«Οι τρεις πρώην πρόεδροι πληρούν τις προϋποθέσεις»

«Οι τρεις πρώην πρόεδροι πληρούν τις προϋποθέσεις»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής να κλείσει και όχι να ανοίξει πιο εμφατικά η ονοματολογία σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποτυπώνει, όπως σημειώνουν από τη Χαρ. Τρικούπη, η χθεσινή παρέμβαση της Φ. Γεννηματά για το ζήτημα.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, σε δήλωσή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, απέρριψε εκ νέου κατηγορηματικά την πιθανότητα να είναι η ίδια υποψήφια για το κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα, ενώ πρόσθεσε ότι και οι τρεις πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή οι Κώστας Σημίτης, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Παπανδρέου, πληρούν τις προϋποθέσεις για τη θέση, καθώς, όπως υπογράμμισε, «έβαλαν πλάτη στα δύσκολα για τη χώρα».

Οπως διαμηνύεται από συνεργάτες της, η κ. Γεννηματά με την τοποθέτησή της, που ήρθε σε ανύποπτο χρόνο, αποτύπωσε την πρόθεσή της να μην αφήσει «αιωρούμενη» μια σειρά σεναρίων που έχουν καλλιεργηθεί γύρω από ονόματα που αφορούν άμεσα την παράταξη και ενδεχομένως να δημιουργούσαν αντίκτυπο και σε εσωκομματικό επίπεδο. Κάτι που συνέβη πρώτα από όλα με την ίδια, μιας και το ενδεχόμενο να προταθεί για την Προεδρία άρχισε να αναδύεται λίγο πριν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ανοίγοντας εμμέσως θέμα για το αν θα τεθεί ζήτημα αλλαγής ηγεσίας στην παράταξη. Τροφοδοτήθηκε δε και από στελέχη του κόμματος, όπως ο Κ. Σκανδαλίδης, πριν διαψευστεί επανειλημμένως από την ηγεσία. Αλλωστε, το γεγονός ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιδίωξε και πέτυχε την άτυπη ανανέωση της θητείας της έως τουλάχιστον το 2021, όπως σημειώνεται, μαρτυρά την πρόθεσή της να παραμείνει μια «μάχιμη πρόεδρος».

Σε δεύτερο επίπεδο, η χθεσινή παρέμβαση της προέδρου του Κινήματος σχετίζεται με το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί θόρυβος –σε επίπεδο δημοσιευμάτων– γύρω από το ενδεχόμενο να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Γ. Παπανδρέου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Δεδομένης και της κλιμακούμενης μονομαχίας με την Κουμουνδούρου για την εκπροσώπηση του παραδοσιακού «πασοκικού» χώρου, το ΚΙΝΑΛ εκτιμάται ότι εκπέμπει το μήνυμα πως δεν έχει σκοπό να… ακολουθεί, έστω και επικοινωνιακά, φημολογούμενες πρωτοβουλίες που αφορούν πρόσωπα τα οποία προέρχονται από τον δικό του πολιτικό χώρο, αλλά, αντίθετα, «περιχαρακώνει» το έδαφος γύρω από αυτά. Δεν πρέπει να παραλείπεται, άλλωστε, ότι το ενδεχόμενο να προταθεί ο πρώην πρωθυπουργός από την αξιωματική αντιπολίτευση σχολίασε πρόσφατα, και όχι αρνητικά, ο Π. Γερουλάνος, ο οποίος με τις τοποθετήσεις του δεν δείχνει διάθεση να αποκλιμακώσει τη συζήτηση γύρω από την ύπαρξη «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, από τη Χαρ. Τρικούπη επαναλαμβάνουν πως για την προεδρική εκλογή η «μπάλα βρίσκεται στο κυβερνητικό τερέν», έχοντας διαμηνύσει ότι επιθυμούν πρόσωπο από τον προοδευτικό χώρο και αναμένοντας τις κινήσεις του πρωθυπουργού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή