Αντίστροφη μέτρηση για θεσμοθέτηση της ψήφου αποδήμων

Αντίστροφη μέτρηση για θεσμοθέτηση της ψήφου αποδήμων

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή, διά στόματος του πρωθυπουργού, αναγγελία ψήφισης έως το τέλος του έτους του εφαρμοστικού του Συντάγματος νόμου για τη ρύθμιση θεμάτων σχετικών με την ψήφο των αποδήμων σημαίνει πως το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου θα «στριμωχτεί» σε ένα ήδη βαρύ πρόγραμμα νομοθετικών εργασιών της Βουλής κάπου ανάμεσα στην προσεχή Δευτέρα 2/12 έως τις 13 Δεκεμβρίου, δηλαδή τις προσεχείς δύο εβδομάδες.

Τα χρονικά περιθώρια «ώς το τέλος του έτους» δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων, δεδομένου ότι την τελευταία εβδομάδα πριν από τις διακοπές των εορτών, δηλαδή το αργότερο έως τις 20/12, είναι προγραμματισμένο να εισαχθεί προς ψήφιση ο ετήσιος προϋπολογισμός του κράτους.

Πέραν του σχεδίου νόμου για τους αποδήμους, τη σειρά τους για εισαγωγή και ψήφιση στο προαναφερθέν μικρό χρονικό διάστημα έχουν λάβει σύμφωνα με τις έως τώρα εξαγγελίες και άλλα ιδιαίτερης σημασίας νομοθετήματα, με το νέο φορολογικό να ξεχωρίζει.

Επίσης, θα πρέπει να ψηφισθούν νομοσχέδια του υπουργείου Εσωτερικών, αφενός, για επιμέρους θέματα της εκλογικής διαδικασίας και, αφετέρου –προφανώς σπουδαιότερο– ζητήματα δημόσιας διοίκησης στα οποία περιλαμβάνονται και προβλέψεις για τις μετατάξεις, την κινητικότητα κ.ά. Σύμφωνα, επίσης, με παλαιότερες αναγγελίες, πριν από το τέλος τρέχοντος έτους θα πρέπει να τεθεί προς επεξεργασία και ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Η πυκνότητα αυτή του νομοθετικού έργου σημαίνει, όπως σχολιάζεται ήδη στο Περιστύλιο, ότι οι ρυθμοί στο Κοινοβούλιο θα είναι πυρετώδεις, χωρίς να αποκλείονται και οι επείγουσες διαδικασίες.

Η τρέχουσα εβδομάδα, που άνοιξε με την καταληκτική συνεδρίαση για το Σύνταγμα, από πλευράς νομοθετικής εργασίας είναι από καιρό «στο κόκκινο»: σήμερα Τρίτη η Ολομέλεια συζητεί και ψηφίζει τον απολογισμό και ισολογισμό οικονομικού έτους 2017, ενώ για το επόμενο τριήμερο προγραμματίζεται το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, αλλά κι εκείνο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διαμεσολάβηση. Και όλα αυτά, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

Η επιτροπή αυτή, που η λειτουργία της ανεβάζει κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο, συνεδριάζει εκ νέου σήμερα με αντικείμενο την εξέταση δύο μαρτύρων-στελεχών από την εταιρεία Novartis.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή