Εν μέσω κριτικής από φορείς και αντιπολίτευση ξεκινά την Πέμπτη η συζήτηση για το φορολογικό

Εν μέσω κριτικής από φορείς και αντιπολίτευση ξεκινά την Πέμπτη η συζήτηση για το φορολογικό

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα περιβάλλον όχι ανέφελο για την κυβέρνηση, καθώς δέχεται εκτός από τα πυρά της κριτικής σύσσωμης της αντιπολίτευσης, σειρά πιέσεων ή και αιτημάτων τόσο από κοινωνικούς φορείς, όσο και από βουλευτές της πλειοψηφίας, ανοίγει από μεθαύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια η διήμερη συζήτηση και έγκριση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Επί της αρχής του σχεδίου νόμου, χθες, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, υπέρ ψήφισε μόνο η ΝΔ, η «Ελλ. Λύση» δήλωσε «επιφύλαξη» για να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, ενώ καταψήφισαν όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος απέρριψε με τρόπο κατηγορηματικό την κριτική ειδικώς του ΣΥΡΙΖΑ («Μας κάνουν κριτική αυτοί που υπερφορολόγησαν όλο τον κόσμο και ισοπέδωσαν την μεσαία τάξη» είπε χαρακτηριστικά), σημείωσε ότι όσα γίνονται τώρα δεν είναι όλα εκείνα που θα ήθελε να κάνει η κυβέρνηση, πλην όμως αναγκάζεται εξαιτίας των σφικτών δημοσιονομικών περιθωρίων, ενώ παράλληλα προανήγγειλε –χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει με τρόπο συγκεκριμένο και με κάποιο χρονοδιάγραμμα- και άλλα μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων.

«Είναι σίγουρα πολλά περισσότερα αυτά που θέλαμε να κάνουμε στο πεδίο της μείωσης των φόρων. Στο πλαίσιο, όμως, των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουμε αυτή τη στιγμή προχωράμε σε νέες φορολογικές ελαφρύνσεις που ειδικά για το 2020 είναι συνολικού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ» είπε ο υφυπουργός Οικονομικών για να προσθέσει: «Το νέο κύμα μείωσης των φόρων, βέβαια, δεν σταματά εδώ. Θα συνεχιστεί».

Η αντιπολίτευση

Με αιχμή της κριτικής ότι δίνονται ελάχιστα στους πολλούς και εκείνους οι οποίοι έχουν ανάγκες, και πολλά στους λίγους, προσέρχεται στη συζήτηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δίνετε καθρεφτάκια σε ιθαγενείς» σχολίασε ο κ. Ι. Γκιόλας. «Δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα, αγαπητοί συνάδελφοι, μπροστά στις εξυπηρετήσεις που έχετε υποσχεθεί στους λίγους και στους εκλεκτούς», σημείωσε η τέως υφυπουργός Αικατερίνη Παπανάτσιου, ενώ σε ανάλογους τόνους κινήθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Αλεξιάδης.

«Το νομοσχέδιο καθιστά το φορολογικό σύστημα ακόμα πιο άδικο από ό,τι είναι μέχρι τώρα» είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Το συμπέρασμα είναι ότι και αυτοί που διαχειρίζονται τώρα τα πράγματα, αλλά και οι προηγούμενοι, το μόνο που πετυχαίνουν με τους προϋπολογισμούς και το φορολογικό νομοσχέδιο, είναι να συνεχίζουν την υπερφορολόγηση» σχολίασε ο Γ. Αρβανιτίδης (ΚΙΝΑΛ). «Η Κυβέρνηση δεν νομοθετεί εν κενό. Έχοντας όλη αυτή την επιβαρυντική κατάσταση για τους πολίτες έρχεται να κάνει πολύ σημειακές μειώσεις του φόρου. Στην πράξη αυτό που κάνει είναι να αποδέχεται τα τραγικά μέτρα υπερφορολόγησης της κρίσης και των μνημονίων ως τη νέα κανονικότητα», σχολίασε ο Κρ. Αρσένης (ΜέΡΑ25).

Η συμπολίτευση

Με αιτήματα, όπως προαναφέρθηκε, εμφανίστηκαν και βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας. Ο κ. Γ. Αμυράς –εισηγητής της ΝΔ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στα κράνη των ποδηλατιστών (με τον κ. Βεσυρόπουλο να σημειώνει ότι συμπεριλαμβάνονται στη μείωση και αυτά).

«Χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλά ακόμη, χρειάζεται περαιτέρω αποκλιμάκωση του ΕΝΦΙΑ, χρειάζεται μεγαλύτερη αποκλιμάκωση της φορολογίας, χρειάζεται ακόμη περισσότερο η πάταξη της φοροδιαφυγής, απλοποίηση του κράτους, ψηφιοποίηση του κράτους» σημείωσε ο Σ. Αναστασιάδης. Στην ανάγκη θέσπισης ενός μηχανισμού ελέγχου για αλλοδαπούς που μεταφέρουν χρηματικά ποσά εκτός Ελλάδος, μίλησε ο Μ. Βολουδάκης. Πέντε προτάσεις του που θα πρέπει -όπως είπε- να τις δει θετικά το οικονομικό επιτελείο, διατύπωσε ο Β. Σπανάκης, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να δοθούν τα φορολογικά κίνητρα για τη στήριξη των δαπανών των ιατρικών στην εξωσωματική γονιμοποίηση, ή και την επέκταση του leasing και σε ιδιώτες. «Θα μπορούσε να αξιολογηθεί η πρόταση και η σκέψη της έκπτωσης της δαπάνης ασφάλισης των ακινήτων από το αναλογούν ποσόν του ΕΝΦΙΑ» σημείωσε ο Γ. Αμανατίδης.

Οι φορείς

Σε υπόμνημά της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) ζητεί επέκταση των προβλεπόμενων ελαφρύνσεων και για αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας 50% ή 67% και άνω, αναλόγων των περιπτώσεων (π.χ. απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης, από υποχρέωση ηλεκτρονικών αποδείξεων κ.ά.). Ζητεί, επίσης, χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ και για τα απαραίτητα βοηθήματα-εργαλεία διαβίωσης ατόμων με βαριά κινητική αναπηρία, χρόνιες παθήσεις, ενώ προσθέτει μεταξύ των άλλων και πως «τα αναπηρικά επιδόματα δεν πρέπει να υπολογίζονται ως εισόδημα, δεδομένου ότι η χορήγησή τους αφορά στην κάλυψη πρόσθετων αναγκών που επιφέρει η αναπηρία».

Ανάλογα αιτήματα διατυπώνει στο δικό της ξεχωριστό υπόμνημα και η Εθνική Συνομοσπονδία Τυφλών.

Από την πλευρά της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) αφού αναφέρει πως είναι «θετική εξέλιξη που διαμορφώνεται με το νομοσχέδιο ένα πλαίσιο χαμηλότερης φορολόγησης για την πλειονότητα ων πολιτών», εκφράζει την εκτίμηση ότι «το ύψος και η διάρθρωση των φοροελαφρύνσεων κατανέμεται αντίστροφα προοδευτικά προς όφελος των υψηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων», και ζητεί την υιοθέτηση αιτημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή