«Κινήσεις ανακύκλωσης γνωστών ονομάτων»

«Κινήσεις ανακύκλωσης γνωστών ονομάτων»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις παράλληλες διαδικασίες ανασύνταξης (συνέδριο και συνδιάσκεψη αντίστοιχα) να πλησιάζουν χρονικά, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής κλιμακώνουν τη δραστηριότητά τους στην πολιτική σκακιέρα, με φόντο τη μονομαχία για την πρωτοκαθεδρία στον μεσαίο χώρο. Στη Χαρ. Τρικούπη υποβαθμίζουν μεν τις ενέργειες της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εν λόγω πεδίο, ωστόσο την ίδια ώρα είναι δεδομένο ότι παρακολουθούν στενά της κινήσεις της, έχοντας υιοθετήσει την τακτική της «επιθετικής άμυνας» απέναντι στην προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να προσεγγίσει την παραδοσιακή βάση του ΠΑΣΟΚ.

Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, κύκλοι του ΚΙΝΑΛ σχολίαζαν σκωπτικά την ανακοίνωση στήριξης του εγχειρήματος της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ από 120 πρώην στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μάλιστα θα πραγματοποιήσουν και σχετική εκδήλωση την προσεχή Δευτέρα στο Κάραβελ.

Πηγές από τη Χαρ. Τρικούπη έκαναν λόγο για «ανακύκλωση ονομάτων», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εκ νέου προβολή προσώπων που ήδη έχουν ανακοινωθεί για την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. Σημείωναν δε ότι πολλά από τα στελέχη αυτά έχουν αποχωρήσει εδώ και αρκετά χρόνια από το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη κίνηση ισοδυναμεί με «ένδειξη αδυναμίας» από την πλευρά του τέως πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα, πάντως, ακόμη ένα κομμάτι ήλθε χθες να προστεθεί στο παραπάνω παζλ, με φόντο αυτή τη φορά τις εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο. Η κίνηση πέντε στελεχών του ΚΙΝΑΛ να συνταχθούν με την υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ παράταξη προκάλεσε την αντίδραση της ηγεσίας, με τη Φ. Γεννηματά να τους παραπέμπει στην επιτροπή δεοντολογίας της παράταξης, με πιθανό το ενδεχόμενο διαγραφής τους.

Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά να συμπεριλάβει την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, αλλά και τον Γ. Παπανδρέου, στο προσκλητήριο για συμμαχία των «δημοκρατικών – προοδευτικών και πατριωτικών δυνάμεων». Πρωτοβουλία, η οποία δεν σχολιάζεται από τη Χαρ. Τρικούπη, ενώ δεν έχει καταγραφεί και αντίδραση από το ΚΙΔΗΣΟ του πρώην πρωθυπουργού.

Εν κατακλείδι, θα μπορούσε να πει κανείς ότι όλα τα παραπάνω αντανακλούν τις δεδομένες –και αναμενόμενες– πιέσεις που υφίσταται το Κίνημα Αλλαγής εξ αριστερών. Παρότι μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι δεν έχουν σοβαρό κόστος στην παράταξη πρακτικά, όσον αφορά δηλαδή διαρροές ενεργών στελεχών, το ΚΙΝΑΛ καλείται να τις διαχειριστεί σε επικοινωνιακό επίπεδο, στο οποίο φαίνεται να ποντάρει σημαντικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας κινήσεις που τον συνδέουν με τον πασοκικό χώρο. Υπό αυτό το πρίσμα, η Χαρ. Τρικούπη θα κρατήσει στην κορυφή της ατζέντας της τόσο τους υψηλούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση όσο και τη ρητορική της πλήρους πολιτικής διαφοροποίησης από την Κουμουνδούρου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή