ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Υπερψηφίστηκε εν μέσω αντιπαράθεσης το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ

Βουλή: Υπερψηφίστηκε εν μέσω αντιπαράθεσης το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ

Με 153 ψήφους υπέρ και 131 κατά, υπερψηφίστηκε σήμερα το μεσημέρι από την εθνική αντιπροσωπεία το νομοσχέδιο για την ΔΕΗ. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Η συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, κατά την διάρκεια μαραθώνιας χθες συνεδρίασης στην Ολομέλεια (διήρκεσε έως τις 3 τα ξημερώματα σήμερα) όχι μόνο χαρακτηρίστηκε από την έντονη διαφωνία όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης –με διαφορετική επιχειρηματολογία έκαστο- αναφορικά με τα κυβερνητικά σχέδια περί την ΔΕΗ, αλλά και σημαδεύτηκε από υψηλότατους τόνους αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβερνώσα πλειοψηφία και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η αντιπαράθεση αυτή σε κάποιες περιπτώσεις προσέλαβε και ακραία χαρακτηριστικά με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών επιθετικών εκφράσεων εκ μέρους στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή υπήρξε το γεγονός ότι ο κ. Κ. Χατζηδάκης μεταξύ των άλλων που επικαλέστηκε όχι μόνο για να υπεραμυνθεί των κυβερμνητικών επιλογών αλλά και για να αντικρούσει τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε σε έναν κανονισμό που –όπως είπε- είχε υιοθετηθεί επί της προηγούμενης διακυβέρνησης για τμήμα της ΔΕΗ, στον οποίο προβλέπονταν ρύθμιση που σήμερα αποφασίζεται να εφαρμοστεί για το σύνολο της επιχείρησης, προκαλώντας τις εκρήξεις διαφωνίας από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενδεικτική της σφοδρότητας των αντιδράσεων ήταν η εκ μέρους του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Τζανακόπουλου επιλογή να αναφερθεί ακόμα και «στα παιδιά» του κ. Χατζηδάκη: «Κύριε υπουργέ, σταματήστε να λέτε ψέματα στις δώδεκα το βράδυ! Είστε ένας ψεύτης! Παραδεχθείτε επιτέλους ότι σας παραπλάνησαν. Ζητήστε μια συγνώμη σε αυτήν εδώ της Αίθουσα έστω και στις δώδεκα και μισή το βράδυ, για τα παιδιά σας, κύριε Υπουργέ, για να ξέρουν τα παιδιά σας ότι είστε ειλικρινής απέναντι στην εθνική αντιπροσωπία».

Λίγη ώρα νωρίτερα ο κ. Χατζηδάκης είχε πει μεταξύ άλλων: «Εχω εδώ ένα έγγραφο, το οποίο γράφει απ’ έξω: «ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Καινοτομία – Ανάπτυξη – Περιβάλλον», είναι το logo της επιχείρησης, «Κανονισμός Εργασίας ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ». Σχέδιο μετά από το Διοικητικό Συμβούλιο της 24ης Ιουλίου 2017, το οποίο εγκρίθηκε και είναι κανονισμός της επιχείρησης. Πηγαίνατε παρακαλώ στο άρθρο 24 για την καταγγελία σύμβασης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες αυτό που θεσπίζουμε σήμερα εμείς για όλη τη ΔΕΗ. Ντροπή. Ντροπή. Ντροπή».

Αρχικώς είχε αντιδράσει η κυρία Εφη Αχτσιόγλου: «Ο κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε ψευδώς ότι το 2017, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε κανονισμός εργασίας, υπογράφηκε κανονισμός εργασίας στη «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ», όπου στον κανονισμό αυτόν προβλεπόταν ακριβώς αυτό που ο ίδιος κάνει σε όλη τη ΔΕΗ. Είπε, μάλιστα, έξαλλος «Μα εγώ απλά επεκτείνω αυτό που εσείς ήδη είχατε ξεκινήσει.». Προσπάθησε να πει ότι κάναμε και εμείς τα ίδια. Να του πω ότι το 2017 κανένας κανονισμός εργασίας δεν υπεγράφη και δεν συμφωνήθηκε στη «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ». Αντιθέτως, ο κανονισμός εργασίας συμφωνήθηκε στη «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ» το 2019, όπου εκεί ο κανονισμός προέβλεπε ότι θα εφαρμοστεί στο προσωπικό της «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ» ό,τι ισχύει και στον κανονισμό προσωπικού όλης της ΔΕΗ. Δηλαδή, ήρθε ο κανονισμός να προβλέψει ότι στον όμιλο θα υπάρχουν οι ίδιες εργασιακές και μισθολογικές σχέσεις, πράγμα το οποίο δεν είναι υποχρέωση από τον νόμο, αλλά είναι σίγουρα ένα πολύ καλό πράγμα να γίνει για τους εργαζόμενους ενός ομίλου».