Αλ. Τσίπρας: Αυτοκριτική για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Αλ. Τσίπρας: Αυτοκριτική για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη δυνατότητα εκλογής Προέδρου ακόμα και με λιγότερες από 150 ψήφους άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητη» την κυβερνητική πρόταση, αντιτάχθηκε στη δυνατότητα που φέρνει η πλειοψηφία ακόμα και για πέντε ψηφοφορίες προκειμένου να εκλεγεί ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας, σημειώνοντας, με σκληρή γλώσσα, πως σε μια τέτοια περίπτωση θα πρόκειται για «κομματάρχη πρόεδρο», «διοικητή ΔΕΚΟ» και «κηπουρό της παράταξης».

Θέλοντας μάλιστα να δώσει έμφαση, ανέτρεξε στο παρελθόν της συντηρητικής παράταξης: «Πότε είχε η Νέα Δημοκρατία εκφράσει τέτοια άποψη για μειοψηφικό Πρόεδρο;» είπε προσθέτοντας «αν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, όταν έφτιαχναν το Σύνταγμα του 1975, ότι έχει θέση στο πολίτευμά μας Πρόεδρος μειοψηφίας». Η ομιλία του κ. Τσίπρα, πλην της παραπάνω αναφοράς, είχε και άλλα ενδιαφέροντα σημεία, με κυριότερο εκείνο όπου με αφορμή τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας βρήκε ευκαιρία να στείλει ουσιαστικά μήνυμα στον πυρήνα του κόμματός του, ο οποίος και τότε τον είχε κατηγορήσει για «μη θαρραλέες αλλαγές».

Ο τέως πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως «σε κάποιες περιπτώσεις» μπορεί ακόμη και να δυσαρέστησε «το στενό κομματικό μας ακροατήριο, όπως για παράδειγμα στην πρότασή μας για το άρθρο 3, που προτείναμε έναν ήπιο εξορθολογισμό και όχι τη ριζική διάρρηξη των σχέσεων πολιτείας και Εκκλησίας». Εξηγώντας όμως γιατί προχώρησε σε πιο ήπιες αλλαγές, παρακάμπτοντας το κομματικό του συμφέρον, ανέφερε πως «έγιναν με την επίγνωση ότι το Σύνταγμα αποδίδει πάντοτε έναν ορισμένο συσχετισμό κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων, τον οποίο δεν μπορούμε να υπερβούμε».

Η ομιλία του κ. Τσίπρα διαπνεόταν συνολικά από μια προσπάθεια του τέως πρωθυπουργού να αναδείξει τη συναινετική διάθεσή του, τουλάχιστον στα μείζονα, ως πρωθυπουργός. Σε αυτή την κατεύθυνση πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν είδε το Σύνταγμα ως κομματικό εργαλείο, γι’ αυτό και υιοθέτησε κομμάτια από όσα είχε προτείνει η Ν.Δ. το 2014, «όπως την τότε πρότασή της να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπειτα από αλλεπάλληλες ψηφοφορίες στη Βουλή, πάντοτε όμως με αυξημένη πλειοψηφία, και εναλλακτικά με άμεση εκλογή από τον λαό». Καταλήγοντας ανέφερε πως «το οξύμωρο είναι ότι σε αυτές τις δύο προτάσεις βασίζεται σχεδόν το κύριο μέρος της αντιπαράθεσης της Ν.Δ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα», απόδειξη «πολιτικής ένδειας και καιροσκοπισμού» της Ν.Δ. Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα ταξιδέψει στο Παρίσι με αφορμή αυριανή εκδήλωση του Paris School of International Affairs με θέμα «Ενα μάθημα από την Ελλάδα». Το πανεπιστήμιο έχει πρόσφατα ιδρύσει έδρα για το χρέος και εκεί θα διδάσκει, μεταξύ άλλων, ο τέως αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή