Δεσμεύσεις για νέο κύμα ελαφρύνσεων

Δεσμεύσεις για νέο κύμα ελαφρύνσεων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κριτική από την αντιπολίτευση και πιέσεις για περισσότερες φορολογικές ελαφρύνσεις προερχόμενες όχι μόνο από κοινωνικούς φορείς αλλά και από βουλευτές της πλειοψηφίας, δέχεται η κυβέρνηση με επίκεντρο το φορολογικό νομοσχέδιο που εισάγεται αύριο στην εθνική αντιπροσωπεία, με στόχο να ψηφιστεί την Παρασκευή.

Χθες, στην τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής υπέρ του σχεδίου νόμου ψήφισε μόνο η Ν.Δ., η «Ελλ. Λύση» επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, ενώ όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν επί της αρχής, με την επισήμανση εκ μέρους ορισμένων πως θα στηρίξουν κάποιες επιμέρους θετικές διατάξεις. Κλείνοντας τη συζήτηση κατά τη β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου, ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος κατ’ αρχήν απέρριψε σε υψηλούς τόνους την οξύτατη κριτική που ασκεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Μας κάνουν κριτική αυτοί που υπερφορολόγησαν όλο τον κόσμο και ισοπέδωσαν τη μεσαία τάξη», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει πολλά περισσότερα να κάνει, αλλά προς το παρόν δεν μπορεί εξαιτίας των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιθωρίων, αλλά πρόσθεσε πως θα υπάρξει συνέχεια των θετικών μέτρων στο μέλλον: «Είναι σίγουρα πολλά περισσότερα αυτά που θέλαμε να κάνουμε στο πεδίο της μείωσης των φόρων. Στο πλαίσιο, όμως, των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουμε αυτή τη στιγμή προχωράμε σε νέες φορολογικές ελαφρύνσεις που ειδικά για το 2020 είναι συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Το νέο κύμα μείωσης των φόρων, βέβαια, δεν σταματά εδώ. Θα συνεχιστεί», συμπλήρωσε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Είχαν προηγηθεί η κριτική ΣΥΡΙΖΑ («Δίνετε καθρεφτάκια σε ιθαγενείς», Ι. Γκιόλας. «Δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα μπροστά στις εξυπηρετήσεις που έχετε υποσχεθεί στους λίγους και στους εκλεκτούς», Αικατερίνη Παπανάτσιου), ενώ σε ανάλογους τόνους κινήθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Αλεξιάδης. «Το νομοσχέδιο καθιστά το φορολογικό σύστημα ακόμα πιο άδικο από ό,τι είναι μέχρι τώρα», είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Και αυτοί που διαχειρίζονται τώρα τα πράγματα, αλλά και οι προηγούμενοι, συνεχίζουν την υπερφορολόγηση», σχολίασε ο Γ.  Αρβανιτίδης (ΚΙΝΑΛ). «Η κυβέρνηση κάνει πολύ σημειακές μειώσεις του φόρου. Στην πράξη αποδέχεται τα τραγικά μέτρα υπερφορολόγησης της κρίσης και των μνημονίων ως τη νέα κανονικότητα», σχολίασε ο Κρ. Αρσένης (ΜέΡΑ25).

Στις παρεμβάσεις τους, βουλευτές της Ν.Δ. (όπως οι Σ. Αναστασιάδης, Β. Σπανάκης, Γ. Αμανατίδης) έθεσαν ζητήματα όπως η περαιτέρω «αποκλιμάκωση του ΕΝΦΙΑ», το να δοθούν φορολογικά κίνητρα για τεχνητή γονιμοποίηση, ή και επέκταση του leasing και σε ιδιώτες, ενώ σειρά αιτημάτων έθεσαν με νέα υπομνήματά τους η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), η Εθνική Συνομοσπονδία Τυφλών και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή