Κλιμάκωση της κριτικής από ΣΥΡΙΖΑ

Κλιμάκωση της κριτικής από ΣΥΡΙΖΑ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και στα αποτελέσματα που θα παραγάγει η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο, εστιάζει τα τελευταία 24ωρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε δημοσίως τρία ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό ενόψει του τετ α τετ του με τον Τούρκο πρόεδρο. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτάει τον κ. Μητσοτάκη α) αν θα ζητήσει τον άμεσο τερματισμό της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, β) αν θα ζητήσει την άμεση ανάκληση της ανυπόστατης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, η οποία παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα νότια της Κρήτης, που πηγάζουν από το Δίκαιο της Θάλασσας και γ) αν θα ζητήσει την πιστή τήρηση της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας για την άμεση μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ή θα συνεχίσει την πολιτική κατευνασμού που, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, είναι καταδικασμένη να αποτύχει διπλά, τόσο στον περιορισμό των ροών όσο και στην παύση της παραβατικής συμπεριφοράς της γείτονος.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά την περιοδεία του στην Αλεξανδρούπολη, έθεσε σε συνέντευξή του σε τοπικό σταθμό (Δέλτα) το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη πως «εδώ και πέντε μήνες δεν έχει επιμείνει στο θέμα της ενεργοποίησης των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, που κέρδισε η προηγούμενη κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και επέκτασής τους για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα». Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν μείζον το θέμα των κυρώσεων, ενώ επιμένουν και στο αίτημα για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για όλες τις κρίσιμες παραμέτρους στα εθνικά θέματα και τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ο κ. Τσίπρας στην ίδια συνέντευξη κατηγόρησε εκ νέου τον κ. Μητσοτάκη για «πολιτική κατευνασμού» που ενισχύει την τουρκική προκλητικότητα. Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν και την τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν τον περασμένο Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας πως ενώ η κυβέρνηση άφηνε να διαρρεύσει πως τα αποτελέσματά της ήταν «καλύτερα του αναμενομένου», ακολούθησε τουρκική κλιμάκωση τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στην παραβατική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και τις παραβιάσεις στον εθνικό εναέριο χώρο της χώρας μας, καταλήγοντας στο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης.

Το βράδυ της Τρίτης η αξιωματική αντιπολίτευση κλιμάκωσε την κριτική της με αφορμή τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, υποστηρίζοντας πως το Μαξίμου «άδειασε» το ΥΕΘΑ «παραμονή της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο», καθώς «διέρρευσε ότι τα ΜΟΕ συνεχίζονται κανονικά». Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας πως «αυτή δυστυχώς δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης». Σήμερα στις 11.30 θα συνεδριάσει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί τόσο στα ελληνοτουρκικά, όσο και στα εσωτερικά, όπως η ψήφος για τους Ελληνες του εξωτερικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή