Κλίμα συναίνεσης στη Βουλή

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός περιβάλλοντος που, σε αντίθεση με το γενικότερο κλίμα της συγκυρίας, όχι μόνο δεν διακρίνεται από εκατέρωθεν διαθέσεις για μετωπικές συγκρούσεις, αλλά και από κατά περίπτωση τάσεις διαμόρφωσης εδάφους πρόσφορου για συμφωνίες, εισάγονται προς έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το «κατεπείγον» νομοσχέδιο για τη διευθέτηση πολλών ζητημάτων σειράς υπουργείων και αύριο το σχέδιο νόμου για τη διευκόλυνση –έστω υπό πολλές προϋποθέσεις– της ψήφου των αποδήμων από τη χώρα διαμονής τους.

Χθες, στις αρμόδιες επιτροπές η αντιπολίτευση τήρησε σε μεγάλο μέρος της στάση όχι κατηγορηματικά αρνητική προς αμφότερα τα νομοθετήματα. Ενδεικτικό είναι ότι όσον αφορά το πολυνομοσχέδιο, πλην της Ν.Δ. που ψήφισε θετικά, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν «επιφύλαξη» για να τοποθετηθούν ως προς το «χρώμα» της ψήφου τους στην Ολομέλεια, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι, σε αντίθεση με άλλες ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, υπήρξε επί αρκετών άρθρων του νομοσχεδίου η παραδοχή εκ μέρους βουλευτών της αντιπολίτευσης πως πραγματικά είναι ρυθμίσεις που κατεπειγόντως, λόγω των χρονικών περιορισμών, πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Υπενθυμίζεται ότι το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής επελέγη ως «όχημα» από την κυβέρνηση προκειμένου να ενσωματωθούν ως διατάξεις του θέματα του τομέα ευθύνης πολλών υπουργείων, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα κατατίθεντο στην πλειονότητά τους με τη μορφή τροπολογιών στα τελευταία του τρέχοντος έτους νομοσχέδια.

Ως προς την ψήφο των αποδήμων και καθώς τα βλέμματα των περισσότερων ήταν στραμμένα στην αξιωματική αντιπολίτευση, δεδομένου ότι φαίνεται να έχει επιτευχθεί το «ναι» από περισσότερους των 200 που προβλέπει το Σύνταγμα (Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελλ. Λύση) για να ισχύει ο νόμος, δεν πέρασε απαρατήρητη η τοποθέτηση του κ. Γ. Κατρούγκαλου στην τελευταία συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών: «Οφείλω να αναγνωρίσω στον υπουργό ότι κινήθηκε με θετικό βλέμμα», είπε μεταξύ άλλων ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την επιλογή του υπουργού Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκου να πραγματοποιήσει αλλαγές στο αρχικό σχέδιο νόμου, στη βάση των προτάσεων των κομμάτων –και του ΣΥΡΙΖΑ–, σε μια διαρκή προσπάθεια να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετώπισε εξαρχής το νομοσχέδιο «με διάθεση να έχουμε λύση», για να συνεχίσει λέγοντας ότι «απομένουν σημαντικές προτάσεις, τις οποίες έχουμε καταθέσει. Κυρίως, η ανάγκη επικαιροποίησης των εκλογικών καταλόγων. Δεκαετή ανανέωση δεν νομίζω ότι είχαμε ποτέ στην Ελλάδα. Επομένως, με το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα σταθούμε και στην Ολομέλεια, γενικά επί των διατάξεων του νομοσχεδίου».

Μοναδική αρνητική ψήφος στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έρχεται από το ΜέΡΑ25, που κάνει λόγο για «προϊόν κοπτοραπτικής ανάμεσα σε κόμματα, με πολλές ατέλειες» και εμμένοντας στις αρχικές θέσεις του κόμματος, μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία εκλογικών περιφερειών Ελλήνων εξωτερικού.

Εως χθες, τις περισσότερες από τις αντιδράσεις που υπήρξαν προκάλεσε η επιλογή της κυβέρνησης να προωθήσει προς ψήφιση πολλά νομοσχέδια σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο, με έμφαση στις «κατεπείγουσες» διαδικασίες. Με τέτοιες διαδικασίες, όπως έγινε γνωστό, αναμένεται να κατατεθεί σήμερα το βράδυ το σχέδιο νόμου για τις τράπεζες με την ονομασία «Ηρακλής», προκειμένου να εισαχθεί προς επεξεργασία αύριο Τετάρτη στην επιτροπή και προς ψήφιση μεθαύριο στην Ολομέλεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή