Με στρατηγική ’98 η Ν.Δ. στους δήμους

Με στρατηγική ’98 η Ν.Δ. στους δήμους

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα από εσωκομματικές διαδικασίες που αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη του Ιανουαρίου, αλλά και μέσα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των οποίων ο κύκλος ουδείς γνωρίζει πότε θα κλείσει, η Νέα Δημοκρατία προετοιμάζεται για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Ακολουθώντας την ίδια ακριβώς συνταγή με εκείνη των προηγουμένων εκλογών, η Ρηγίλλης στοχεύει σε ουσιαστικά πολιτικά οφέλη, τόσο στους μεγάλους δήμους και στις νομαρχίες της χώρας, όσο και στην πλειοψηφία των δήμων – πρωτευουσών νομών. Η τακτική που θα ακολουθήσει η υπό τον κ. Τζαννή Τζαννετάκη Επιτροπή Εκλογών του κόμματος έχει στόχο της την ξεκάθαρη πολιτική επιτυχία στους μεγάλους δήμους και τη δυνατότητα συνεργασιών στους μικρότερους «με καταξιωμένα πρόσωπα, που έχουν μία ευρύτερη απήχηση». Βασικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να προωθήσει την πολιτική των συνεργασιών, καθώς αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη στον δεύτερο γύρο, με τους κυβερνητικούς υποψηφίους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον πρώτο γύρο των προηγουμένων εκλογών, η Νέα Δημοκρατία πέτυχε να επικρατήσει σε τριακόσιους περίπου δήμους της χώρας, έναντι εκατόν ενενήντα δήμων του ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό πάνω από πενήντα τοις εκατό. Αντιθέτως, ποσοστό στον πρώτο γύρο από 40% – 50% πέτυχε η Νέα Δημοκρατία σε 490 περίπου δήμους, ενώ το ΠΑΣΟΚ σε 600 περίπου δήμους. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν το γιατί η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να περάσει χαμηλούς τόνους και όχι τόνους σκληρής αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ, στις δημοτικές εκλογές, αφού ειναι ξεκάθαρο ότι φοβάται τη συσπείρωση των αριστερών δυνάμεων με το ΠΑΣΟΚ στο δεύτερο γύρο. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, και επιδιώκει συνεργασίες σε αρκετούς δήμους με προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς…

Στους δήμους Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, οι κύριοι Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και Χρήστος Αγραπίδης θα είναι και πάλι υποψήφιοι, ενώ για την Αθήνα αναμένεται εντός του επομένου μηνός, κατά πάσα πιθανότητα, η τελική απόφαση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη για το εάν θα είναι υποψήφια ή όχι.

Στην δεύτερη περίπτωση, εκείνη της μη υποψηφιότητάς της, τότε για τη θέση του υποψηφίου στον Δήμο της Αθήνας, με τα σημερινά δεδομένα, θα δώσουν μάχη οι κύριοι Γιώργος Βουλγαράκης και Βύρων Πολύδωρας, καθώς και ο διευθυντής του Mega κ. Νίκος Χατζηνικολάου. Ο κ. Βύρων Πολύδωρας σε μεγαλύτερο βαθμό και ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης σε μικρότερο, θεωρείται ότι απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της οργανωμένης κομματικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας.

Αντιθέτως ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου χρειάζεται να διανύσει κάποιο δρόμο για να κερδίσει την ίδια κομματική αποδοχή, ωστόσο κερδίζει σε μεγάλο βαθμό και φυσικά διαθέτει και την μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, αλλά και διεισδυτικότητα σε άλλους χώρους, γεγονός που του δίνει σαφές προβάδισμα δημοτικότητας έναντι των κ. Πολύδωρα και Βουλγαράκη.

Μεγάλη σημασία έχει και η στάση που θα τηρήσει ο διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου» κ. Γ. Κύρτσος, που έχει… «προειδοποιήσει» ότι σε περίπτωση που κατέλθει υποψήφιος ο κ. Χατζηνικολάου, θα κατέλθει και ο ίδιος στον Δήμο της Αθήνας, για να διεκδικήσει τη δημαρχία. Επίσης, προβληματισμό προκαλεί και η πρόθεση του δημάρχου Αθηναίων και αρχηγού του ΚΕΠ κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου να δηλώσει «παρών» στις προσεχείς δημοτικές, με υποψήφιο που προφανώς θα χρήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή