Συνεχίζονται οι αναζητήσεις εγκλωβισμένων στην Αλβανία

Συνεχίζονται οι αναζητήσεις εγκλωβισμένων στην Αλβανία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΡΑΝΑ. Εσβηναν, χθες, οι τελευταίες ελπίδες για εξεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός, με τα σωστικά συνεργεία να συνεχίζουν, παρ’ όλα αυτά, τις προσπάθειες εντοπισμού εγκλωβισμένων. Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό ισχύος 6,4 Ρίχτερ, που έπληξε τα ξημερώματα της Τρίτης την κεντρική Αλβανία. Στην πόλη του Δυρραχίου διασώστες αναζητούσαν δίδυμα παιδιά, που ενδέχεται να έχουν θαφτεί κάτω από τα ερείπια κατοικίας.

Η αλβανική κυβέρνηση δημιούργησε χθες, στη διεύθυνση https://e-albania.al, ιστότοπο για την προσφορά δωρεών μέσω Διαδικτύου, στην οποία, όσοι επιθυμούν, μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά για τη βοήθεια των οικογενειών των θυμάτων. Την ευγνωμοσύνη της για την άμεση κινητοποίηση των ελληνικών αρχών και την αποστολή της ειδικευμένης μονάδας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ΕΜΑΚ μετέφερε, χθες, στην ελληνική κυβέρνηση η πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα. Τον φόβο των κατοίκων της χώρας προκάλεσε χθεσινή μετασεισμική δόνηση ισχύος 5 Ρίχτερ, που έγινε ιδιαίτερα αισθητή στα Τίρανα.

Ο 40χρονος Μπέρτι Λάλα παρακολουθούσε τις προσπάθειες Ιταλών διασωστών να εντοπίσουν τα δίδυμα παιδιά του ηλικίας δύο ετών, τον εξάχρονο γιο του, τη γυναίκα του και τον ανάπηρο αδελφό του. Οι αγνοούμενοι βρίσκονταν στον δεύτερο όροφο τετραώροφου κτίσματος, που κατέρρευσε σε συνοικία του Δυρραχίου η οποία είχε κτιστεί επάνω σε αποξηραμένο έλος της περιοχής. Αλλα τρία μέλη της οικογένειας Λάλα σκοτώθηκαν από την κατάρρευση, ενώ μόνον ο 17χρονος ανιψιός του, Ράμε, ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια. Το ιταλικό συνεργείο εργαζόταν αργά και μεθοδικά, ενώ άνδρες του αλβανικού στρατού αφαιρούσαν τα μεγάλα κομμάτια σκυροδέματος από το σημείο. Τη συνδρομή του στην επιχείρηση απεγκλωβισμού προσέφερε μηχανικός εκσκαφέας, το έργο του οποίου πραγματοποιείτο, όμως, πολύ αργά, έτσι ώστε να μην απειληθεί η ζωή τυχόν επιζώντων στα συντρίμμια.

Στην πόλη Τουμάνε, όπου 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι έρευνες για επιζώντες διακόπηκαν μετά την ανάσυρση όλων των σορών αγνοουμένων. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται μία μητέρα και η κόρη της, που βρέθηκαν αγκαλιασμένες κάτω από τα συντρίμμια πενταώροφου κτιρίου.

Ο σεισμός της Τρίτης είχε επίκεντρο 30 χλμ. δυτικά των Τιράνων, ενώ έγινε αισθητός σε όλα τα κεντρικά Βαλκάνια, αλλά και στην ιταλική επαρχία της Πουλίας, στην αντίπερα όχθη της Αδριατικής. Μέχρι χθες το βράδυ, 45 άνθρωποι είχαν εντοπιστεί και ανασυρθεί ζωντανοί από γκρεμισμένα κτίρια, ενώ ελάχιστοι από τους 650 τραυματίες βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αλβανική κυβέρνηση κήρυξε τις περιοχές του Δυρραχίου και του Τουμάνε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες, ενώ σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα, κρατικά κεφάλαια θα διοχετευθούν για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων κατοικιών έως το τέλος του 2020. Παρότι το συνολικό οικονομικό κόστος του σεισμού δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη, δύο συνέδρια δωρητών βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας, ενώ κύμα αλληλεγγύης από την αλβανική διασπορά και κατοίκους δυτικών χωρών εγγυάται ότι η ανοικοδόμηση θα είναι ταχεία. Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών Σάντερ Λεσάι ανακοίνωσε την αναστολή των εορτασμών για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή