Σκηνικό έντασης από τον Αλ. Τσίπρα στη Βουλή

Σκηνικό έντασης από τον Αλ. Τσίπρα στη Βουλή

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλούς τόνους, αλλά και με τον πρωθυπουργό να θέτει ανάχωμα στη νέα προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαμορφώσει συνθήκες ακραίας πολωτικής σύγκρουσης, Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας χθες στη Βουλή αντιπαρατέθηκαν για το φαινόμενο της διαφθοράς, με αφορμή ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη λεγόμενη Ωρα του Πρωθυπουργού.

«Θέλατε για άλλη μία φορά να πέσουμε σε μια παγίδα έντασης και ανταλλαγής χαρακτηρισμών. Εγώ δεν πρόκειται να ακολουθήσω. Εχω μια χώρα να κυβερνήσω και έναν λαό να ενημερώσω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, σε απάντηση της πρώτης τοποθέτησης του κ. Τσίπρα, η οποία είχε αρχίσει με χρήση επιθετικών εκφράσεων όπως «δεν είστε μόνο ψεύτης αλλά και δειλός», «αυτοδιασύρεστε στο Κοινοβούλιο με θεατρινισμούς», «διασύρετε τη χώρα μας διεθνώς». Στην επιλογή δε του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει την Ν.Δ. ως ταυτιζόμενη με σκανδαλώδεις υποθέσεις, σημείωσε: «Εάν εσείς θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες, εγώ προτιμώ να τη μετατρέψω σε ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο. Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά μας. Εγώ εύχομαι και ελπίζω να μην ακολουθήσετε αυτόν τον τρόπο και αυτό το στυλ και να μπορέσουμε να συζητήσουμε και –γιατί όχι;– σε ορισμένα ζητήματα να συμφωνήσουμε».

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο κ. Τσίπρας επαναδιατύπωσε την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί και τις επιλογές της εξυπηρετεί συμφέροντα της ολιγαρχίας και κάνει χάρες στην επιχειρηματική ελίτ. «Επαναφέρατε την κανονικότητα της διαπλοκής, της διαφθοράς, που έριξε την Ελλάδα στα βράχια και την οδήγησε στη χρεοκοπία». Ως ενδεικτικά παραδείγματα για να τεκμηριώσει τη θέση του ο κ. Τσίπρας έφερε τις πρόσφατα ψηφισθείσες διατάξεις για την κατ’ έγκληση δίωξη τραπεζικών στελεχών, για την υπό όρους αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών προσώπων που ελέγχονται για ξέπλυμα χρήματος, καθώς και για την άρνηση της Ν.Δ. να ψηφίσει την «ερμηνευτική διάταξη» που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει κατά την αναθεωρητική του Συντάγματος διαδικασία επί του άρθρου 86 για την ευθύνη των υπουργών.

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας, απέρριψε την επιχειρηματολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε τις κυβερνητικές θέσεις που έχουν ήδη από ημερών καταγραφεί στον κοινοβουλευτικό διάλογο, σημειώνοντας μάλιστα ότι σε ορισμένα ζητήματα ο κ. Τσίπρας δεν ήταν επαρκώς ενήμερος.

Μεταξύ των δύο ανδρών, τέλος, αναπτύχθηκε και ένας έντονος διάλογος με συμβολισμούς: ο κ. Τσίπρας σε μια προσπάθεια να απαντήσει ετεροχρονισμένα στην κατηγορία που έχει δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για προστατευτική στάση έναντι της παραβατικότητας των «μπαχαλάκηδων» στις διαδηλώσεις, είπε: «Αυτούς που κλέβουν το δημόσιο χρήμα και περνάνε ζωή χαρισάμενη στο εξωτερικό εις υγείαν των κορόιδων, εγώ σήμερα θα ονομάσω “μπαχαλάκηδες με κουστούμια και με γραβάτες”». Ο πρωθυπουργός απάντησε αμέσως: «Είναι πολύ υποκριτικό να αναμασάτε διαρκώς αυτήν την καραμέλα περί λευκών κολάρων». Μας τους είπατε τώρα και “μπαχαλάκηδες των λευκών κολάρων”, τους διακρίνατε από άλλους “μπαχαλάκηδες”. Εμείς δεν θέλουμε ούτε “μπαχαλάκηδες λευκών κολάρων” ούτε “μπαχαλάκηδες” στα πανεπιστήμια. Ο νόμος σ’ αυτήν τη χώρα θα εφαρμόζεται για όλους, είτε είναι δυνατοί είτε είναι αδύναμοι». Για να συμπληρώσει με καυστική διάθεση: «Προσέξτε τα λόγια σας όταν μιλάτε για λευκά κολάρα, γιατί μπορεί ενίοτε να είναι και λερωμένα και γραβάτα να μη φοράνε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή