Κατέλαβαν την Καρδίτσα με εκατοντάδες τρακτέρ

Κατέλαβαν την Καρδίτσα με εκατοντάδες τρακτέρ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πόλη – φάντασμα μετετράπη χθες το πρωί η Καρδίτσα από την μαζική κινητοποίηση των αγροτών του νομού. Από νωρίς το πρωί, εκατοντάδες τρακτέρ άρχισαν να συρρέουν από τα χωριά προς την πόλη. Ολοι οι κεντρικοί δρόμοι αποκλείσθηκαν, με αποτέλεσμα να νεκρώσει κάθε δραστηριότητα. Οι αγρότες πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου ζήτησαν την παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να μην καταργηθούν οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις καλλιέργειες βαμβακιού και καπνού. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και μαθητές πολλών σχολείων του νομού, οι οποίοι έφθσαν στην Καρδίτσα κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, υποστηρίζοντας τα αιτήματα των γονιών τους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας κ. K. Μπάρας μιλώντας στους συγκεντρωθέντες τόνισε ότι οι επιδοτήσεις της Ε.Ε. θα μειώνονται κατά 20% κάθε χρόνο και το 2006 θα καταργηθούν πλήρως. Οι οικονομικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς θα είναι καταστροφικές, καθώς, χωρίς τις επιδοτήσεις, η καλλιέργεια είναι ασύμφορη. Οι συγκεντρωθέντες δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο αγροτών στα Φάρσαλα και την προσεχή Δευτέρα στα Τρίκαλα και στη Θεσσαλονίκη. Οι παραγωγοί φέρονται αποφασισμένοι, εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την κυβέρνηση, να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και να συντονισθούν σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρήστος Πρωτόπαπας τόνισε χθες ότι η εφαρμογή του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης προστατεύει τον Ελληνα αγρότη, γιατί θα διαμορφώσει μία υψηλή τιμή και φέτος για το βαμβάκι. Θα υπάρχει, είπε, ένα πολύ μεγάλο δραχμικό όριο επιδότησης, που θα διαμορφώσει μια τιμή πολύ μεγαλύτερη των 60 δραχμών. Για να προθέσει: «Πόσο θα είναι αυτή η τιμή; Θα εξαρτηθεί από την ποσότητα του βαμβακιού που θα συγκεντρωθεί». Αναφερόμενος όμως στα προβλήματα των καπνοπαραγωγών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν έκανε τίποτα για να πείσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να μην καταθέτει συνεχώς ψηφίσματα για πλήρη περικοπή των επιδοτήσεων στους καπνοπαραγωγούς της Ευρώπης. Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος υποστήριξε και πάλι ότι ο κ. Σημίτης ουδέποτε θεώρησε σκόπιμο να θέσει σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο τα προβλήματα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και να υπερασπισθεί τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή