Εσωκομματικά «όρια» από Τσίπρα με φόντο το συνέδριο

Εσωκομματικά «όρια» από Τσίπρα με φόντο το συνέδριο

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εσωκομματικό μέτωπο που ξεκίνησε εντός της εβδομάδας με το κείμενο-μανιφέστο των «53» το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, αποτελεί ουσιαστικά την άτυπη έναρξη μιας μακράς εσωτερικής διαδικασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει μέχρι το συνέδριο, το οποίο προσδιορίζεται για τις αρχές Μαΐου. Το γεγονός πως οι 53» με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αντιτίθενται σε δύο κεντρικής φύσεως ζητήματα όπως τα έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, προμηνύει πως ο διάλογος εντός κόμματος μόνο ανέφελος δεν θα είναι.

Συγκεκριμένα, η εσωκομματική αντιπολίτευση μέσω του κειμένου ζητεί από τον τέως πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε αλλαγή ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ –ούτε καν σε προσθήκη–αλλά και να μην αλλάξει ο ριζοσπαστικός χαρακτήρας του κόμματος. Οι «53» λένε «ναι» σε ανασυγκρότηση, αλλά «όχι» σε μετασχηματισμό, στον οποίο προσδίδουν αρνητική χροιά. Αμφότερα τα αιτήματα ο Αλέξης Τσίπρας προφανώς και τα απορρίπτει, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Παρασκευή, όπου το γενικό συμπέρασμα είναι πως ο δρόμος προς τον μετασχηματισμό του κόμματος συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Το ερώτημα

Με δεδομένο, λοιπόν, πως ο δρόμος που έχει χαράξει ο Αλέξης Τσίπρας «δεν έχει επιστροφή» όπως σημείωναν στην «Κ» έμπειροι κομματικοί παράγοντες, το ερώτημα είναι εύλογο: πού θα καταλήξει ο εσωκομματικός διάλογος; Και «σε τι βαθμό» και «μέχρι πού» θα επιμείνει η εσωτερική αντιπολίτευση να ρίχνει προειδοποιητικές βολές στην κεντρική διοίκηση για λανθασμένες επιλογές. Αυτή την ώρα η αίσθηση στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως οι «53» ασκούν κριτική «εκ του ασφαλούς» και «δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα». Κομματικό στέλεχος, μάλιστα, υπενθύμιζε πως ήδη από το 2016, αρκετοί ήταν αυτοί στο εσωτερικό του κόμματος που «κινδυνολογούσαν πάλι» ισχυριζόμενοι πως «το πρόγραμμα δεν βγαίνει». Σε κάθε περίπτωση, οι «προεδρικοί» δεν φαίνεται να έχουν διάθεση να τραβήξουν το σκοινί, αφήνοντας κατά την πάγια τακτική Τσίπρα «να αναπτύσσονται αντίθετες απόψεις». Υπάρχει όμως και «όριο»–κάτι που ο κ. Τσίπρας φρόντισε να καταστήσει σαφές.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως ακολουθεί την τακτική «αν θες ειρήνη, προετοιμάσου και για πόλεμο». Το σκιαγράφησε εντός της εβδομάδας, στην τηλεοπτική του συνέντευξη (Οpen), όταν ρωτήθηκε αν βλέπει κλίμα διαδοχής στο κόμμα του. Η απάντηση «δυστυχώς, όχι ακόμα» μπορεί να μεταφραστεί κάλλιστα και ως μία απόλυτη βεβαιότητα πως ελέγχει το κόμμα του και ως εκ τούτου όποιος έχει τέτοιες προθέσεις, «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

Παράλληλα, η «αποκάλυψη» πως ο ίδιος θα εκλεγεί από το συνέδριο, αλλά μπορεί να συζητηθεί η μελλοντική θεσμοθέτηση της εκλογής από τη βάση παραπέμπει, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, στην πιθανότητα να βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας εκλογές εντός του 2020 ή 2021, για να «κάψει», όπως είπε ο πρωθυπουργός, την απλή αναλογική. Σε μία τέτοια περίπτωση, η πιθανότητα να μην έχει καλύψει τη διαφορά από τη Ν.Δ. είναι μεγάλη και ίσως με την εκλογή από τη βάση να θωρακίζεται ο ίδιος στην περίπτωση νέας ήττας.  Ο ίδιος, πάντως, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα των εκλογών δημοσίως, λέγοντας πως σε μία τέτοια περίπτωση όχι μόνο δεν θα ηττηθεί, αλλά θα γίνει πράξη το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης». «Ας το τολμήσουν» ανέφερε και «αυτοί οι οποίοι είχαν ενορχηστρώσει, είχαν σχεδιάσει και περίμεναν να υλοποιήσουν τη στρατηγική της παρένθεσης, τελικά θα είναι αυτοί οι ίδιοι οι οποίοι θα υλοποιήσουν όχι την αριστερή παρένθεση, αλλά τη δεξιά παρένθεση».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας εντός της εβδομάδας θα κάνει νέο ευρωπαϊκό ταξίδι, αυτή τη φορά στο Παρίσι, προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Paris School of International Affairs, το οποίο δημιουργεί έδρα για το χρέος. Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει με θέμα «Ενα μάθημα από την Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή