Προσφυγικό: Προετοιμασία για αντιδράσεις

Προσφυγικό: Προετοιμασία για αντιδράσεις

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την ευόδωση των κυβερνητικών σχεδιασμών όσον αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού θέματος καθοριστικό ρόλο θα παίξουν δύο βασικές παράμετροι: Η δραστική μείωση του αριθμού των ατόμων που φτάνουν από την Τουρκία και η εξασφάλιση της συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας στα νησιά.

Την ίδια στιγμή που το κλειστό κέντρο στη Λέσβο, το οποίο θα δημιουργηθεί στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού, όπως ανακοινώθηκε, θα χωράει από 5.000-7.000 ανθρώπους, σήμερα στη Μόρια της Λέσβου βρίσκονται 15.600 άνθρωποι. Παράλληλα, εφόσον οι αφίξεις συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, κατά μέσον όρο 500 άτομα την ημέρα, οι 20.000 νέες θέσεις που αναμένεται να δημιουργηθούν στην ενδοχώρα θα καλυφθούν μέσα σε ενάμιση μήνα.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις 16 Νοεμβρίου έως και χθες το πρωί στα πέντε νησιά του Αιγαίου που υπάρχουν τα ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης) έφθασαν 1.875 άτομα. Στελέχη της αντιπολίτευσης που έχουν εμπλακεί με τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού μάλιστα επισημαίνουν ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη δημιουργία κλειστών κέντρων με χρονικό ορίζοντα την επόμενη άνοιξη, θα φέρουν ακριβώς τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα: Οι ροές θα αυξηθούν, προκειμένου όσοι σχεδιάζουν να περάσουν, να προλάβουν την εξαγγελλόμενη αυστηροποίηση των μέτρων.

Παρά τη συναινετική διάθεση που επέδειξε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος μάλιστα αναφέρει ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε τις προτάσεις της Περιφέρειας, οι πρώτες αντιδράσεις στα νησιά ήδη καταγράφονται. Ο δήμαρχος Σάμου, Γιώργος Στάντζος, και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισαν, ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση χθες το απόγευμα, να παραιτηθούν αντιδρώντας στη δημιουργία κλειστού κέντρου στο νησί. Ο δήμαρχος έκανε γνωστό ότι θα αποστείλει σήμερα σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό. Με δηλώσεις του στην «Κ», ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου αναδεικνύει εξάλλου σε καθοριστικό παράγοντα την αντίδραση των κατοίκων. «Οι ανοιχτού τύπου δομές που λειτουργούν αυτή τη στιγμή, έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε αδιέξοδο. Οι κλειστές δομές, οι οποίες θα δημιουργηθούν μακριά από τους οικισμούς, θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα σε όσους σκοπεύουν να έρθουν στα νησιά», τονίζει ο κ. Μουτζούρης.

Κομβικό σημείο αποτελεί, σύμφωνα πάντα με τον περιφερειάρχη, η χωροθέτηση των νέων κέντρων και το εάν θα υπάρξει οργανωμένη αντίδραση. «Οι νησιώτες φοβούνται ότι κάτω από την πίεση των αυξημένων αφίξεων θα λειτουργήσουν και τα υφιστάμενα και τα νέα κέντρα», εξηγεί.

Εκτακτο συμβούλιο

Στη Λέσβο έχει αποφασιστεί η σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου την επόμενη Δευτέρα, με αποκλειστικό θέμα το μεταναστευτικό και τη δημιουργία νέου κλειστού κέντρου στο νησί. Οι φήμες για πιθανές χωροθετήσεις ήδη έχουν ξεσηκώσει τους κατοίκους που προετοιμάζονται να αντιδράσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή