Πιο κοντά η ψήφος αποδήμων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές ενδείξεις ότι όχι μόνο την προσεχή Δευτέρα στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και το αμέσως επόμενο διάστημα κατά την ψήφιση σχετικού σχεδίου νόμου, θα διαμορφωθεί ευρύτατη πλειοψηφία για τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους, αναδείχθηκαν κατά τη χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία επί της συνταγματικής αναθεωρήσεως.

Η Ν.Δ. παρουσίασε την πρότασή της ως προς το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί η σχετική διάταξη του συνταγματικού χάρτη της χώρας, με πολλές πλευρές της αντιπολίτευσης να σημειώνουν ότι διαφαίνονται προοπτικές συμφωνίας, σπεύδοντας ωστόσο να αναφέρουν ότι εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές όσον αφορά την τελική μορφή του νομοσχεδίου που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Η εν λόγω πρόταση, όπως παρουσιάστηκε κατ’ αρχήν από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Ευρ. Στυλιανίδη και στη συνέχεια από τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο, έχει ως εξής: «Με νόμο μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν (σ.σ. στην αρχική πρόταση αντί του “κατοικούν” υπήρχε το “βρίσκονται”) έξω από την Επικράτεια, όπως αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από αποδήμους. Νόμος μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την επικράτεια δεν προσμετρείται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, αλλά μόνο σε επίπεδο επικρατείας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

Ο κ. Θεοδωρικάκος σε παρέμβασή του, αφού υπενθύμισε ότι η αρχική θέση της Ν.Δ. ήταν περισσότερο τολμηρή («θα έπρεπε να διευκολύνονται να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους όλοι οι Ελληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και το δικαίωμα αυτό θα έπρεπε να ασκείται μέσω της επιστολικής ψήφου»), επισήμανε ότι χρειάστηκε να γίνει ένας συμβιβασμός για να επιτευχθούν οι ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις.

«Εξακολουθούμε να θεωρούμε καλύτερη την πρόταση που διατυπώσαμε για τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών εξωτερικού, για την ψηφοφορία με ενιαίο ψηφοδέλτιο και για τη δυνατότητά τους να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους», είχε πει νωρίτερα ο κ. Γ. Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ).

«Αποψή μας, επίσης, είναι ότι το Σύνταγμα πρέπει να αρκεστεί –απευθύνομαι στη Νέα Δημοκρατία– σε μία αφαιρετική διατύπωση της δυνατότητας νομοθετικής πρόβλεψης περιορισμών και να μην προχωρήσετε σε ειδικότερες ρυθμίσεις», είπε εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο κ. Α. Λοβέρδος. «Χρειάζεται να προβλεφθεί και η ύπαρξη πραγματικού δεσμού» εκείνων που βρίσκονται στο εξωτερικό με τη χώρα μας, υπογράμμισε ο κ. Ι. Γκιόκας (ΚΚΕ).

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον έως απόψε το βράδυ οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, με στόχο την αναζήτηση περιθωρίων και για άλλες αλλαγές στις διατυπώσεις του άρθρου, ώστε να διασφαλιστεί το «ναι» από τους περισσότερους αν όχι από όλους.

Κατά τα λοιπά, στη χθεσινή συνεδρίαση καταγράφηκαν εκ νέου οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων ως προς ζητήματα όπως η ποινική ευθύνη υπουργών και η βουλευτική ασυλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή