«Φιλόδημος»: Ενέκριναν έργα χωρίς χρηματοδότηση

«Φιλόδημος»: Ενέκριναν έργα χωρίς χρηματοδότηση

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση, το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020 και θα ολοκληρωθεί το 2023, εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Θεοδωρικάκος μιλώντας στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες.

Παράλληλα, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι για την πλειονότητα των έργων που έχουν ενταχθεί στον «Φιλόδημο» δεν έχει εξασφαλιστεί η σχετική χρηματοδότηση. Οπως αποκάλυψε, το ποσό του δανείου που προοριζόταν για τους δήμους από τη δανειακή σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας

Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που έχει συναφθεί, ήταν 134 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η ΚΥΑ που εξέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση για το ύψος των κονδυλίων του «Φιλόδημου» αναφέρεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ. «Οταν ανέλαβα υπουργός, παρέλαβα από τον προκάτοχό μου, από την κυβέρνηση την προηγούμενη, εντάξεις στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» ύψους 1,235 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 502 έργα», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Καθησυχαστικός

Ωστόσο, καθησύχασε τους παριστάμενους δημάρχους ότι τα έργα δεν θα χαθούν. «Τα περισσότερα από αυτά με ταχύτατες διαδικασίες, τις οποίες πρέπει από κοινού να οργανώσουμε, θα πρέπει να ενταχθούν στα περιφερειακά προγράμματα και στα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος. Επανέλαβε, επίσης, τη δέσμευσή του ότι θα καταργηθεί η απλή αναλογική για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης.

Με κοινή δήλωσή τους ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης και ο εκπρόσωπος Τύπου Αλέξης Χαρίτσης, οι οποίοι και οι δύο διετέλεσαν υπουργοί Εσωτερικών επί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, απάντησαν στον υπουργό Εσωτερικών ότι «το τμήμα της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των έργων και τις ανάγκες σε πληρωμές».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στην ομιλία του στο ίδιο συνέδριο –ο οποίος δεν θα θέσει υποψηφιότητα για το προεδρείο ΚΕΔΕ– ζήτησε τολμηρές αλλαγές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις ώστε να οι δήμοι να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους για να δημιουργηθεί μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση. Κάλεσε, επίσης, όλους τους δημάρχους μέσω της ΚΕΔΕ να συνεργαστούν «πέρα από κόμματα και ιδεολογίες για να μπορούμε να δουλεύουμε αποτελεσματικά για τους πολίτες».

Η καταμέτρηση των ψήφων για την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ καθώς και του νέου Εποπτικού Συμβουλίου συνεχιζόταν έως αργά χθες το βράδυ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή