ΣΥΡΙΖΑ: Κάτω από τον πήχυ οι εγγραφές νέων μέλων

ΣΥΡΙΖΑ: Κάτω από τον πήχυ οι εγγραφές νέων μέλων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν πάρει κανείς ως ένα ενδεικτικό παράδειγμα την Αρκαδία, την οποία καθόλου τυχαία δεν επισκέφθηκε την Πέμπτη ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, οι εγγραφές νέων μελών στον iSYRIZA πηγαίνουν πολύ χειρότερα από τις προσδοκίες της ηγετικής ομάδας του κόμματος. Στον κεντρικό νομό της Πελοποννήσου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε στις τελευταίες εκλογές το φράγμα του 30% και τον ψήφισαν 18.084 πολίτες, τα νέα μέλη μέχρι τώρα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρόεδρος της Nομαρχιακής Αρκαδίας, είναι μόλις… 86. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό παράδειγμα έρχεται απλώς να επιβεβαιώσει τις ήδη γνωστές πληροφορίες πως το ευρύ κοινό μέχρι αυτή την ώρα δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμα που απηύθυνε η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία είναι πλέον αναγκασμένη να ρίξει τον πήχυ πολύ χαμηλότερα από τις 180.000 μέλη –ήτοι το 10% των ψηφοφόρων– που είχε θέσει ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο μεγάλος στόχος πλέον είναι μέχρι το συνέδριο, που μετατίθεται πιθανότατα για την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, όπως ειπώθηκε χθες στην Πολιτική Γραμματεία, να πλησιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις 100.000 μέλη. Εξ ου και, πλην των περιοδειών του ίδιου του τέως πρωθυπουργού, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα κινητικότητα ανά την Επικράτεια με συνεδριάσεις των Νομαρχιακών για την πρόσκληση εγγραφής νέων μελών. Η ενίσχυση της επικοινωνίας του iSYRIZA, που κρίνεται επιβεβλημένη, συνεχίστηκε και χθες, καθώς η Κουμουνδούρου έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο –έπειτα από εκείνο για την αστυνομική βία– με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή. Το βίντεο καυτηριάζει την επιείκεια που δείχνει, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση στα οικονομικά εγκλήματα του «λευκού κολάρου». Η καμπάνια συνοδεύεται από το hashtag «do isyriza Yourself».

Απολογισμός ήττας

Εντός αυτού του δυσμενούς πλαισίου, αλλά και των δεδομένων εσωτερικών κραδασμών που προκάλεσε εντός της εβδομάδας το κείμενο-μανιφέστο των «53», συνεδρίασε χθες η Πολιτική Γραμματεία. Παρά τις προειδοποιήσεις που υπήρξαν από την εσωτερική αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε χθες στην ίδια γραμμή που έχει χαράξει ήδη από την επομένη των εκλογών, λέγοντας πως το εγχείρημα της δημιουργίας προοδευτικής παράταξης δεν γυρίζει πίσω. Στη λογική αυτή, δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως ο ΣΥΡΙΖΑ, που πάει στο συνέδριο με το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», θα έχει και πάλι προσθήκη στο όνομά του. Παράλληλα αποφασίστηκε πως η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά και σε αιτιολόγηση της ήττας σε ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές, κάτι που ακόμη εκκρεμεί. Κατά τα λοιπά, θα υπάρξει η σύσταση μιας κεντρικής επιτροπής ανασυγκρότησης που θα αριθμεί περί τα 600 μέλη και από την οποία θα προκύψει ένα «πολιτικό κέντρο» περίπου 35 μελών που θα εγκρίνει τις θέσεις του συνεδρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή