Ο Σημίτης ζητεί λογαριασμό του 2004

Ο Σημίτης ζητεί λογαριασμό του 2004

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μέτρο και αυτοσυγκράτηση απ’ όλους» ζήτησε σε αυστηρό τόνο ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε μια νέα προσπάθεια να επιβάλει την εκεχειρία μεταξύ των εμπλεκομένων στην προετοιμασία της διοργάνωσης παραγόντων, εν όψει του επικείμενου κρίσιμου ελέγχου της ΔΟΕ την προσεχή Πέμπτη.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη, ο κ. Σημίτης εμφανίσθηκε ενοχλημένος για δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι υπάρχει σημαντική υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού των Αγώνων. Ομως παράλληλα, έσπευσε να προαναγγείλει ειδική σύσκεψη της Διυπουργικής προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς το συνολικό κόστος των Αγώνων, όπως έχει ζητήσει και η ΔΟΕ. Η συγκεκριμένη επιλογή του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει πάντως κατά πολλούς, αν μη τι άλλο, την πλήρη ασάφεια που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για τον τελικό προϋπολογισμό των Αγώνων.

Πρωθυπουργικές προτροπές

Οι αποδέκτες της πρωθυπουργικής προτροπής για «μέτρο και αυτοσυγκράτηση» δεν προσδιορίστηκαν. Ομως, οι παριστάμενοι στη Διυπουργική Επιτροπή υπουργοί και στελέχη εκτιμούν ότι ο κ. Σημίτης «φωτογράφισε» κυρίως την πρόεδρο του «Αθήνα 2004» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου και τον υπουργό Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλο, οι οποίοι, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες δηλώσεις τους, αντιπαρατίθενται για το εύρος του ρόλου ενός εκάστου στην προετοιμασία των Αγώνων.

Παράλληλα, όμως, ο πρωθυπουργός απέστειλε έμμεσο μήνυμα και προς την πρόεδρο του «Αθήνα 2004» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, ότι εφ’ εξής οι δραστηριότητες της Οργανωτικής Επιτροπής δεν θα βρίσκονται εκτός του πεδίου ελέγχου της κυβέρνησης. Ενώ ο ίδιος ο κ. Σημίτης θα έχει απ’ ευθείας επικοινωνία με τον αρμόδιο για τους Αγώνες αντιπρόεδρο της ΔΟΕ κ. Ντ. Οσβαλντ.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, που ήταν προπαρασκευαστική εν όψει της άφιξης της αντιπροσωπείας της ΔΟΕ, διεξήχθη ούτως ή άλλως σε βαρύ κλίμα, λόγω της πρόσφατης φημολογίας για εσωτερικές συγκρούσεις στο οργανωτικό σχήμα. Ο πρωθυπουργός κατά την εισηγητική του τοποθέτηση προτίμησε να μην παρακάμψει το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο είχε θίξει προηγουμένως και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλο. Ο κ. Σημίτης, όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο υφυπουργός Τύπου κ. Τηλ. Χυτήρης, «μίλησε για μέτρο στη Διυπουργική Επιτροπή, για να περάσει στον Τύπο και στη συνέχεια σε όλους τους Ελληνες και ζήτησε να σταματήσει η δραματοποίηση των όποιων προβλημάτων παρουσιάζονται».

Ομως, τα προβλήματα αυτά, συνεχίζουν να καταγράφονται σε κάθε συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής. Είναι δε ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου έκρινε σκόπιμο να προβεί σε εκτενή ενημέρωση για την προετοιμασία των εγκαταστάσεων στο Φάληρο, στο Ελληνικό και για το χώρο του σλάλομ, που παρουσιάζουν και τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Από την πλευρά του, βεβαίως, ο κ. Χυτήρης εμφανίσθηκε κατά την πάγια κυβερνητική τακτική καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει καλυφθεί το 97% του αρχικού στόχου για το 2001, ενώ το τελευταίο τρίμηνο έχουν ολοκληρωθεί οκτώ διαγωνισμοί, δημοπρατήθηκαν 12 έργα και εγκαταστάθηκαν τρία νέα εργοτάξια.

Οπως προαναφέρθηκε, όμως, το βασικό «μήνυμα» της χθεσινής Διυπουργικής Επιτροπής είχε αποδέκτη την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλος ανέφερε πως θα πρέπει να ελέγχεται εφ’ εξής η πορεία εφαρμογής πέντε προγραμμάτων τα οποία έχει αναλάβει η Οργανωτική Επιτροπή, καθώς τούτο ζητείται από τη ΔΟΕ. Στα προγράμματα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η διακίνηση των εισιτηρίων και η τελετή έναρξης των Αγώνων.

Ο προϋπολογισμός

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη παρακολούθησης του προϋπολογισμού της Οργανωτικής Επιτροπής, καθώς είναι προφανές ότι τυχόν ελλείμματα θα κληθεί να τα καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός. Τέλος, ο κ. Χυτήρης ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο ίδιος το ρόλο του άμεσου συνομιλητή με τη ΔΟΕ, μέσω αλληλογραφίας που θα έχει εφ’ εξής με τον κ. Οσβαλντ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η κ. Αγγελοπούλου απέφυγε να «σηκώσει το γάντι» που φάνηκε να της ρίχνει η κυβέρνηση. Ομως, ενδεικτικό κατά πολλούς της δυσφορίας της είναι το γεγονός ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης, προέβη σε μια ολιγόλογη δήλωση επισημαίνοντας απλώς ότι «φεύγει γιατί έχει δουλειά».

Τέλος, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε για μία ακόμη φορά κατά της Ν.Δ., την οποία κατηγόρησε για απόπειρα «μικροκομματικής εκμετάλλευσης του θέματος», ενώ οι Αγώνες «αποτελούν εθνικό στόχο».

Οι συναντήσεις του Τζορτζ Μπους με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αυτή την εβδομάδα, δίνουν στις ΗΠΑ μια δεύτερη ιστορική ευκαιρία, μετά τη χαμένη ευκαιρία της δεκαετίας του ’90, να εγκαθιδρύσουν μια ειλικρινή σχέση συνεργασίας με τη μετακομμουνιστική Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή