Κυρ. Μητσοτάκης: Ευθύνη της πλειοψηφίας ένα πρόσωπο ευρείας συναίνεσης

Κυρ. Μητσοτάκης: Ευθύνη της πλειοψηφίας ένα πρόσωπο ευρείας συναίνεσης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δεδηλωμένη πρόθεσή του να αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας –παρότι η αναθεώρηση του άρθρου 32 δίνει πλέον τη δυνατότητα εκλογής και με απλή πλειοψηφία– επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, δίνοντας το στίγμα ότι το πρόσωπο που θα προτείνει θα είναι δυνατόν να πετύχει αυτές τις συναινέσεις.

«Πιστεύετε πραγματικά, κ. Τσίπρα, ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία που θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία και θα αντέξει εδώ μέσα; Η λύση που προτείνουμε είναι η μόνη που μπορεί να απεμπλέξει τη διαδικασία με την πρόωρη διάλυση της Βουλής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι ο νέος τρόπος εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας «δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη τής εκάστοτε πλειοψηφίας να αναζητεί πρόσωπο που θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».

Ο κ. Μητσοτάκης έψεξε τον κ. Τσίπρα για αναφορές που έκανε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στον Κωνσταντίνο Τσάτσο θυμίζοντάς του ότι ο Κ. Καραμανλής το 1990 εξελέγη Πρόεδρος με 153 βουλευτές. Κι αυτό διότι νωρίτερα ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι δεν σέβεται την ιστορία της παράταξής του, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι Κ. Καραμανλής και Κ. Τσάτσος «δεν θα δέχονταν ποτέ να γίνουν Πρόεδροι αν ήξεραν ότι για να εκλεγούν στη θέση αυτή αρκεί η πλειοψηφία που απαιτείται για να εγκρίνει η Βουλή έναν διοικητή ΔΕΚΟ». «Πάλι αδιάβαστος. Και στα συνταγματικά αδιάβαστος. Και σε αυτό αδιάβαστος», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση δεν τις απορρίπτει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά, όπως είπε, «τις απέρριψε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου», ενώ έκανε θετικό απολογισμό της διαδικασίας, παρά τις επιμέρους ενστάσεις. Εγκάλεσε μάλιστα τον κ. Τσίπρα ότι η ομιλία του ήταν εκτός κλίματος της γενικότερης συζήτησης. Και θύμισε ότι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ (της προτείνουσας Βουλής) έφτασαν στην αναθεωρητική Βουλή μόλις 40 άρθρα, γιατί, όπως επισήμανε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε στόχο τον εκσυγχρονισμό του Συντάγματος, αλλά «τη ματαίωση για μία 10ετία μιας ριζικής αλλαγής», φωτογραφίζοντας το άρθρο 16.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε. Η συνάντηση, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, αναμένεται να επικεντρωθεί σε αυτό, καθώς Ελλάδα και Ιταλία είναι δύο χώρες που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση ως χώρες υποδοχής. Στην ατζέντα θα βρεθούν ακόμη η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια (με αιχμή την Αλβανία) και τα ενεργειακά, και συγκεκριμένα η έγκαιρη ολοκλήρωση του ΤΑΡ. Την Πέμπτη συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με βασικό θέμα στην ατζέντα το νέο νομοθετικό έργο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου θα βρεθούν το νέο ασφαλιστικό, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει ο Γ. Βρούτσης, αλλά και οι βασικοί άξονες του φορολογικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή