Αίσθηση σιγουριάς για την ορθότητα των επιλογών στην δημοσιονομική πολιτική, αλλά και «ρεαλιστικής αισιοδοξίας» – όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου – επιχειρεί «με το καλημέρα» να μεταδώσει η κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2020 – του πρώτου για τη γαλάζια πλειοψηφία που αναδείχθηκε στις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού. Οι άμεσες πρώτες απαντήσεις που έδωσαν στους εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης απόψε, πρώη ημέρα της πενθήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, όσο και ο υφυπουργός Θ. Σκυλλακάκης, αλλά και σε συμβολικό επίπεδο τα χαμόγελα του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην αίθουσα της Ολομέλειας, αποτέλεσαν τα «οχήματα» του μηνύματος που θέλει να περάσει στην κοινή γνώμη η κυβερνώσα πλειοψηφία.
Κύρια χαρακτηριστικά των πρώτων αυτών παρεμβάσεων είναι η διπλή επισήμανση: ΠΡΩΤΟΝ, ότι -βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει αλλά και των πρώτων ενδείξεων από το χώρο της οικονομίας- ο ένας εκ των μεγάλων στόχων που είναι η μείωση των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων με τα οποία δέσμευσε τη χώρα η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι πιθανόν να τύχει αντιμετώπισης ακόμα και μέσα στο επόμενο έτος. ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ότι η προσδοκώμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων, όπως αυτή αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, δεν θα προκύψει από νέους φόρους, όπως ισχυρίζεται κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά στους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης που επιτυγχάνονται και θα επιτευχθούν χάρη στο μείγμα της νέας οικονομικής πολιτικής.
Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Χρ. Σταϊκούρας σε σύντομη τοποθέτησή του νωρίτερα απόψε, αφού ανέφερε συγκεκριμένα ότι για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα πρέπει να έχει προηγουμένως ενισχυθεί η βιωσιμότητα του χρέους, είπε πως εντός του 2020 ο σχεδιασμός είναι να αναδειχθεί το ζήτημα εκ μέρους της κυβέρνησης. Για να προσθέσει πως στην κατεύθυνση αυτή, ισχυρά επιχειρήματα θα έχει η κυβέρνηση τους υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγένθυνσης, το χαμηλό κόστος δανεισμού, την πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς και την αξιοποίηση των κερδών από την διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες για αναπτυξιακούς λόγους. «Όταν η ανάλυση βιωσιμότητας θα βελτιωθεί, τότε θα μπορούμε να πάμε στους θεσμούς και στους εταίρους μας και με πειστικότητα να πετύχουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η μείωση των πλεονασμάτων είναι μια σοβαρή τεχνική διαπραγμάτευση και μετά ακολουθεί η πολιτική» είχε αναφέρει, στο ίδιο πλαίσιο, λίγο πριν ο υφυπουργός Οικονομικών.
Ο πρώτος προϋπολογισμός της ΝΔ.
Η σημερινή, πρώτη συνεδρίαση, από τις συνολικά πέντε της εθνικής αντιπροσωπείας, που θα κορυφωθεί την ερχόμενη Τετάρτη με ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, άρχισε παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, και με παρόντες τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ.Τσίπρα, και τη μεγάλης πλειοψηφία των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας. Το λόγο έλαβαν οι γενικοί και ειδικοί εισηγητές των κομμάτων, ενώ από το πρωί της Κυριακής από το βήμα της Ολομέλειας θα ομιλούν βουλευτές, υπουργοί και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.
Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ που αναδείχθηκε από τις εκλογές του Ιουλίου, με την πολιτική ένταση που πυροδότησε ακριβώς εκείνη η εκλογική δοκιμασία, να είναι κυρίαρχη και στην παρούσα συγκυρία. Από τις πρώτες ομιλίες απόψε, κιόλας, των γενικών εισηγητών Μαν.Βολουδάκη (ΝΔ) και Αικατερίνης Παπανάτσιου (ΣΥΡΙΖΑ) ήταν έντονος ο απόηχος εκείνης της εκλογικής αντιπαράθεσης: Η μεν σημερινή πλειοψηφία τονίζει ότι ο οικονομικός και δημοσιονομικός σχεδιασμός της για το επόμενο έτος είναι αφενός συνεπής έναντι των προεκλογικών δεσμεύσεών της και αφετέρου σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση εκείνου που χαρακτήριζε την οικονομική πολιτική των προηγούμενων τεσσάρων ετών. Στον αντίποδα, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί ευθύς εξαρχής να αποδομήσει την κυβερνητική επιχειρηματολογία, υποστηρίζει ότι όσα κάνει ως κυβέρνηση είναι σε αντίθετη κατεύθυνση εκείνης που είχαν οι προεκλογικές της υποσχέσεις, ενώ ταυτόχρονα είναι έντονη και η διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει την ακολουθούμενη πολιτική ως έχουσα αντιλαϊκά χαρακτηριστικά και προσανατολισμό ανατροπής κατακτήσεων που –όπως λένε- είχε επιτύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Είπαν
«Ο Προϋπολογισμός του 2020 υλοποιεί τις πολιτικές που εξαγγέλθηκαν προεκλογικά, υπερψηφίστηκαν από τον ελληνικό λαό και σήμερα τίθενται σε εφαρμογή. Αποτυπώνει μια οικονομική πολιτική που βασίζεται σε φιλοσοφία τελείως διαφορετική από αυτή που επικρατούσε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Βασίζεται στην πεποίθηση ότι η ευημερία θα επανέλθει στη χώρα, όταν κινητοποιηθούν επενδύσεις, εγχώριες και ξένες, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας», είπε ανοίγοντας τη συζήτηση ο κ. Βολουδάκης.
«Ο πρώτος δικός σας προϋπολογισμός, μετά το τέλος των μνημονίων, είναι βαθιά ιδεοληπτικός και νεοφιλελεύθερος» υπογράμμισε η κυρία Παπανάτσιου για να υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, μια σειρά από επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Αλλαξε μεν η κυβέρνηση, δεν άλλαξε όμως κατά κεραία η οικονομική πολιτική. Η ίδια κινούσα ιδέα, οι ίδιες επιλογές, η ίδια αντίληψη, απλές προσθαφαιρέσεις αριθμών και ποσοστών σε έναν πανομοιότυπο από άποψη δομής κρατικό προϋπολογισμό» σημείωσε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης (ΚΙΝΑΛ).
«Βλέπουμε να καταθέτει η κυβέρνηση της ΝΔ έναν κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος είναι το ίδιο όμοιος με τους κρατικούς προϋπολογισμούς που κατέθετε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).
«Ο προϋπολογισμός τώρα δεν έχει κανένα πολιτικό όραμα και κανέναν οικονομικό σχεδιασμό», υποστήριξε ο κ. Β. Βιλιάρδος (Ελ.Λύση).
«Δεν μας εκπλήσσει ότι οι προϋπολογισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης της ΝΔ μοιάζουν. Είναι προϋπολογισμοί ανελεύθεροι, από κυβερνήσεις που δεσμεύονται απόλυτα από κάθε προηγούμενη μνημονιακή διάταξη, αλλά και μελλοντικούς στόχους που τρέχουν ακόμη», είπε με τη σειρά του ο κ. Κρ.Αρσένης (ΜέΡΑ25).