Αμεση δημοσιοποίηση του τουρκολιβυκού συμφώνου ζητεί η Ε.Ε.- Στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο

Αμεση δημοσιοποίηση του τουρκολιβυκού συμφώνου ζητεί η Ε.Ε.- Στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σχέση με τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Σε σχετική δήλωση του εκπροσώπου προστίθεται ότι «Η Τουρκία χρειάζεται να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών – μελών της ΕΕ, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει το συμβούλιο Κορυφής, με πλέον πρόσφατο το κείμενο συμπερασμάτων του Ιουνίου του 2019.

Το διμερές μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις  για το περιεχόμενό της. Αναμένουμε το κείμενο να δημοσιοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Η δήλωση της εκπροσώπου καταλήγει:

«Είναι επιτακτικό να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή της καλής γειτονίας και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλασσίων ζωνών για όλα τα κράτη που μοιράζονται θαλάσσια σύνορα.  Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να παραμείνουν δεσμευμένα σε αυτές τις αρχές να αποφεύγουν ενέργειες που υπονομεύουν την σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή