ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΠΑΣΟΚ πάει… Αριστερά για δημοτικές εκλογές

Δύο άκρως αντίθετες προσεγγίσεις διαμορφώνονται στα ηγετικά κλίμακια του ΠΑΣΟΚ, εν όψει των επερχόμενων εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν μείζονα δοκιμασία για το κυβερνών κόμμα που κινδυνεύει να απολέσει εκ νέου την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, αλλά και την πλειοψηφία των Καποδιστριακών δήμων.

Σύμφωνα με την κυρίαρχη άποψη, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να κινηθεί με την «κλασική» πολιτική συνταγή, που προβλέπει την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πρόσθετους πόρους και τη διερεύνηση των προοπτικών για συμμαχίες σε τοπικό επίπεδο, κυρίως με τον ΣΥΝ. Μάλιστα, ήδη, προκειμένου να «λειώσουν οι πάγοι» με την Κουμουνδούρου, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτης είχε χθες συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Ν. Κωνσταντόπουλο. Η δεύτερη προσέγγιση έχει εντελώς διαφορετική αφετηρία. Σύμφωνα μ’ αυτήν, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μετατοπίσει την αντιπαράθεση στα προβλήματα που παρουσιάζουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα πεδία της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, μόνον εάν το ΠΑΣΟΚ μπορέσει να «εκφράσει» πολιτικά τη δυσφορία της κοινής γνώμης για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις νομαρχίες και στους δήμους έχει ελπίδες να αποτρέψει μια σαρωτική επικράτηση της Ν.Δ.

Οι αποφάσεις

Τις τελικές αποφάσεις για τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ θα λάβει βεβαίως ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης, αφού προηγουμένως ακούσει τις απόψεις του κ. Λαλιώτη, καθώς και του υπουργού Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδη και του μέλους του Ε.Γ. κ. Μ. Νεονάκη, που επίσης θα διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην εκλογική προετοιμασία του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε ήδη, ο κ. Λαλιώτης έκανε ένα πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση διαύλων επικοινωνίας μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να προτείνει στον κ. Κωνσταντόπουλο μια κεντρική πολιτική συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων εν όψει των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού μια τέτοια προοπτική συναντά σημαντικές αντιδράσεις από μια πτέρυγα της Κουμουνδούρου. Ο κ. Λαλιώτης εστίασε, αντιθέτως, την προσοχή του στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για συνεργασίες με τον ΣΥΝ σε τοπικό επίπεδο, είτε από τον πρώτο είτε, κυρίως, στο δεύτερο γύρο, προοπτική στην οποία φαίνεται να μην είναι αρνητική η ηγεσία του ΣΥΝ.

Παράλληλα, ο κ. Λαλιώτης έσπευσε να καταθέσει μια πρόταση συνολικού διαλόγου με την Κουμουνδούρου, χωρίς να παραλείψει την αυτοκριτική για τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε το ΠΑΣΟΚ τα κόμματα της Αριστεράς στο παρελθόν. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε συγκεκριμένα ότι επιζητεί το διάλογο «χωρίς ηγεμονισμούς και με σεβασμό στην αυτονομία», τονίζοντας ότι το κυβερνών κόμμα δεν θέλει να επαναληφθεί η εμπειρία της δεκαετίας του ’80, που είχε συνοψιστεί στη φράση «το ΠΑΣΟΚ και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις». Επίσης, ο κ. Λαλιώτης προσδιόρισε ως σημεία διαλόγου την τρομοκρατία, τα κοινωνικοοικονομικά θέματα, τον εκλογικό νόμο, το Γ’ ΚΠΣ και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντόπουλος δεν εμφανίσθηκε αρνητικός σε έναν ανοικτό διάλογο, αλλά κατέστησε σαφές ότι στόχος του ΣΥΝ είναι η αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής και δεν είναι δυνατόν να απεμπολήσει την αντιπολιτευτική του λειτουργία.