Ευρεία αποδοχή των αλλαγών για το άσυλο

Ευρεία αποδοχή των αλλαγών για το άσυλο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρεία κοινωνική αποδοχή συναντούν οι αλλαγές στο πανεπιστημιακό άσυλο που προώθησε η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η απήχηση είναι θετική και σε ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν 7 στους 10 πολίτες (για την ακρίβεια το 66%) «συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί» με τον νέο νόμο για το άσυλο και μόλις το 23% διάκειται αρνητικά. Τη συμφωνία του εκφράζει και το 40% των εκλογέων του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, στο ερώτημα σχετικά με την καθιέρωση κάρτας εισόδου στα πανεπιστήμια, το 71% δηλώνει πως «συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί», ενώ το 20% «διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί». Το ποσοστό που συμφωνεί εκτοξεύεται στο 91% μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ., ενώ τόσο οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ όσο και το 60% της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης» βλέπουν θετικά το μέτρο.

Συντριπτικά υπέρ είναι η κοινή γνώμη και για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, τόσο μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών όσο και μεταξύ των κομμάτων, καθώς συνολικά το 75% συμφωνεί με τη ρύθμιση. Το 64% των καπνιστών θέλει να εφαρμοστεί ο νόμος, όπως και το 86% των μη καπνιστών. Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους των κομμάτων, το 87% της Ν.Δ. είναι υπέρ, όπως και το 63% του ΣΥΡΙΖΑ και το 77% του ΚΙΝΑΛ. Γενικότερα, το 63% της κοινής γνώμης θεωρεί πως η χώρα τους τελευταίους 6 μήνες πηγαίνει προς «τη σωστή ή μάλλον προς τη σωστή» κατεύθυνση και καταγράφεται ελαφρά βελτίωση στο οικονομικό κλίμα: Το 48% (έναντι 46% τον προηγούμενο μήνα) χαρακτηρίζει «μέτρια» την προσωπική οικονομική του κατάσταση. Αντιστοίχως, μειώθηκε κατά δύο μονάδες από 35 στο 33% το ποσοστό αυτών που τη χαρακτηρίζει «δύσκολη ή πολύ δύσκολη».

Σταθερή, εξάλλου, είναι η διαφορά, στις 14 μονάδες, μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα λαμβάνει 38% – έναντι 38,5% τον Οκτώβριο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 24%, χάνοντας μία μονάδα. Σταθερό στο 6%, παρά τις έντονες εσωτερικές αναταράξεις του τελευταίου διαστήματος, παραμένει το ΚΙΝΑΛ. Κατά τα λοιπά, το ΚΚΕ κινείται στο 5,5%, κερδίζοντας μισή μονάδα, όπως και η Ελληνική Λύση στο 4% – από 3,5%. Αντίθετα, το ΜέΡΑ25 πέφτει μισή μονάδα, λαμβάνοντας επίσης 3,5%. Οι αναποφάσιστοι είναι στο 9%.

Στα ποιοτικά στοιχεία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με διαφορά 19 μονάδων –45% έναντι 26%– από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Τεράστια παραμένει η διαφορά και στην παράσταση νίκης, με τη Νέα Δημοκρατία να κινείται στο 70% και τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει μία μονάδα: από το 18% στο 17%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή