Το μνημόνιο δεν επηρεάζει συμφέροντα τρίτων χωρών

Το μνημόνιο δεν επηρεάζει συμφέροντα τρίτων χωρών

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρη και σαφής αναφορά στο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου σε αυθαίρετα προσδιορισμένη περιοχή αναμένεται να υπάρχει στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η θέση των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. συντάσσεται με την ελληνική πλευρά και τονίζει ότι το συγκεκριμένο μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και κατά συνέπεια δεν επηρεάζει συμφέροντα τρίτων χωρών. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να  εκφράσουν απερίφραστα και ομόφωνα την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αγκυρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε παρέμβασή του στο χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπενθύμισε την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Ανέφερε ότι εκτός του ότι εισέβαλε στη βορειοανοτολική Συρία, έχει προχωρήσει σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, ενώ την ίδια στιγμή η Αγκυρα απειλεί ότι θα «πνίξει» την Ε.Ε. με μετανάστες.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής «συμπεριλήφθηκε ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», δήλωσε μετά τη λήξη του Συμβουλίου ο ίδιος. «Παρουσιάσαμε συνολικά την τουρκική συμπεριφορά –όλους τους τελευταίους μήνες– που προκαλεί ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Η ξεκάθαρη θέση των εταίρων μας, για αλληλεγγύη στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αποτελεί μια ξεκάθαρη απάντηση,  ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να παραγάγει έννομα αποτελέσματα, καθώς δεν έχει υπογραφεί από το προεδρικό συμβούλιο της Λιβύης ούτε το Κοινοβούλιο της χώρας. Τόνισε ότι το μνημόνιο αυτό είναι ενάντια στις ρητές διατάξεις του δικαίου της θάλασσας αλλά και του διεθνούς δικαίου που προκύπτει από αυτό, ενώ συγχρόνως αγνοεί πλήρως την ύπαρξη ορισμένων νησιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή