Προκλήσεις εκτός ορίων από την Αγκυρα

Προκλήσεις εκτός ορίων από την Αγκυρα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζοντας τη διαρκή κλιμάκωση, η Αγκυρα λίγα 24ωρα μετά την υπογραφή του «μνημονίου κατανόησης» με τη Λιβύη, προχώρησε σε ανοικτή αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας του Καστελλορίζου, υποστηρίζοντας πως τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ήρθε ως «απάντηση» μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, όπου ανακοινώθηκε η επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στην τουρκική κλιμάκωση έγινε διά του εκπροσώπου κ. Γεννηματά και ήταν ιδιαίτερα καυστική.

«Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών –όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελλόριζο– ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως διά μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS –στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει– δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Γεννηματάς, προσθέτοντας πως οι ενέργειες της Τουρκίας «δεν μπορούν βεβαίως να θίξουν κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». Απάντηση υπήρξε και στα όσα υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κ. Ακσόι, όπου ουσιαστικά αγνόησε τις θαλάσσιες ζώνες που δημιουργούν τα ελληνικά νησιά, λέγοντας πως η προέκταση της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας, «που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο», δεν μπορεί να αποκοπεί από τα νησιά τα οποία βρίσκονται «στο λάθος σημείο της διάμεσης γραμμής των ηπειρωτικών περιοχών», προσθέτοντας πως «δεν θα πρέπει να δημιουργούν υφαλοκρηπίδα, αλλά και αποκλειστική οικονομική ζώνη εκτός των χωρικών τους υδάτων».

Ο κ. Γεννηματάς αντέκρουσε, υπογραμμίζοντας αρχικά πως «είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών», προσθέτοντας, όμως, πως «οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας». Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως η Τουρκία «αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη “λάθος πλευρά της μέσης γραμμής”, την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου».

Τα τρία σημεία

Ο ανυπόστατος χάρτης που οριοθετεί τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, όπως δημοσιεύθηκε από αξιωματούχο της τουρκικής διπλωματίας, παραβιάζει «δεκάδες αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο», υποστήριξε ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Δένδιας που σήμερα θα έχει συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον Υπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., συνεχίζοντας το διπλωματικό μπαράζ επαφών με στόχο να καταδείξει τα όσα ανεδαφικά υποστηρίζει η Τουρκία, πρόσθεσε ακόμα πως «η Τουρκία καλύπτεται πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής. Επικαλείται ανεδαφικά πράγματα».

Για την Αθήνα ο χάρτης που δημοσιεύθηκε, χθες, από τον Τούρκο αξιωματούχο, Τσαγατάι Ερτζίγες –αναπληρωτή διευθυντή της γενικής διεύθυνσης Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας, Αεροπορίας, Συνόρων του τουρκικού ΥΠΕΞ–  παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο σε τρία σημεία: Πρώτον, «εξαφανίζει» το Καστελλόριζο και την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών. Δεύτερον, δεν αναγνωρίζει την επήρεια της Κρήτης και τρίτον χαράσσει μέση γραμμή με Λιβύη και Αίγυπτο, μη λαμβάνοντας υπόψη την Κύπρο. Την ίδια ώρα, το Bloomberg με δημοσίευμά του δίνει μία ακόμα διάσταση στη συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης, λέγοντας πως αποτελεί «εμπόδιο για τον τερματισμό του πολέμου στη Λιβύη». Ο κ. Γκασάν Σαλάμε, απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, δήλωσε πως η συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να περιπλέξει τις εξελίξεις ενόψει της διάσκεψης του Βερολίνου που είναι προγραμματισμένη για τις 10 Δεκεμβρίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή