Με αντιπαραθέσεις η έναρξη της συζήτησης για την ψήφο των αποδήμων

Με αντιπαραθέσεις η έναρξη της συζήτησης για την ψήφο των αποδήμων

4' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις έντονες ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και την άρνηση του ΜέΡΑ25 συνάντησε κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας συζήτησής του το νομοσχέδιο για την διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους. Με σχόλια και παρατηρήσεις όσον αφορά επιμέρους διατάξεις με την επισήμανση πως μπορούν να τύχουν περαιτέρω βελτιώσεων, αλλά και με την επισήμανση πως είναι σοβαρό το όλο ζήτημα και πρέπει να προχωρήσει καιθώς είναι ώριμες οι συνθήκες πλέον, εμφανίστηκαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τούτων δοθέντων, φαίνεται πως διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός θετικών ψήφων (200 προβλέπει το Σύνταγμα) ώστε να ψηφιστεί το σχέδιο νόμου, καθώς ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελ. Λύση έχουν –στο βαθμό που ψηφίσουν θετικά επί της αρχής, αροιστικά 205 βουλευτές.

«Ας είμαστε εποικοδομητικοί ως το τέλος», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος.

Το ενδιαφέρον θα παραμείνει έντονο ως το τέλος, δηλαδή και στην επί των άρθρων ψηφοφορία, ειδικώς μετά από την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να εγείρει ευθύς εξαρχής ζήτημα μη εφαρμογής του νόμου, ακόμα και στην περίπτωση που σχηματιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία στην επί της αρχής ψηφοφορία: σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που φαίνεται να επενδύει πολιτικά στις επιμέρους ενστάσεις άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναγκαίο για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος είναι τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους να συγκεντρώσει κάθε ένα από τα άρθρα του σχεδίου νόμου.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο υπουργός Εσωτερικών Π.Θεοδωρικάκος υπογράμμισε τη γενικότερη συγκυρία που χαρακτηρίζεται από τον πολλαπλασιασμό των προβλημάτων και των απειλών, που επιβάλλει στον πολιτικό κόσμο να δείξουν στάση ενότητας και συγκλίσεων. «Επρεπε να βρούμε κοινό τόπο για αναγκαίες συγκλίσεις. Το σχέδιο νόμου είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού.  Είναι, ωστόσο, ένα σημαντικό πρώτο βήμα, και καλώ το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να το στηρίξουν και να το ψηφίσει το σύνολο των βουλευτών. Να αποτελέσει μήνυμα ενότητας. Να απευθυνθώ ιδίως στην αξιωματική αντιπολίτευση, να ξεφύγει από επιχειρήματα που δεν είναι ισχυρά και βάσιμα. Δεν πιστεύω ότι έχει κάποιο λόγο να μείνει έξω από τη συμφωνία».

Στην τοποθέτησή του εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γ. Κατρούγκαλος αντιφατικότητα, έλλειψη ειλικρίνειας και προχειρότητα, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Μια σειρά από διατάξεις δεν καθιστούν αδιάβλητη την διαδικασία και αν δεν αλλάξουν, δεν μας επιτρέπουν να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο». Υπό αυτό το πρίσμα ζήτησε να προβλεφθεί επί κρίσιμων θεμάτων (όπως η αποδοχή αιτήσεων Ελλήνων εξωτερικού ή και της όλης διαδικασίας) το να έχει την ευθύνη Διακομματική Επιτροπή και να μην ανατίθενται διάφορα ζητήματα απλώς σε υπουργικές αποφάσεις, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως θα πρέπει να διαχωριστεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε «εσωτερικού» και «εξωτερικού». Σημείωσε δε ότι κρίσιμο είναι και το να προβλεφθεί ρητά το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για τους απόδημους.

Απαντώντας ο κ. Θεοδωρικάκος αφού τόνισε ότι θα αποφύγει για ένα μείζον θέμα, όπως το υπό συζήτηση, αντιπαραθέσεις κομματικού χρώματος, ειδικά ως προς την παρατήρηση του κ. Κατρούγκαλου για τις «υπουργικές αποφάσεις» υπενθύμισε ότι στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο υπήρχε πανομοιότυπη πρόβλεψη.

Θετική εμφανίστηκε κατ’ αρχήν από το ΚΙΝΑΛ η κυρία Ευαγγελία Λιακούλη, λέγοντας ωστόσο ότι ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε στερεί από τον πολιτικό κόσμο να κάνει κάτι ρηξικέλευθο.

«Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο ενσωματώνει βασικά κριτήρια που έχουμε θέσει», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Ι. Γκιόκας (ΚΚΕ), και αφού απέρριψε μία από τις βασικές ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – εκείνη για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, καθώς ανέφερε ότι δεν προκύπτει απαγόρευση ενός τέτοιου δικαιώματος, επισήμανε πως μπορούν να γίνουν και άλλες βελτιωτικές αλλαγές.

Τολμηρότερα βήματα ζήτησε από την πλευρά της «Ελ. Λύσης» Αντ. Μυλωνάκης, σημειώνοντας ότι ψηφίζει θετικά το νομοθέτημα. «Καταψηφίζουμε επί της αρχής, είπε από την πλευρά της ευθύς εξαρχής η κυρία Φωτεινή Μπακαδήμα (ΜέΡΑ25).

Οι ρυθμίσεις:

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, τα σημεία επί των οποίων επιτεύχθηκε σύγκλιση είναι:

Α) Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι σαράντα (40) εκλογείς.

Β) Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.

Γ) Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο  ψηφοδέλτιο επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς.

Δ) Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια: 1) Τα τελευταία τριάντα πέντε (35) χρόνια έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα. 2) Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Προστίθεται ακόμα πως η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου. Εφόσον τα διαθέσιμα στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων του σημείου «Δ» είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (και συναινεί ο εκλογέας) αυτά θα αντλούνται αυτεπάγγελτα άμεσα.

Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα και ιδίως:

α) Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής  ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

β) Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής

γ) Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή

Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας:

αα) δεν έχει  συμπληρώσει τα τριάντα έτη (30) ζωής και

ββ) έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Να αποφύγουμε την προσχηματική κριτική.

23 Σεπτεμβρίου, η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, στο τελευταίο άρθρο «με κοπινή απόφαση υπουργών μπορεί να ρυθμίζεται κάθε θέμα είναι αναγκαίο». Πανομοιότυπη διατύπωση, αλλά εσείς εγκαλέσατε την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή