ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Anadolu: Η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ αίτηση για την καταχώρηση της συμφωνίας με τη Λιβύη

anadolu-i-toyrkia-katethese-ston-oie-aitisi-gia-tin-katachorisi-tis-symfonias-me-ti-livyi-2352443

Αίτηση στον ΟΗΕ για την καταχώρηση της συμφωνίας με τη Λιβύη κατέθεσε στον ΟΗΕ η Τουρκία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

anadolu-i-toyrkia-katethese-ston-oie-aitisi-gia-tin-katachorisi-tis-symfonias-me-ti-livyi0

Μάλιστα όπως σημειώνεται η συμφωνία με τη Λιβύη υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου και εγκρίθηκε από την τουρκική βουλή στις 5 Δεκεμβρίου.

Τέθηκε επίσης σε ισχύ στις 8 Δεκεμβρίου αφότου και οι δύο χώρες προχώρησαν στις σχετικές δημοσιεύσεις στις επίσημες εφημερίδες των κυβερνήσεών τους.  

Η συγκεκριμένη κίνηση ερμηνεύεται και ως απάντηση στην κίνηση της Ελλάδας να αποστείλει, την περασμένη Δευτέρα, δύο επιστολές μία στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και μία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σημειώνεται ότι η Αγκυρα προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια την ημέρα που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής στην οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν απερίφραστα και ομόφωνα την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αγκυρα.