ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρεία αποδοχή των αλλαγών για το άσυλο

Ευρεία αποδοχή των αλλαγών για το άσυλο

Ευρεία κοινωνική αποδοχή συναντούν οι αλλαγές στο πανεπιστημιακό άσυλο που προώθησε η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η απήχηση είναι θετική και σε ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν 7 στους 10 πολίτες (για την ακρίβεια το 66%) «συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί» με τον νέο νόμο για το άσυλο και μόλις το 23% διάκειται αρνητικά. Τη συμφωνία του εκφράζει και το 40% των εκλογέων του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, στο ερώτημα σχετικά με την καθιέρωση κάρτας εισόδου στα πανεπιστήμια, το 71% δηλώνει πως «συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί», ενώ το 20% «διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί». Το ποσοστό που συμφωνεί εκτοξεύεται στο 91% μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ., ενώ τόσο οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ όσο και το 60% της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης» βλέπουν θετικά το μέτρο.

Συντριπτικά υπέρ είναι η κοινή γνώμη και για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, τόσο μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών όσο και μεταξύ των κομμάτων, καθώς συνολικά το 75% συμφωνεί με τη ρύθμιση. Το 64% των καπνιστών θέλει να εφαρμοστεί ο νόμος, όπως και το 86% των μη καπνιστών. Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους των κομμάτων, το 87% της Ν.Δ. είναι υπέρ, όπως και το 63% του ΣΥΡΙΖΑ και το 77% του ΚΙΝΑΛ. Γενικότερα, το 63% της κοινής γνώμης θεωρεί πως η χώρα τους τελευταίους 6 μήνες πηγαίνει προς «τη σωστή ή μάλλον προς τη σωστή» κατεύθυνση και καταγράφεται ελαφρά βελτίωση στο οικονομικό κλίμα: Το 48% (έναντι 46% τον προηγούμενο μήνα) χαρακτηρίζει «μέτρια» την προσωπική οικονομική του κατάσταση. Αντιστοίχως, μειώθηκε κατά δύο μονάδες από 35 στο 33% το ποσοστό αυτών που τη χαρακτηρίζει «δύσκολη ή πολύ δύσκολη».

Σταθερή, εξάλλου, είναι η διαφορά, στις 14 μονάδες, μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα λαμβάνει 38% – έναντι 38,5% τον Οκτώβριο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 24%, χάνοντας μία μονάδα. Σταθερό στο 6%, παρά τις έντονες εσωτερικές αναταράξεις του τελευταίου διαστήματος, παραμένει το ΚΙΝΑΛ. Κατά τα λοιπά, το ΚΚΕ κινείται στο 5,5%, κερδίζοντας μισή μονάδα, όπως και η Ελληνική Λύση στο 4% – από 3,5%. Αντίθετα, το ΜέΡΑ25 πέφτει μισή μονάδα, λαμβάνοντας επίσης 3,5%. Οι αναποφάσιστοι είναι στο 9%.

Στα ποιοτικά στοιχεία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με διαφορά 19 μονάδων –45% έναντι 26%– από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Τεράστια παραμένει η διαφορά και στην παράσταση νίκης, με τη Νέα Δημοκρατία να κινείται στο 70% και τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει μία μονάδα: από το 18% στο 17%.