Βουλή: Αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τα πλεονάσματα

Βουλή: Αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τα πλεονάσματα

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσπάθεια, σήμερα Κυριακή μεσημέρι, του τέως υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου να σηκώσει τους τόνους – στην γενικώς ήπια όπως εξελισσόταν κοινοβουλευτική διαδικασία –  για το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ, και η συντομότατης διάρκειας λεκτική αντιπαράθεσή του με τα μέλη του οικονομικού επιτελείου Θ.Σκυλακάκη και Απ. Βεσυρόπουλου, δεν στάθηκε ικανή να βγάλει από το πρώτο πλάνο του ενδιαφέροντος, ως προς τα οικονομικά, όσα ελέχθησαν κατά την πρώτη ημέρα και αφορούσαν το μείζον θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Απέναντι σε κύματα κριτικής από την αντιπολίτευση και, κυρίως, από το ΣΥΡΙΖΑ περί «εγκατάλειψης» εκ μέρους της κυβέρνησης του στόχου να μειωθούν τα πλεονάσματα αυτά που χαρακτηρίζονται εξαιρετικά υψηλά – και με τα οποία δεσμεύθηκε η χώρα από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -, το οικονομικό επιτελείο απάντησε ότι ακόμα και εντός του επόμενου έτους, και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που όπως ειπώθηκε είναι με τα σημερινά δεδομένα επιτεύξιμες, θα τεθεί κεντρικά με τους Θεσμούς και τους εταίρους από την Αθήνα το θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων αυτών.

«Εγκαταλείψατε τη ρητορική σας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Θα μπορούσαμε να έχουμε επιπλέον θετικά μέτρα 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για μόνιμες φοροελαφρύνσεις ή κοινωνικές παροχές, αν η ΝΔ προχωρούσε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5%, με βάση και το ειδικό αποθεματικό που σας κληροδοτήσαμε στα 37 δισεκατομμύρια», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων η κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου.

«Για να αναπνεύσει η οικονομία, έπρεπε να υπάρξει από την αρχή επαναδιαπραγμάτευση για το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος και τη μείωσή του από το 3,5%, τουλάχιστον στο 2%, ώστε να δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος που προκύπτει από την ανάπτυξη και όχι από την αφαίμαξη πόρων από την πραγματική οικονομία, για να εξοικονομηθούν πόροι τόσο στον αναπτυξιακό, όσο και στο κοινωνικό επίπεδο», σημείωσε λίγο αργότερα εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο κ. Κ. Σκανδαλίδης.

Για «ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα» μίλησε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, ενώ με τη σειρά του εκ μέρους του ΜέΡΑ25 Κρ. Αρσένης σημείωσε: «Είχατε πει ότι καρδιά της πολιτικής σας –και γι’ αυτό ζητήσατε και εντολή από τους Έλληνες πολίτες για να κυβερνήσετε- θα ήταν και η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, για να έρθουμε σήμερα να έχει βγει εντελώς το θέμα από τη συζήτηση».

Η πρώτη απάντηση στις παρατηρήσεις αυτές ήρθε από τον κ. Σκυλακάκη: «Κοιτάξτε, για να υπάρξει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5%, που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, υπάρχει μία προϋπόθεση: να αλλάξει η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Εμείς ήδη από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο -όπως κάνει την ανάλυση βιωσιμότητας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι άλλοι θεσμοί- έχουμε μια βελτίωση κατά πέντε με έξι χρόνια του χρόνου που το χρέος μας θα φτάσει στο 100%. Είναι τεράστια αυτή η βελτίωση και συνέβη σε ελάχιστους μήνες. Αυτός είναι ο ένας παράγοντας στον οποίο ήδη πετύχαμε ήδη βελτίωση, κυρίως λόγω των επιτοκίων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών, για να συμπληρώσει: «Ο δεύτερος, που αρχίζει ήδη και μετριέται, είναι οι αναπτυξιακοί δείκτες. Όταν η ανάλυση βιωσιμότητας θα βελτιωθεί, τότε θα μπορούμε να πάμε στους θεσμούς και στους εταίρους μας και με πειστικότητα να πετύχουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Δεν είναι βολονταρισμός η μείωση των πλεονασμάτων. Είναι μια σοβαρή τεχνική διαπραγμάτευση και μετά ακολουθεί η πολιτική».

Στον δεύτερο κύκλο τοποθετήσεων των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, στο θέμα επανήλθε ο κ. Γ.Αρβανιτίδης από το το ΚΙΝΑΛ: «Δεν θα κουραστούμε να φωνάζουμε ότι αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι ο πραγματικός βραχνάς στην οικονομία, υπονομεύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα έπρεπε να έχουν αλλάξει χθες, όχι αύριο», είπε.

Λαμβάνοντας το λόγο για μια πρώτη παρέμβασή του στη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο κ. Σταϊκούρας ήρθε όχι μόνο να επιβεβαιώσει τις προηγηθείσες αναφορές του υφυπουργού Οικονομικών, αλλά και να θέσει χρονοδιάγραμμα, μιλώντας για σχέδια που η έναρξη της εφαρμογής τους προσδιορίζεται για το επόμενο έτος: «Τι είπε πολύ ορθώς ο κ. Σκυλακάκης; Είπε ότι προφανώς για να πας να μειώσεις τα πρωτογενή πλεονάσματα, θα πρέπει να ενισχύσεις τη βιωσιμότητα του χρέους», σημείωσε συγκεκριμένα ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, για να συμπληρώσει: «Εμείς έχουμε στόχο μέσα στο 2020 να αναδείξουμε αυτό το θέμα με τέσσερα βασικά επιχειρήματα: Υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, χαμηλό κόστος δανεισμού, πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -ήδη έγινε, και αξιοποίηση των ANFAs και των SMPs των κερδών από τη διακράτηση των ευρωπαϊκών ομολόγων, των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για αναπτυξιακούς λόγους. Αυτά τα τέσσερα στοιχεία ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους σημαντικά, άρα μπορούμε να διεκδικήσουμε με ασφάλεια χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα».

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή