Η κυβέρνηση αλλάζει το πλαίσιο ενίσχυσης Τύπου

Η κυβέρνηση αλλάζει το πλαίσιο ενίσχυσης Τύπου

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή πλεύσης όσον αφορά το ισχύον πλαίσιο ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως δήλωσε χθες ο κ. Στέλιος Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αμέσως μετά τη διακομματική σύσκεψη που έγινε με επίκεντρο το θέμα, δήλωσε τα εξής: «Είχαμε σήμερα γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων. Κοινή πεποίθηση είναι ότι ο Τύπος, απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας, επλήγη καίρια από την κρίση των τελευταίων ετών, αλλά και από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Για τον λόγο αυτό τα πολιτικά κόμματα, πλην του ΚΚΕ, συμφωνούν ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου. Ομως, το πλαίσιο που θεσπίστηκε με το άρθρο 51 του ν. 4609/2019 και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που το εξειδίκευσαν, οδήγησαν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα. Γι’ αυτό, το ισχύον πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί για το 2019 και θα αντικατασταθεί από νέο και θα οικοδομηθεί σε διαφορετική βάση», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα δημιουργήθηκε μετά την ανακοίνωση των χρηματοδοτήσεων, στην οποία συμπεριλαμβάνονταν έντυπα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις βάσει νόμου, καθώς προωθούν ρατσιστικό και ακροδεξιό λόγο. Ως εκ τούτου ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε την έναρξη διαβούλευσης «με τα πολιτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς (ενώσεις ιδιοκτητών και δημοσιογράφων), ώστε να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης των εφημερίδων που θα αντλεί εμπειρίες από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα προωθεί την κουλτούρα της ανάγνωσης, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία», τονίζοντας πως το ποσό που είχε εξασφαλιστεί για φέτος θα διατεθεί σε κοινωνικούς σκοπούς. Σχετικά με το νέο πλαίσιο, την ερχόμενη Παρασκευή θα κληθούν «για να εκφράσουν τις απόψεις και προτάσεις τους η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών». 

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε σχολιάσει δηκτικά το θέμα της χρηματοδότησης ακροδεξιών και περιθωριακών εντύπων, σημείωσε πως με τη χθεσινή απόφαση η κυβέρνηση επέλεξε «να θολώσει τα νερά». Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρίτσης σε δήλωσή του αναφέρει πως «αφού η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός ανακάλεσαν την ΚΥΑ ενίσχυσης επιχειρήσεων Τύπου για να περισώσουν το φιάσκο με την κρατική επιδότηση “Μακελειού”, παρά τα όσα αυτή ρητά όριζε, σήμερα ανακοίνωσαν τη συνολική ακύρωση του προγράμματος για το 2019», το οποίο «είχε σχεδιαστεί μετά από εξαντλητικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και είχε συμπεριλάβει όλες τις αναγκαίες παραμέτρους προκειμένου να περιφρουρηθεί το δημόσιο συμφέρον και οι έννοιες της ελευθεροτυπίας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή