Θέμα στη Βουλή από Πάγκαλο για το μισθολόγιο διπλωματών

Θέμα στη Βουλή από Πάγκαλο για το μισθολόγιο διπλωματών

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμένοντας στα καθημερινά πλέον «κτυπήματα» ο κ. Θ. Πάγκαλος έβαλε χθες από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και κατά του απόντος υπουργού Εξωτερικών. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι παρέσυρε για μία ακόμη φορά όχι μόνον την αντιπολίτευση, αλλά και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος του «κλίματος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης» να ρίξουν τις βολές τους ακόμη και για «σπάταλη διαχείριση του υπουργείου Εξωτερικών».

Θέμα ενημερώσεως

Στο περιθώριο της συζητήσεως κυρώσεως διεθνούς συμβάσεως, όπου παρίστατο ο αναπλ. υπουργός κ. Α. Γιαννίτσης, ο κ. Πάγκαλος έθεσε αίφνης θέμα ενημερώσεως σε λεπτομέρειες που αφορούν τον πόλεμο του Αφγανιστάν, για τα οποία δεν θα μπορούσε λόγω αναρμοδιότητας να απαντήσει ο κ. Γιαννίτσης. Το δεύτερο όμως θέμα που έθεσε αφορούσε το ζέον ζήτημα του μισθολογίου των διπλωματικών υπαλλήλων: «Επειδή είναι ευπρεπείς άνθρωποι και δεν μπορούν να διεκδικήσουν δυναμικά τα δικαιώματά τους, υπολείπονται κατά πολύ των απολαβών άλλων». Θα πρέπει πάντως να υπομνησθεί ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών στις 30 του περασμένου Αυγούστου -περίοδο μέλιτος με τον υπουργό Εξωτερικών- και κατά τη συζήτηση του ν.σ. για την προξενική διατίμηση, είχε καταφερθεί κατά των συνδικαλιστών του υπουργείου εν όψει της απεργίας τους χαρακτηρίζοντάς τους περίπου ως καιροσκόπους.

Ο κ. Πάγκαλος πρότεινε χθες συνάντηση με το σύλλογο των υπαλλήλων, αλλά ο πρόεδρος της επιτροπής κ. K. Παπούλιας του γνωστοποίησε ότι μια τέτοια συνάντηση έγινε ήδη. Μάλιστα, ο κ. Μολυβιάτης που ανέλαβε να δώσει στοιχεία, διεκτραγώδησε την κατάσταση: «Προσθέτω τη φωνή μου στη φωνή του κ. Πάγκαλου. Εκφράζω την κατάπληξή μου, γιατί δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά τους, όταν το 1,1 δισ. που απαιτείται είναι σταγόνα στον ωκεανό».

Παρέμβαση

«Εγώ ζήτησα να έλθει εδώ ο σύλλογος και να είναι παρών και ο υπουργός», παρενέβη ο κ. Πάγκαλος. «Προσυπογράφω και με τα δύο χέρια», συμπλήρωσε ο κ. Ι. Καψής, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επίσης κ. Αθ. Μάτης μίλησε για μιζέρια που επικρατεί στο ζήτημα αυτό και ο κ. Θ. Κοτσώνης δήλωσε ότι ντρέπεται για την κατάσταση. «Περισσότερο στοιχίζουν οι σύμβουλοι του υπουργού», πρόσθεσε ο κ. Ι. Κεφαλογιάννης. Ο κ. Ι. Καψής μάλιστα προχώρησε ακόμη περισσότερο με σοβαρότερη μάλιστα αιχμή: «Πρέπει να δούμε γενικά τα οικονομικά του υπουργείου Εξωτερικών. Με μία απλή ανακατανομή και συνετή διαχείριση των τεχνικών υπηρεσιών με τη διενέργεια διαγωνισμών και όχι απευθείας αναθέσεως, όπως ισχύει σήμερα, θα εξασφαλισθεί το κονδύλι για τους διπλωματικούς».

Ομως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επέμειναν και στην έλλειψη ενημερώσεως ειδικά για το Αφγανικό. Ο κ. Καψής αστειευόμενος είπε ότι προφανώς οι εφημερίδες ψεύδονται, γράφοντας για πόλεμο στο Αφγανιστάν, όταν το ελληνικό υπουργείο προφανώς δεν γνωρίζει τίποτε, αφού δεν ενημερώνει τη Βουλή, ενώ ο Αθ. Μάτης ρώτησε τον αναρμόδιο πάντα κ. Γιαννίτση, γιατί οι Αμερικανοί δεν είναι ικανοποιημένοι από τις διευκολύνσεις που τους παρέχουμε. Αλλά και ο κ. Θ. Κοτσώνης παρενέβη λέγοντας ότι η προσοχή όλων έχει στραφεί στο Αφγανικό, όταν τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στα Βαλκάνια, μεταξύ Αλβανών και Σλάβων, στους οποίους προστίθενται και οι απογοητευμένοι Βούλγαροι: «Για όλα αυτά πρέπει επιτέλους να έλθει εδώ ο υπουργός Εξωτερικών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή