Οι Ενοπλες Δυνάμεις, η εσωτερική ασφάλεια και ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι Ενοπλες Δυνάμεις, η εσωτερική ασφάλεια και ο ΣΥΡΙΖΑ

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως σοβαρό επικοινωνιακό λάθος με αρνητικό πολιτικό πρόσημο για το ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρείται η αντίδραση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ σε μια τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου σήμερα στη Βουλή, περί Ενόπλων Δυνάμεων και προάσπισης της εσωτερικής ασφάλειας: Ο κ. Παναγιωτόπουλος δέχθηκε σφοδρότατη επίθεση για μια φράση –το περιεχόμενο της οποίας, πάντως, διευκρίνισε αμέσως – αν και όταν η ίδια είχε ακουστεί από τον κ.Π. Καμμένο όταν ήταν υπουργός Αμυνας και κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προηγούμενη περίοδο, το κόμμα του οποίου ηγείται ο κ. Αλ.Τσίπρας σιώπησε.

Το χρονικό του περιστατικού έχει ως εξής:

Με αφορμή ισχυρισμούς του επικεφαλής της Ελ.Λύσης Κυρ. Βελόπουλου, ο κ. Παναγιωτόπουλος νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, είπε μεταξύ άλλων: «Αυτό που συμβαίνει, όπως θα συμβαίνει πάντα, τουλάχιστον όσον αφορά αυτή την πολιτική ηγεσία, είναι ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν φεύγει από το βάρος και την ευθύνη, αλλά έρχεται και αναλαμβάνει επιπλέον βάρος και όποια ευθύνη χρειαστεί, προκειμένου να προασπίσει την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, αλλά και την εσωτερική ασφάλεια. Αυτό μας ζητήθηκε, αυτό κάνουμε και θα κάνουμε κι άλλα εφόσον μας ζητηθούν. Και θα δείτε, αν επιδείξετε την υπομονή και την καλοπιστία, σε λίγο διάστημα από σήμερα τι καλύτερη επίδοση θα υπάρχει, όσον αφορά τον έλεγχο και των συνόρων και της εσωτερικής ασφάλειας».

Αρκετά αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Δημ.Τζανακόπουλος σχολίαζε στην αίθουσα της Ολομέλειας: «Οφείλεται μια διευκρίνιση από την πλευρά του υπουργού γιατί σε προηγούμενη παρέμβαση του και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είπε ότι ζητήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκτός από την ασφάλεια των εθνικών συνόρων να εγγυηθεί και την εσωτερική ασφάλεια και επιπλέον δήλωσε ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στο αίτημα. Σας καλώ είτε να διευκρινίσετε τι εννοούσατε όταν λέγατε ότι το υπουργείο εθνικής άμυνας θα εγγυηθεί την εσωτερική ασφάλεια  είτε να ανακαλέσετε».

Με αφορμή αυτή την παρέμβαση ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε κατ’ αρχήν ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των συνόρων και πως για την εσωτερική ασφάλεια το βάρος έχει η Αστυνομία, για να προσθέσει παράλληλα πως οι εξελίξεις περί το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ειδικά μετά από την επέμβαση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία δημιουργεί συνθήκες πιθανώς «ευνοϊκές» στο να επιχειρήσουν να περάσουν μέσω των «ροών» στη χώρα μας επικίνδυνοι τζιχαντιστές. Και μια τέτοια εξέλιξη συνιστά σοβαρό πρόβλημα εσωτερικής ασφάλειας.

Παρά την εξήγηση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε παρέμεινε –και μάλιστα με περιπαικτικό ύφος- στη θέση την οποία είχε εκφράσει νωρίτερα ο κ. Τζανακόπουλος: «Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μας ενημέρωσε πως έχει λάβει εντολή ο στρατός να φροντίζει εκτός από τη φύλαξη των συνόρων της χώρας και για την εσωτερική ασφάλεια! Έχει δώσει ο κ. Μητσοτάκης τέτοια εντολή στον Υπουργό του, όπως ανατριχιαστικά ανακοίνωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή; Εάν ναι, τα πράγματα είναι σοβαρά. Εάν όχι, να τον διαψεύσει το γρηγορότερο, γιατί παρόμοιες δηλώσεις αποτελούν κίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία μας», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τούτων δοθέντων, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θυμήθηκαν ότι στις 2 Ιουλίου 2015, σε δηλώσεις του με την ευκαιρία της επίσκεψης του τότε πρωθυπουργού στο ΥΕΘΑ, ο αρμόδιος για τις Ενοπλες Δυνάμεις υπουργός και κυβερνητικός εταίρος Π. Καμμένος έλεγε ενώπιον του κ. Τσίπρα: «Για τις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, είναι σημαντικό να πούμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό». Ο κ. Τσίπρας δεν προέβη σε κάποια «διόρθωση», ενώ και από το ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε υπάρξει ανακοίνωση με περιεχόμενο ανάλογο των σημερινών αντιδράσεων.

Σε εκείνη την δήλωση του κ. Καμμένου παρέπεμψε και οι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρ. Μπουκώρος αργά σήμερα το απόγευμα, σχολιάζοντας την τοποθέτηση Τζανακόπουλου και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή