Ατακτη υποχώρηση κυβέρνησης στον ατελή νόμο περί αιγιαλού

Ατακτη υποχώρηση κυβέρνησης στον ατελή νόμο περί αιγιαλού

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηχηρό μήνυμα» στην κυβέρνηση, ένα μόλις μήνα μετά τον ανασχηματισμό και την φαινομενική εσωκομματική ηρεμία, απέστειλε χθες από τη Βουλή προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ η αποκαλούμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση», συνεπικουρούμενη από τον Θεόδωρο Πάγκαλο, κατά την επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου «αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις». Την ίδια ώρα, στη μαραθώνια συνεδρίαση -ξεκίνησε το πρωί και έληξε στις 6 το απόγευμα- το επίμαχο νομοσχέδιο έγινε «φύλλο και φτερό», δικαιώνοντας απολύτως τη στάση και τους χειρισμούς της Νέας Δημοκρατίας, καθώς πέραν της αντιπολίτευσης -θεσμικής και εσωκομματικής- το αμφισβήτησαν ακόμη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Φλ. Κωνσταντίνου, ο εισηγητής κ. Θ. Κολλιοπάνος και όλοι όσοι έλαβαν τον λόγο!

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Φωτιάδης ήλθε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς ήταν ο μόνος που υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο (με αναφορές στον Βολταίρο…) και είναι πλέον αναγκασμένος να δεχθεί σειρά αλλαγών στα άρθρα, ώστε η κυβέρνηση να μην υποστεί «βαριά πολιτική ήττα». Την ανάγκη αλλαγών φαίνεται ότι επεσήμαναν στην κ. Φωτιάδη τόσο ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου κ. Σωκ. Κοσμίδης, με τον οποίον είχε συνομιλία αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, όσο και ο υπουργός Επικρατείας κ. Στ. Μανίκας.

Ειδικότερα, όταν το πρωί διεξήχθη η εξ αναβολής ψηφοφορία για την αντισυνταγματικότητα, την οποία είχε υποβάλει η Ν.Δ. προχθές το βράδυ, διά του κ. Πρ. Παυλόπουλου και παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ την κέρδισε με ψήφους 129 έναντι 113, διεφάνησαν τα πρώτα προβλήματα. Κι αυτό διότι τέσσερις βουλευτές του κόμματος, οι κ. Π. Κρητικός, Στ. Παπαθεμελής, K. Σπυριούνης, Ι. Καψής ψήφισαν «παρών», ενώ και οι κ. Θ. Πάγκαλος, Γ. Αρσένης, K. Παπούλιας, Σ. Βαλυράκης, Ι. Διαμαντίδης, Μ. Γικόνογλου και Η. Παπαηλίας, αν και παρόντες στη Βουλή, δεν προσήλθαν στην αίθουσα να ψηφίσουν..

Ο κ. Θ. Πάγκαλος

Εν τούτοις, αυτό ήταν ασήμαντο γεγονός σε σχέση με την ομιλία του κ. Πάγκαλου που επακολούθησε: «Αυτό είναι νομοσχέδιο Αττίλας», από τα καταστροφικότερα που έχουν περάσει από τη Βουλή! Αν σας έλεγα τα ονόματα όσων πλούσιων έχουν αυθαίρετα στους αιγιαλούς αλλά δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα λύνατε από τα πρόστιμα το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Το ν/σ έχει παντελώς απαράδεκτα σημεία. Τι κάνουμε; Θέλουμε να καταλήξουμε σε παραλίες με συρματόπλεγμα και θυρωρό που να εισπράττει το αντίτιμο; Λυπηθείτε μας! Τι μας λέτε τόση ώρα εδώ; Περιφρονείτε τη λογική μας. Τι σημαίνει, δηλαδή, ότι επιτρέπεται η οικοδόμηση στον αιγιαλό για αναπτυξιακούς σκοπούς; Ενα καμπαρέ, δηλαδή, στην παραλία προάγει τους αναπτυξιακούς σκοπούς; Και για συγκοινωνιακούς σκοπούς; Να χτίσουμε και τρένα; Κλείνουμε την πρόσβαση των Ελλήνων στην παραλία; Η παραλία είναι το μισό της ψυχής των Ελλήνων. Αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορώ να το ψηφίσω ούτε επί της αρχής, αποχωρώ και για να μη σας στενοχωρήσω θα φύγω μετά την ομιλία μου…».

Η αίθουσα πάγωσε, ο υφυπουργός Οικονομικών άρχισε να ιδρώνει, εμφανώς αμήχανος.

Και άλλοι βουλευτές

Αλλά και οι άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ζήτησαν το λόγο ήταν αρνητικοί. Ο Γ. Αρσένης ζήτησε αλλαγή του άρθρου 2, όπου ορίζονται οι εξαιρέσεις στη χρήση του αιγιαλού, όπως και ο κ. Σ. Βαλυράκης. Και οι δύο έκαναν λόγο για «κερκόπορτα» με τις διατάξεις του άρθρου 7, που αφορά στα αυθαίρετα στους αιγιαλούς, απειλώντας με καταψήφιση του άρθρου εάν δεν προκύψουν αλλαγές.

Ο κ. Σπυριούνης έκανε «μαύρο χιούμορ» προφανώς, καθώς αλλιώς δεν εξηγείται η εξής τοποθέτησή του: «Το νομοσχέδιο είναι πολύ καλό. Υπάρχουν όμως ορισμένα μικροπροβληματάκια και συγκεκριμένα στα άρθρα 2, 7, 9, 12, 14, 16, 21 και 29. Θα έλεγε κανείς πως επέδρασαν κάποιοι παράγοντες στη διαμόρφωσή του»! Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Κωνσταντίνου ζήτησε την αλλαγή του άρθρου 2, τονίζοντας πως τυχόν εμμονή θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά ο υπουργός. Αίσθηση όμως προκάλεσε το ξέσπασμα του εισηγητή κ. Κολλιοπάνου, ο οποίος, αφού τόνισε πως έχει έρθει σε δύσκολη

θέση, πρόσθεσε: «Εάν δει κανείς σκόρπιες διατάξεις στα άρθρα 2, 7, 9, 12, 14, 16 και 21, το μυαλό του γεννά υποψίες. Φθάνουμε στο όριο της διαστροφής. Είναι πρωτοφανές ο εισηγητής νομοσχεδίου να έχει βάσιμες αντιρρήσεις! Κάντε αλλαγές διότι θα βρεθούμε σε δύσκολη θέση…».

Ο κ. Πρ. Παυλόπουλος

Η αξιωματική αντιπολίτευση διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Πρ. Παυλόπουλου, εμφανώς δικαιωμένη για τις θέσεις της εδώ και μέρες, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιθυμεί ένα «νομοσχέδιο-αυγό του φιδιού, που ανοίγει την κερκόπορτα για τους καταπατητές και την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Κλείνετε το μάτι στους αυθαιρετούχους μέσω διατάξεων που είναι Δούρειος Ιππος. Τίνος τα αυτιά άραγε θέλετε να καλοπιάσετε; Πάρτε το πίσω, είναι από τις μελανότερες στιγμές της Βουλής».

Στο ίδιο μήκος κριτικής και οι εισηγήτριες ΚΚΕ και ΣΥΝ κυρίες Λιάνα Κανέλλη και Ασημίνα Ξηροτύρη, αλλά ο κ. Φωτιάδης εμφανίστηκε άκαμπτος. «Η πρόθεση της Ν.Δ. είναι προφανής, να εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας για κομματικούς σκοπούς. Αυτό το νομοσχέδιο είναι εκσυγχρονισμός». Είναι απολύτως βέβαιον πως η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να «λάβει το μήνυμα» της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή