Βαρύ το κλίμα για το ΠΑΣΟΚ με τους αγρότες στον δρόμο

Βαρύ το κλίμα για το ΠΑΣΟΚ με τους αγρότες στον δρόμο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αξιοποίηση του κομματικού μηχανισμού της Χαριλάου Τρικούπη για την άμβλυνση των δυσμενών πολιτικών επιπτώσεων από τις επερχόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά και για τη μείωση της μεγάλης «ψαλίδας», που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις χωρίζει το κυβερνών κόμμα από τη Ν.Δ. στην επαρχία και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, επιχειρεί ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτης.

Χθες, ο κ. Λαλιώτης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στα κομματικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή νομαρχών, βουλευτών και στελεχών από τις περιοχές όπου εκτιμάται ότι μπορεί να εκδηλωθούν «αγροτικά μπλόκα». Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε το ΠΑΣΟΚ να είναι «παρών» στις κινητοποιήσεις της προσεχούς εβδομάδας, προκειμένου να μην εμφανιστεί αποκομμένο από τον αγροτικό κόσμο. Εξάλλου, η κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί να αξιοποιήσει το κλίμα αναταραχής που διαμορφώθηκε στον συγκεκριμένο χώρο ως μέσο πίεσης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για μια σειρά από αγροτικά θέματα.

Ομως, σε περίπτωση απόπειρας κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης από το ΚΚΕ κυρίως, αλλά και από τη Ν.Δ., η κυβέρνηση θα απαντήσει με πολιτικούς όρους και θα επιχειρήσει να διασυνδέσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις με τις πολιτικές στοχεύσεις των δύο κομμάτων εν όψει των επερχόμενων νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών. Πάντως, από τη χθεσινή σύσκεψη, παρά το γεγονός ότι δεν έλειψε η έντονη κριτική προς το υπουργείο Γεωργίας για το υφιστάμενο καθεστώς των επιδοτήσεων, εξήχθη το συμπέρασμα ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Οπως επισημάνθηκε, αν και οι σχεδιασμοί του Περισσού προβλέπουν γενίκευση των «μπλόκων» στους εθνικούς δρόμους, οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν έχουν δυναμική και σχετικά σύντομα θα εκφυλιστούν.

Η αισιοδοξία που εκφράστηκε χθες σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν αναιρεί την αγωνία της Χαριλάου Τρικούπη για το γεγονός ότι όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια ιδιαίτερα προβληματική εικόνα του ΠΑΣΟΚ στις αγροτικές περιοχές της κεντρικής και βόρειας κυρίως Ελλάδας. Το κλίμα αυτό θα επιχειρήσει να αντιστρέψει ο κ. Λαλιώτης, που προετοιμάζει εβδομαδιαίες περιοδείες σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, αρχής γενομένης από τη Μακεδονία. Επίσης, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να δραστηριοποιηθεί η διυπουργική επιτροπή για την ύπαιθρο, η οποία αν και έχει περάσει περίπου ένας μήνας από τον ανασχηματισμό, δεν έχει δώσει συγκεκριμένα δείγματα γραφής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Πρ. Παυλόπουλος αντέδρασε έντονα, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες με τη νέα διατύπωση και διερωτήθηκε πώς καθορίζεται η έννοια του υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος. Υπέβαλε μάλιστα την πρόταση της Ν.Δ. για το ίδιο άρθρο, η οποία έχει ως εξής:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή