Αντιπαράθεση για την οικονομία στην Επιτροπή της Βουλής

Αντιπαράθεση για την οικονομία στην Επιτροπή της Βουλής

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φράση «έγιναν και λάθη», ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος έδωσε άρωμα αυτοκριτικής για οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και έγκρισης του Απολογισμού-Ισολογισμού έτους 2017 σήμερα στη Βουλή. Μια συζήτηση η οποία γενικότερα, πάντως, δεν ξέφυγε από τη γνωστή αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το ποιός κάνει ορθές και δίκαιες επιλογές οικονομικής πολιτικής, καθώς και από την κριτική προς αμφοτέρους από πλευράς όλων των μικρότερων κομμάτων.

Αυτό το κλίμα επικρατεί και στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, η οποία ήδη ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, για να ολοκληρωθεί την Πέμπτη, με στοχο να ψηφιστεί από την εθνική αντιπροσωπεία το αργότερο έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Της επισήμανσης Τσακαλώτου, είχε προηγηθεί σχόλιο του υφυπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη επί του περιεχομένου ομιλίας του κ. Ν. Συρμαλένιου, καθώς ο εισηγητής ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε πως το 2017 «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μέχρι τέλους του 2017 και εν μέσω μνημονίων, να επαναφέρει την εκτροχιασμένη οικονομία στις ράγες και να κερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας».

Ο κ. Σκυλακάκης τότε σχολίασε: «Μου έκανε εντύπωση η τοποθέτηση του εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γιατί παρατήρησα ότι μιλώντας για τον χρόνο εκείνο δεν είχε τίποτε το αρνητικό να πει. Δεν είχε κανενός είδους αυτοκριτική γι’ αυτά που συνέβησαν το 2017. Έχω την εντύπωση ότι μία αντιπολίτευση που έχει γίνει αντιπολίτευση γιατί ηττήθηκε πριν από μερικούς μήνες και δεν έχει να κάνει κάποια αυτοκριτική, σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη κατανοήσει τι ακριβώς συνέβη στις τελευταίες εκλογές και γιατί ηττήθηκε».

Ηταν λίγη ώρα αργότερα όταν παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση ο κ. Τσακαλώτος μεταξύ άλλων αφού μίλησε επικριτικά για τη στάση των Θεσμών εκείνη την περίοδο, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι το 2017 ήταν η καμπή. Βεβαίως και έχει δίκιο ο κ. Σκυλακάκης. Έγιναν και λάθη. Θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, αλλά ήμασταν υπό του μνημονίου». Με τη σειρά του, πάντως, απαντώντας στην κριτική που δέχεται από τα άλλα κόμματα, συμπλήρωσε: «Δεν θα υπάρξει ιστορικός του μέλλοντος που θα πει ότι ενώ επί τριάντα πέντε χρόνια που ήταν κυβέρνηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και επέτρεπαν τη φοροδιαφυγή, έφτιαξαν το πελατειακό κράτος, έκαναν τους Ολυμπιακούς, έκαναν τις στρατιωτικές δαπάνες, χρεοκόπησαν τη χώρα, το μεγάλο πρόβλημα ήταν οι έξι μήνες της πρώτης κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ)».

Είχε προηγηθεί η επισήμανση Κ. Σκανδαλίδη ότι «ήταν καταστροφικό το πρώτο εξάμηνο του 2015». Από την πλευρά του εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Χαρ. Παπαδημητρίου υπογράμμιζε: «Δεν ξεχνούμε ότι το 2017 ήταν ένα δύσκολο έτος για τους πολίτες, ένα ακόμη χαμένο έτος για την οικονομία, μετά τη διετή μάλιστα, ύφεση του 2015 και 2016. Το 2017 η οικονομία παρέμεινε εγκλωβισμένη στα «συντρίμμια» των καταστροφικών πειραματισμών και της δήθεν αυταπάτης της δεύτερης κυβέρνησης Τσίπρα. Άλλη πολιτική υποσχέθηκαν τότε, άλλη ψηφίστηκε, άλλη συμφωνήθηκε με τις Βρυξέλλες και άλλη εφαρμόστηκε. Το μόνο που κατάφεραν τότε ήταν η υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων, εφαρμόζοντας πιο σκληρή λιτότητα και το μόνο αποτέλεσμα ήταν να μοιραστούν τελικώς μερικά «ψίχουλα», με τη μορφή πενιχρών επιδομάτων σε πολίτες, που βεβαίως υπήρχε η ελπίδα να γίνουν, κατά κάποιο τρόπο, πολιτικοί πελάτες. Στην ίδια γραμμή, αυξήθηκαν υπέρμετρα οι ασφαλιστικές εισφορές στους επαγγελματίες και διπλασιάστηκε η φορολόγηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.Τα μέτρα αυτά διορθώνει τώρα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το 2017 ήταν μία ακόμη χαμένη χρονιά. Να πάει από εκεί που ήρθε και να μην ξαναγυρίσει».

Στην τοποθέτησή του ο κ. Ν.Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) ανέφερε ότι «η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο βασικοί πόλοι του διπολικού αυτού συστήματος, προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν εικονικό αντίπαλο, τη στιγμή που και τα δύο αυτά κόμματα -μαζί και το Κίνημα Αλλαγής- κινούνται στην ίδια ρότα». «Συνεχίσεται η τήρηση των προτεραιοτήτων των μνημονίων», είπε ο κ. Β.Βιλιάρδος (Ελλ.Λύση). «Πρέπει να ψάξει κανείς για να βρει τις διαφορές από τον προηγούμενο προϋπολογισμό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν διαφέρετε γιατί ο προϋπολογισμός σας είναι ανελεύθερος, είναι μνημονιακός, στηρίζεται στις δεσμεύσεις που έχουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας», υποστήριξε ο κ. Κρ.Αρσένης (ΜέΡΑ25).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή