Πρ. Παυλόπουλος: «Η Συμμαχία να μην ανεχθεί αυθαιρεσίες»

Πρ. Παυλόπουλος: «Η Συμμαχία να μην ανεχθεί αυθαιρεσίες»

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι απέναντι στις «μεγάλες παρανομίες και αυθαιρεσίες της» η Ελλάδα θα παραμείνει εγγυητής της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας όσον αφορά τα σύνορά της και όσον αφορά την ΑΟΖ της, που, όπως σημείωσε, «είναι και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ενωσης», απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη χθεσινή τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του πλοίου γενικής υποστήριξης «Ατλας Ι» (δωρεά του εφοπλιστή Παναγιώτη Λασκαρίδη).

«Αυτόν τον ρόλο είμαστε αποφασισμένοι να τον φέρουμε ούτως ή άλλως εις πέρας, είναι το χρέος μας. Αυτός ο ρόλος επιβάλλει όμως και τη σύμπραξη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πριν απ’ όλα γιατί η αρχή της αλληλεγγύης και το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης το επιτάσσουν, αλλά και διότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ίδιον συμφέρον και ίδια δικαιώματα όσον αφορά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου για την αποκλειστική οικονομική ζώνη», σημείωσε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, απευθύνοντας με αυτόν τον τρόπο μήνυμα και στην Ε.Ε. 

O κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στον ρόλο του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η υποχρέωση υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου, «του δικαίου της θάλασσας εν προκειμένω, ανήκει στο ακέραιο και στο ΝΑΤΟ». «Αν το ΝΑΤΟ ανεχθεί αυθαιρεσίες όσον αφορά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και ενός κρίσιμου τμήματός του, όπως είναι το δίκαιο της θάλασσας, από τα ίδια τα μέλη του, τότε από εκεί και πέρα υπονομεύεται το ίδιο», επισήμανε, προσθέτοντας ότι, αν τα ίδια τα μέλη του ΝΑΤΟ περιφρονούν το διεθνές δίκαιο, «αυτή η περιφρόνηση, αυτή η έλλειψη σεβασμού, αυτή η παραβίαση του διεθνούς δικαίου, υπονομεύει την ίδια την υφή και το κύρος της Συμμαχίας, διεθνώς». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή