ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ διαφωνούν σε πολλά, αλλά δεν κόβουν τις γέφυρες…

ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ διαφωνούν σε πολλά, αλλά δεν κόβουν τις γέφυρες…

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαφωνίες επί θεμάτων πολιτικής και στρατηγικής ανάμεσα στις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ είναι γνωστές, παλαιές και μεγάλες. Μοιάζουν πολλές φορές και αγεφύρωτες. Ωστόσο, χθες κάτι φάνηκε να αλλάζει στις σχέσεις των δύο αυτών κομμάτων: τουλάχιστον συζητούν μεταξύ τους, σε ανώτατο επίπεδο, χωρίς ανέβασμα των τόνων, χωρίς ανταλλαγή αιχμών και χτυπήματα πάνω ή κάτω από τη ζώνη.

Σε αυτή την εξέλιξη συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό η πρωτοβουλία του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτη να επισκεφθεί το «Σπίτι του Λαού» στον Περισσό και να συναντηθεί με τη γ.γ. της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

«Εθιμοτυπική»

«Ηταν μια εθιμοτυπική συνάντηση» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ. «Η συνάντηση ήταν εθιμοτυπική», επανέλαβε και στις σύντομες δηλώσεις της η κ. Παπαρήγα, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή παρερμηνεία του χαρακτήρα αυτής της συνάντησης, μια και από πολλές πλευρές οι τελευταίες πρωτοβουλίες του κ. Λαλιώτη σχετίζονται με την προσπάθεια την οποία καταβάλλει το κυβερνών κόμμα για συγκλίσεις και συνεργασίες εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. «Διάλογος σε θέματα πολιτικής συνεργασίας δεν μπορεί να γίνει με το ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν υπάρχει βάση και κάποια κοινή κατεύθυνση», υπογράμμισε η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ και μεταξύ άλλων συνέχισε: «Εμείς αντιπαλεύουμε την κυβερνητική πολιτική». Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι η κ. Παπαρήγα είπε με ιδιαίτερη έμφαση ότι περιθώρια ανάλογου διαλόγου για το ΚΚΕ δεν υπάρχουν, όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και με τη Ν.Δ. και κατέληξε – αναγνωρίζοντας το θετικό της χθεσινής συζήτησής της με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ: «Είχαμε την ευκαιρία με μια αναλυτική συζήτηση -και επειδή για πρώτη φορά γίνεται συζήτηση σε αυτό το επίπεδο- να εκθέσουμε ακριβώς αυτές τις διαφορετικές μας απόψεις. Και φαντάζομαι να ήταν χρήσιμη η έκθεση αυτών των διαφορετικών απόψεων και για τον κ. Λαλιώτη, που ώς τώρα είχαμε, ας το πω έτσι, τη διαπάλη μέσα στο πλαίσιο της Βουλής».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Κ.Ε. του κυβερνώντος κόμματος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην ιστορία και τους αγώνες του Κομμουνιστικού κόμματος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ «είχαν κοινές αναφορές σε αγώνες και κοινές προσπάθειες» από το 1974 έως σήμερα. Για να προσθέσει ότι αυτό δεν σημαίνει «ότι το παρελθόν των κοινών αγώνων μπορεί να προεκταθεί και στο μέλλον εάν δεν υπάρχουν προσεγγίσεις θέσεων και απόψεων». Αναγνώρισε τη διαφορετικότητα των απόψεων, για να συμπληρώσει, ωστόσο, ότι «ανεξάρτητα από τις διαφορές, μέσα από γόνιμο διάλογο, πρέπει να καθορίζουμε τι μας ενώνει και τι μας χωρίζει». Ο κ. Λαλιώτης δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος, προφανώς και με το ΚΚΕ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται ότι μια πηγή σχετικών προβλημάτων μπορεί να ανακύψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Για το λόγο αυτόν προσδιορίστηκε για την προσεχή Τρίτη συνεδρίαση της Κ.Ο. η οποία θα αξιοποιηθεί και ως «βαρόμετρο» προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό είναι διατεθειμένοι να ανεβάσουν τους τόνους της κριτικής οι δυσαρεστημένοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή