Τα πραγματικά προβλήματα της γεωργίας

Τα πραγματικά προβλήματα της γεωργίας

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο οι Έλληνες αγρότες κατεβαίνουν με τα τρακτέρ σε πλατείες και δρόμους και οι Ελληνες πολιτικοί συναγωνίζονται σε φιλοαγροτικές δηλώσεις, η ίδια η ελληνική γεωργία βρίσκεται πολύ μακριά από τη διεθνή πραγματικότητα. Η διεύρυνση της Ε.Ε. με την εισαγωγή χωρών που έχουν μεγάλο αγροτικό πληθυσμό και φτηνά εργατικά χέρια, η επιδιωκόμενη απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου, τα φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η στροφή της Κοινότητας προς την ποιότητα σε σχέση με την ποσότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, διαμορφώνουν ένα απαιτητικό περιβάλλον.

Μέσα σε αυτό το διαμορφούμενο διεθνές περιβάλλον, η χώρα μας δεν είναι καθόλου προετοιμασμένη να ανταποκριθεί με επιτυχία στις νέες συνθήκες. Η αιτία είναι γνωστή. Για χρόνια πολλά, τεράστια κονδύλια των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων που είχαν ως προορισμό τη δημιουργία ανταγωνιστικών υποδομών, διατέθηκαν και με τις ευλογίες των κυβερνήσεων απλώς σαν συμπλήρωμα ή ακόμα και υποκατάστατο εισοδήματος, για καθαρά κομματικούς λόγους.

Τώρα που ήρθε η ώρα της αλήθειας και στερεύουν οι επιδοτήσεις, κανείς δεν έχει το θάρρος να πει στους αγρότες τα πράγματα με το όνομά τους: Οι επιδοτήσεις θα μειώνονται συνεχώς και μόνο όσοι έχουν ανταγωνιστικά προϊόντα θα επιβιώσουν.

Απάντηση Δρυ

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του υπουργού Γεωργίας κ. Γιώργου Δρυ, στην ερώτηση δημοσιογράφου αν προτίθεται να συμβάλει με εθνικούς πόρους, στην περίπτωση που το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών μειωθεί λόγω του νέου κανονισμού για το βαμβάκι. «Μου ζητάτε να δηλώσω ότι θα παραβώ την κοινοτική νομοθεσία» δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Η Ε.Ε. που μέχρι σήμερα παρουσιαζόταν σαν ένα ταμείο που πρόσφερε χρήματα, ξαφνικά γίνεται ο κακός που επιβάλλει αυστηρούς κανόνες και σφίγγει τα λουριά.

Αυτή όμως δεν είναι η αλήθεια ή τουλάχιστον δεν είναι όλη η αλήθεια: Η Ελλάδα διάλεξε να εφαρμόσει με αυτόν τον «φιλοαγροτικό» τρόπο την αγροτική πολιτική που υπαγόρευε η ένταξη μας στην Ε.Ε. Διάλεξε να μην λάβει υπ ‘όψιν της όσα προμηνύονταν. Και τώρα το πληρώνει. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του βαμβακιού. Η βαμβακοκαλλιέργεια από 1,3 εκατομμύρια στρέμματα το 1979 έφτασε να καταλαμβάνει 4,3 στρέμματα το 2001, ποσοστό που αναλογεί στο 50% των αρδευόμενων εκτάσεων της χώρας. Εθνικό προϊόν βαρύνουσας σημασίας, με οικονομικό κύκλο των καλλιεργειών, αλλά και των περιφερειακών δραστηριοτήτων 3 τρισ., απορροφά το 1/6 των επιδοτήσεων της χώρας. Η καλλιέργειά του αφορά 70.000 – 100.000 οικογένειες.

Σήμερα οι αγρότες κατέβηκαν στους δρόμους, γιατί ο νέος κοινοτικός κανονισμός για το βαμβάκι που ψηφίστηκε μόλις πριν από λίγους μήνες θα μειώσει τα εισοδήματά τους αν η παραγωγή ξεπεράσει το όριο των 1.137.000 τόννων. Πολλοί λένε ότι ο προηγούμενος υπουργός Γεωργίας, κ. Γιώργος Ανωμερίτης ψήφισε έναν κανονισμό που δεν εξυπηρετούσε τα ελληνικά συμφέροντα. Μπορεί πράγματι να συνέβη και αυτό όμως το γεγονός είναι ότι το βαμβάκι για το οποίο οι παραγωγοί απολαμβάνουν τιμή υπερδιπλάσια της διεθνούς, εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει την ευνοϊκή αντιμετώπιση που είχε κατά το παρελθόν από την Ε.Ε. Τόσο όμως η πολιτική ηγεσία όσο και οι αγρότες επιλέγουν να το αγνοούν.

Το 1996 οι αγρότες είχαν και πάλι κλείσει τους δρόμους, επειδή εισέπραξαν λιγότερα χρήματα γιατί είχαν υπερβεί κατά 400.000 τόννους την μέγιστη εγγυημένη ποσότητα δηλαδή το ανώτατο όριο παραγωγής που η Ε.Ε. είχε αποφασίσει ότι θα επιδοτείται στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Ομως η Ελλάδα γνώριζε από το 1987 ότι θα υπήρχε επιβολή εθνικής ποσόστωσης αμέσως μετά την ένταξη της βαμβακοπαραγωγού Ισπανίας.

Μήπως είναι καιρός να σκεφτούμε τι θα συμβεί μετά την ένταξη της χώρας με τις μεγάλες εκτάσεις και αγροτικό πληθυσμό, της Πολωνίας;

Για ποιο λόγο η Ε.Ε.επιλέγει να εισάγει βαμβάκι; Γιατί βαμβάκι καλύτερο και φθηνότερο παράγεται σε πολλές τρίτες χώρες και αυτό επιβάλλουν οι νόμοι της αγοράς. Οπως αναφέρει η τελευταία διακήρυξη του ΠΟΕ, την Τετάρτη, ο στόχος είναι η μείωση των γεωργικών επιδοτήσεων με σκοπό την πλήρη εξάλειψή τους, ώστε να είναι δίκαιο το σύστημα του εμπορίου. Επίσης τόνιζε ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική μείωση των τοπικών ενισχύσεων που διαστρεβλώνουν τους νόμους της αγοράς.

Πόσο προετοιμασμένη είναι η Ελλάδα για αυτήν την αγορά;

Αρκεί να σκεφτούμε ότι ακόμα και στο εσωτερικό καταναλώνουμε σκόρδα Αργεντινής, μήλα Ισραήλ και ντομάτες Ολλανδίας, λεμόνια Τουρκίας. Αυτό βέβαια δεν γίνεται τυχαία, αλλά με τη συμφωνία της Ελλάδος. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει οικονομικές συμφωνίες με αυτές τις χώρες, στις οποίες πουλάει βιομηχανικά προϊόντα με τη δέσμευση να εισάγει συγκεκριμένες ποσότητες αγροτικών προϊόντων τους.

Στο Παρίσι

Στην τεράστια κεντρική αγορά του Παρισιού όπου συγκεντρώνονται τα τοπικά και εισαγόμενα προϊόντα για να διοχεύτευτούν στη λιανική, το μόνο ελληνικό προϊόν που υπήρχε πριν από λίγες μέρες, ήταν ακτινίδια που φάνταζαν σαν φτωχός συγγενής απέναντι στα θαυμάσια συσκευασμένα προϊόντα από όλον τον κόσμο. Η κατάσταση αυτή είναι το αποτέλεσμα της γεωργικής πολιτικής ή μάλλον της ανυπαρξίας αυτής που ακολουθεί η χώρα μας για πολλά χρόνια. Την ίδια ώρα που οι αγρότες έπαιρναν λεφτά για να στείλουν τα πορτοκάλια στις χωματερές, η χώρα μας εισήγαγε παγοκολώνες φυσικού χυμού για την κατασκευή χυμών. Σήμερα ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαπληκτίζονται για το ποιος αγαπά και προσέχει περισσότερο τους αγρότες, τις ξένες αγορές κατακλύζει το ιταλικό και ισπανικό λάδι.

Ακόμα όμως και τη νέα κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς περισσότερο περιβαλλοντική γεωργία η Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να την υπηρετήσει. Πώς, για παράδειγμα, θα προστατέψει τα νερά της χώρας όταν δεν ξέρει ούτε πού βρίσκονται ούτε σε ποια κατάσταση είναι; Πώς θα μειώσει τα φυτοφάρμακα όταν οι αγρότες της δεν ξέρουν ούτε να διαβάζουν;

Οι αγρότες λοιπόν βρίσκονται στον δρόμο και οι πολιτικοί για μια ακόμα φορά τους καθησυχάζουν ότι όλα θα πάνε καλά. Ολοι παίζουν τους ρόλους που γνωρίζουν καλά. Τα πραγματικά προβλήματα όμως δεν συζητιούνται. Και τα περιθώρια στενεύουν αν δεν έχουμε χάσει το τρένο οριστικά.

Μια Εκθεση για τα 10 χρόνια των «Νέων της Τέχνης»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή