Καταδίκη του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης ο στόχος Κυρ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής

Καταδίκη του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης ο στόχος Κυρ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομόφωνη καταδίκη του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης καθώς παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και την έκφραση της αλληλεγγύης της Ε.Ε. προς Ελλάδα και Κύπρο θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα συμπεράσματα του Συμβουλίου που αρχίζει σήμερα. Μάλιστα αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής συμπεριφοράς και του άκυρου μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης τόσο στο αποψινό δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών όσο και στην παρέμβασή του.

Σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης που έχει περιέλθει σε γνώση του πρακτορείου Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναφέρουν την Πέμπτη ότι η συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας που προσδιορίζει θαλάσσιες ζώνες αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας (του ΟΗΕ)», θα πουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει προετοιμαστεί για την διήμερη σύνοδο των ηγετών σήμερα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει αναμφίβολα την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές της πράξεις της Τουρκίας», θα προσθέτει η δήλωση, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο.

Το σχέδιο της δήλωσης επίσης αναφέρεται στα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου, 20ής Ιουνίου και 17/18 Οκτωβρίου σχετικά με την Τουρκία. Στις 20 Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε καταδικάσει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Είχε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο καθώς και τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ε.Ε. να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε αποφασίσει στην τελευταία Σύνοδο στις 17-18 Οκτωβρίου ότι η οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με διάλογο και διαπραγμάτευση καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT