Ελληνική φρεγάτα στον Αραβικό

Ελληνική φρεγάτα στον Αραβικό

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρουσία της Ελλάδος με αποστολή πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού στον Αραβικό Κόλπο αποφάσισε στη χθεσινή του συνεδρίαση το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ). Η απόφαση αυτή, όπως ανακοινώθηκε, συνδέεται με διεύρυνση των διευκολύνσεων που παρέχει η χώρα μας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε, επίσης, τη διάθεση δύο μεταγωγικών αεροσκαφών για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και την αποστολή επιπλέον 300 στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο προς αντικατάσταση των αμερικανικών δυνάμεων που θα αποχωρήσουν από την περιοχή. Αντιθέτως, απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων στο θέατρο των επιχειρήσεων γύρω από το Αφγανιστάν, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Αμύνης κ. Γιάννος Παπαντωνίου.

Πιέσεις

Η αναβάθμιση της συμμετοχής της χώρας μας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας είχε τεθεί εδώ και αρκετές ημέρες στην ελληνική πλευρά, η οποία είχε δεχθεί και σχετικές πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση κυρίως από την πλευρά της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου. Στο πλαίσιο αυτό, η αύξηση της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στο Κοσσυφοπέδιο αντιμετωπίστηκε εξ αρχής θετικά από τις ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Αμύνης και ως μία εξέλιξη που αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας στην περιοχή της Βαλκανικής. Αντιθέτως, το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν Ελληνες στρατιώτες στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας αντιμετωπίζεται με έντονο σκεπτικισμό τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και από το υπουργείο Αμύνης, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, επιμένει ότι πρέπει να διερευνηθεί ακόμη και αυτή η πιθανότητα.

Ο κ. Παπαντωνίου, πάντως, σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, επανέλαβε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών δυνάμεων στην εμπόλεμη περιοχή του Αφγανιστάν. Ο υπουργός Αμύνης ανακοίνωσε επίσης τις νέες διευκολύνσεις που θα παράσχει η χώρα μας.

Πρώτον, την αποστολή πλοίου επιφανείας στο πλαίσιο νατοϊκής δύναμης στον Αραβικό Κόλπο προς υποστήριξη των δυνάμεων του αμερικανικού Ναυτικού, εάν απαιτηθεί. Πρόκειται για τη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου της Συμμαχίας, η οποία αυτή τη στιγμή παίρνει μέρος στην τουρκική άσκηση «Ντογκού Ακντενίζ», που διεξάγεται στο Β. Αιγαίο. Η χώρα μας συμμετέχει με το αντιτορπιλικό «Φορμίων», η θητεία του οποίου λήγει στα μέσα Δεκεμβρίου. Στην περίπτωση που η Συμμαχία αποφασίσει τις επόμενες ημέρες τη μεταφορά της Δύναμης στον Αραβικό Κόσμο, το Πολεμικό Ναυτικό θα αντικαταστήσει το «Φορμίωνα» με φρεγάτα.

Δεύτερον, τη διάθεση δύο μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν και τις κοντινές περιοχές. Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι τα αεροσκάφη να προσγειώνονται σε γειτονικές χώρες και όχι στο Αφγανιστάν.

Τρίτον, την αποστολή δύναμης έως 300 ανδρών στο Κοσσυφοπέδιο, που θα προστεθούν στους 1.500 αξιωματικούς που βρίσκονται ήδη στην περιοχή. Πρόκειται για μηχανοκίνητο τάγμα που θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες προς τη γιουγκοσλαβική επαρχία για να πληρώσει τα κενά που άφησαν δυνάμεις των αραβικών χωρών και των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΑΓΩΓΗ 500 ΕΚΑΤ. ΔΡΧ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή