρεμότητας των Δυτικών Βαλκανίων για τους επόμενους μήνες βρίσκεται στην κορυφή των διπλωματικών προτεραιοτήτων της Αθήνας. Χθες, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο κ. Δένδιας υποδέχθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών τους εκπροσώπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία – Δημοκρατική Eνωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας/Ομόνοια και Κόμμα της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή