Συμμαχία στο προσφυγικό

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν σύμμαχο σε αυτό που υποστηρίζει εδώ και καιρό η Αθήνα, πως δηλαδή το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει κεντρικά η Ευρώπη, βρήκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσωπο του Ιταλού ομολόγου του κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υποστήριξε κατά τη συνομιλία του με τον Ελληνα πρωθυπουργό πως το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρέπει να το διαχειριστεί η Ευρώπη κεντρικά και πως οι επιστροφές και ο διαμοιρασμός αποτελούν στοιχεία-πυλώνες όσον αφορά την ιταλική κυβέρνηση. Σημείωσε, δε, πως πρόκειται για ένα θέμα που θα πρέπει να μπει ψηλά στην ατζέντα στην πρώτη φάση της θητείας της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι δύο πρωθυπουργοί κατά τη συνάντησή τους συμφώνησαν πως στη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση απαιτούνται ευρύτερος συντονισμός και προώθηση κοινών πολιτικών και λύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ αποδοκιμάστηκε η εργαλειοποίηση του ζητήματος προς εξυπηρέτηση «ίδιων πολιτικών συμφερόντων». Με δεδομένο, λοιπόν, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητεί συμμαχίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ιδιαίτερα στον Νότο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η συνάντηση με τον κ. Κόντε κρίνεται απόλυτα επιτυχής. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τις δηλώσεις του, με το πέρας της συνάντησης, επανέλαβε πως «η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως και τις δύο πλευρές» ως χώρες του Νότου, έστειλε εκ νέου μήνυμα στην Ευρώπη πως η Ελλάδα «δοκιμάζεται από ένα τεράστιο φορτίο ροών» που είναι «πολλαπλάσιο των δυνατοτήτων της» και ως εκ τούτου «δεν μπορεί, ούτε πρέπει, να το επωμιστεί μόνη της».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός έστελνε ένα αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα, τονίζοντας πως η «επιθετική και αδιέξοδη» συμπεριφορά της στο Αιγαίο αυξάνει την πιθανότητα «ατυχήματος». Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως η Αθήνα τηρεί «στάση αυτοσυγκράτησης προασπίζοντας, όμως, σταθερά την κυριαρχία και τα εθνικά μας δικαιώματα, που απορρέουν από τις συνθήκες και από το διεθνές δίκαιο». Συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών έγινε και για τα δυτικά Βαλκάνια, με αιχμή του δόρατος την Αλβανία, όπου υπήρξε ταύτιση απόψεων όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Πλην των παραπάνω, ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν και τα ενεργειακά θέματα, καθώς στη συνάντηση ήταν παρόντες τόσο ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς, όσο και ο Ιταλός ομόλογός του Στέφανο Πατουανέλι. Οι δύο κυβερνήσεις, επιβεβαιώνοντας την ήδη ισχύουσα συνεργασία τους, υπέγραψαν νέα συμφωνία (Memorandum of Understanding), στην οποία αναβαθμίζεται η σχέση των δύο πλευρών. Η νέα συμφωνία προωθεί, μεταξύ άλλων, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ΑΠΕ και της παραγωγής βιοκαυσίμων από απόβλητα, την υποστήριξη της κατασκευής υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αλλά και την προώθηση της υλοποίησης των έξυπνων δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τις υποδομές ηλεκτροκίνησης. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε στις δηλώσεις του πως «η ενεργειακή ασφάλεια και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας είναι προτεραιότητες και των δύο χωρών» και πρόσθεσε πως, εν αναμονή και της ολοκλήρωσης του αγωγού TAP –που θα μεταφέρει αζερικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας–, έγινε ανταλλαγή απόψεων και για άλλα ενεργειακά εγχειρήματα, όπως ο αγωγός EastMed.

Στην κυβέρνηση υπάρχει ιδιαίτερη ικανοποίηση από την έκβαση του ταξιδιού στη Ρώμη, καθώς, εκτός των όσων προαναφέρθηκαν, ο κ. Κόντε κάλεσε τις ιταλικές επιχειρήσεις να λάβουν υπόψη τους τις ευκαιρίες συνεργασίας που παρουσιάστηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη της ηγεσίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων της Ιταλίας στην Αθήνα, λέγοντας πως οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεροποιήσει την οικονομική ανάκαμψη είναι ήδη ορατές.

Τέλος, στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, με ενδιαφέρον αναμένεται το αυριανό υπουργικό συμβούλιο, όπου η προσοχή εστιάζεται στο νέο ασφαλιστικό το οποίο θα παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή