«Να υπερασπιστούμε το δίκαιο των θαλασσών»

«Να υπερασπιστούμε το δίκαιο των θαλασσών»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. To θέμα του μνημονίου μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας έθεσε στον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τις εξωτερικές υποθέσεις ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην πρώτη συνάντηση που είχε μαζί του εκτάκτως χθες στις Βρυξέλλες.

Στα 45 λεπτά που κράτησε η συνάντηση, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο κ. Δένδιας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Μπορέλ για τα θέματα που αφορούν τα μνημόνια με τη Λιβύη, τονίζοντας ότι «μόνο με τη ύπαρξή τους αποτελούν προσβολή των συμφερόντων, όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και άλλων χωρών». Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα κάνει ό,τι χρειάζεται από την πλευρά του και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Του ζήτησα να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που προέρχονται όχι μόνο από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ως χώρες-μέλη της Ε.Ε., αλλά κυρίως από την ανάγκη να υπερασπίζουμε το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο των θαλασσών», ανάφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

«Η ειρηνική επίλυση των διαφορών είναι κοινή παγκόσμια θέση, προέρχεται από τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Το ερώτημα δεν είναι εδώ πώς επιλύονται αλλά πώς δημιουργούνται οι διαφορές, και η Τουρκία, με την παραβατική της συμπεριφορά, αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί συνεχώς διαφορές με όλους τους γείτονές της! Δεν υπάρχει κανένα γειτονικό κράτος που να μην έχει διαφορές μαζί της. Νομίζω ότι είναι υπερβολικό και κάτι δείχνει», τόνισε ο Ελληνας υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου.

Ο υπ. Εξωτερικών αναχώρησε από τη βελγική πρωτεύουσα για το Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή