Τέλος στους «εκβιασμούς» με την Προεδρία

Τέλος στους «εκβιασμούς» με την Προεδρία

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εννέα βήματα στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του καταστατικού χάρτη της χώρας, επί σημαντικών πολιτικών και κοινωνικού ενδιαφέροντος ζητημάτων, πραγματοποίησε χθες στη Βουλή το πολιτικό σύστημα, ολοκληρώνοντας μια μακρά κοινοβουλευτική διαδικασία από την οποία αναδείχθηκαν τόσο συγκλίσεις και συναινέσεις όσο και –εκ νέου– το εύρος του χάσματος που χωρίζει Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί στο μέλλον κόμμα της αντιπολίτευσης να εκβιάσει εκλογές με πρόσχημα την ανάδειξη του κορυφαίου πολιτειακού παράγοντα, η κατάργηση της σύντομης παραγραφής των αδικημάτων μελών κυβερνήσεων, η θεσμοθέτηση δικαιώματος ψήφου σε αποδήμους στον τόπο κατοικίας τους, ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας, η συνταγματική προστασία για ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε μια κοινωνία που ακόμα βιώνει τις επιπτώσεις της κρίσης, καθώς και η θέσπιση της δυνατότητας για συζήτηση και ψήφιση νόμων ύστερα από αίτημα πολιτών, αποτελούν τις κορυφαίες στιγμές της ολοκληρωθείσας συνταγματικής αναθεώρησης.

Ολες οι πολιτικές δυνάμεις υπογράμμισαν ότι θα ήθελαν περισσότερα από αυτή την αναθεώρηση, αλλά επέρριψαν στους αντιπάλους τις ευθύνες που κάτι τέτοιο δεν έγινε. Σε ορισμένες, ωστόσο, περιπτώσεις διαφάνηκε απ’ όλες τις πλευρές η διάθεση μίνιμουμ συνεννόησης και μέσα από υποχωρήσεις επιτεύχθηκε τελικώς συμφωνία με ευρεία πλειοψηφία.

Εκεί όπου πέρασαν οι αλλαγές μόνο με τη στήριξη της Ν.Δ. (158 «ναι») ήταν στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και στο ζήτημα της ανάδειξης ανεξαρτήτων αρχών. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη πλειοψηφία, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό συναίνεσης, καταγράφηκε στην κατάργηση της «αποσβεστικής προθεσμίας» (μικρός χρόνος παραγραφής) για τα υπουργικά αδικήματα: υπέρ της πρότασης που προέκυψε ως κοινή από Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 274 βουλευτές – υπήρξαν και 23 «παρών». Ευρεία πλειοψηφία καταγράφηκε και στην αλλαγή με την οποία προβλέπεται το δικαίωμα «λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας». Εδώ τα «ναι» ήταν 254, γεγονός το οποίο σημαίνει, βάσει των συσχετισμών (Ν.Δ. 158, ΣΥΡΙΖΑ 86, ΚΙΝΑΛ 22, ΚΚΕ 15, Ελ. Λύση 10, ΜέΡΑ25 εννέα βουλευτές) ότι την πρόταση της Ν.Δ. στήριξε και αριθμός βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος στους «εκβιασμούς» με την Προεδρία-1

Από αυτούς τους αριθμητικούς συσχετισμούς προκύπτει επίσης ότι τη διάταξη για την ψήφο των αποδήμων δεν υποστήριξε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ (84 «όχι). Σημειώνεται πως από τη χθεσινή ψηφοφορία απουσίαζαν δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ν. Φίλης και Εμμ. Θραψανιώτης), καθώς και ο κ. Αθ. Παφίλης του ΚΚΕ. Υπέρ της πρότασης για περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας ψήφισαν 179 βουλευτές (117 είπαν «όχι» στην πρόταση της Ν.Δ., στηρίζοντας αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ 189 ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Ν.Δ. για την εξομοίωση των στρατιωτικών με τα τακτικά δικαστήρια.

Της ψηφοφορίας, με την οποία ολοκληρώθηκε η μακρά και δύο φάσεων αναθεωρητική διαδικασία –ξεκίνησε την προηγούμενη περίοδο από την προτείνουσα Βουλή με κυβερνώσα πλειοψηφία κορμός της οποίας ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίστηκε μετά τις εκλογές μα αυτοδύναμη πλειοψηφία της Ν.Δ.–, προηγήθηκαν οι καταληκτικές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, στο πλαίσιο των οποίων σημειώθηκε ακόμα μία «σύγκρουση» Κυρ. Μητσοτάκη – Αλ. Τσίπρα. Οπως συνέβη και την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας χρήση σκληρής φρασεολογίας, επιχείρησε να πολώσει εκ νέου την κατάσταση, αλλά ο πρωθυπουργός απάντησε αναδεικνύοντας όσα επιτυγχάνονται από την αναθεωρητική διαδικασία και αποφεύγοντας μια τυφλή σύγκρουση.

«Ατολμη αλλά αναγκαία η αναθεώρηση», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. «Δεν μπορούν να κρύψουν τις συγκλίσεις τους Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ ώστε να μη διαταράσσεται η κυβερνητική σταθερότητα», τόνισε μεταξύ άλλων ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας. «Οι προτάσεις των μικρών κομμάτων δεν ακούστηκαν», διαμαρτυρήθηκε ο κ. Κυρ. Βελόπουλος. Για «αποσπασματικές αλλαγές» μίλησε ο κ. Γ. Βαρουφάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή