Ο Παπαντωνίου αμφισβητεί τη διαφάνεια εξοπλισμών…

Ο Παπαντωνίου αμφισβητεί τη διαφάνεια εξοπλισμών…

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμεση πλην σαφή αμφισβήτηση του καθεστώτος εξοπλισμών που ίσχυε στο υπουργείο Αμυνας κατά την πενταετία υπουργίας του κ. Α. Τσοχατζόπουλου έκανε χθες στη Βουλή ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος εξήγγειλε αλλαγή του καθεστώτος ελέγχου για την εξασφάλιση διαφάνειας στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενημερώνοντας για πρώτη φορά τα μέλη της επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε τη δημιουργία στο υπουργείο του Γενικής Γραμματείας Οικονομικού Σχεδιασμού και Εξοπλισμών, που θα εξετάσει εξαρχής το πλαίσιο προμηθειών. Διευκρίνισε, μάλιστα, σε ερώτηση του κ. Π. Καμμένου (Ν.Δ.) αναφορικώς και με συμβάσεις εξοπλισμών που υπέγραψε τις τελευταίες ημέρες, πριν αποχωρήσει ο κ. Τσοχατζόπουλος με αντισυμβαλλόμενο κυρίως την ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ότι όσες έχουν ολοκληρωθεί θα εκτελεσθούν, ενώ οι υπόλοιπες θα επανεξετασθούν.

Ο κ. Παπαντωνίου επέμεινε στις θέσεις που είχε εκφράσει ως υπουργός Οικονομικών για ανάγκη περιορισμού των «υπερβολικών» αμυντικών δαπανών, αναφέροντας ότι το 5% του ΑΕΠ που είχαν φθάσει το 2000 με τάση το 6%, εγγίζει το όριο αντοχής της οικονομίας και θα πρέπει μέχρι το 2005 να κατέλθει σταδιακά στο «ρεαλιστικό και σωστό» 4% και να σταθεροποιηθεί εκεί ώς το 2010 σε συνδυασμό με «την εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων δημοσιονομικής διαχείρισης και μάνατζμεντ».

Ο ευρωστρατός

Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Π. Μολυβιάτης επανέφερε το θέμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τον ευρωστρατό, εκφράζοντας εντονότατη ανησυχία ότι η ελληνική πλευρά κινδυνεύει να χάσει τα ερείσματα ασφαλείας μέσα στους κόλπους της Ε.Ε. Ηδη, είπε, με το συμβιβαστικό σενάριο που απεργάζονται ΗΠΑ και Βρετανία για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Τουρκίας, η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει ακάλυπτη αμυντικώς στο Αιγαίο και στην Κύπρο με αναθεώρηση του καθεστώτος του Αιγαίου, που επιδιώκεται και μέσω της εκθέσεως της Κομισιόν για τις επιδιώξεις του Ελσίνκι: «Η διπλωματία των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων μπορεί να είναι δημοφιλής, αλλά αν κάνουμε διπλωματία της στρουθοκαμήλου, τότε μπαίνουμε σε ολισθηρό δρόμο και μπορεί να βρεθούμε προ τετελεσμένων», τόνισε ο κ. Μολυβιάτης.

Ο κ. Παπαντωνίου απάντησε ότι παρά τις κινήσεις ΗΠΑ και Βρετανίας, όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν αντιρρήσεις με τις απαιτήσεις της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί τις διεκδικήσεις χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που υπάρχουν και εν τέλει το βέτο. Αντιθέτως, ολισθηρό χαρακτήρισε το δρόμο της αρνησικυρίας η κ. Μαρία Δαμανάκη, ενώ ο κ. Ι. Καψής, που δήλωσε σύμφωνος με τις απόψεις του κ. Μολυβιάτη, εξέφρασε την αμφιβολία «αν θα αφήσουν την ελληνική κυβέρνηση να αντιδράσει». Ο κ. Παπαντωνίου δεν θέλησε να κάνει μακρά αναφορά στο θέμα των 5.000 υπό πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών. Επέμεινε ότι ο θεσμός θα εφαρμοσθεί σε συνδυασμό με τη μείωση της θητείας από το 2003. Παρ’ όλα αυτά, αντιρρήσεις για τη θητεία και τους οπλίτες εξέφρασαν οι κ. Σ. Σπηλιωτόπουλος και Ι. Βαρβιτσιώτης από τη Ν.Δ., Ι. Καψής και Στ. Παπαθεμελής από το ΠΑΣΟΚ. Εξ άλλου, για το θέμα της διαπιστωμένης απροθυμίας υποβολής αιτήσεων επαγγελματιών οπλιτών λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, κατέθεσε χθες ερώτηση και ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Α. Σπηλιωτόπουλος, ερωτώντας πώς θα αντιδράσει το υπουργείο Αμύνης (παράταση του χρόνου υποβολής δηλώσεων, νέα κίνητρα κ.λπ.)

Τριβές προκλήθηκαν κατά τη συζήτηση και για το θέμα της αποφασισμένης ήδη καταργήσεως στρατοπέδων μέσα στις πόλεις. Ο κ. Παπαντωνίου επέμεινε ότι μόνον το 50% των χώρων θα δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κ. Δαμανάκη ζήτησε αναθεώρηση της πολιτικής αυτής, ενώ ο κ. Ι. Βαρβιτσιώτης πρότεινε να αποδοθεί το 75% του χώρου τους.

Αλλά και οι άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ζήτησαν το λόγο ήταν αρνητικοί. Ο Γ. Αρσένης ζήτησε αλλαγή του άρθρου 2, όπου ορίζονται οι εξαιρέσεις στη χρήση του αιγιαλού, όπως και ο κ. Σ. Βαλυράκης. Και οι δύο έκαναν λόγο για «κερκόπορτα» με τις διατάξεις του άρθρου 7, που αφορά στα αυθαίρετα στους αιγιαλούς, απειλώντας με καταψήφιση του άρθρου εάν δεν προκύψουν αλλαγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή