Νέες ελαφρύνσεις στον ορίζοντα

Νέες ελαφρύνσεις στον ορίζοντα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κυβερνώσα πλειοψηφία να προσδίδει τόνους αισιοδοξίας για νέες θετικές εξελίξεις το προσεχές έτος όσον αφορά την ελάφρυνση των βαρών, τόσο γενικώς της ελληνικής οικονομίας όσο και ειδικότερα του ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος, αλλά και με την αξιωματική αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και οδηγεί σε νέα αδιέξοδα, συνεχίζεται σήμερα για τέταρτη ημέρα στη Βουλή η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020. Σε αυτό το «διπολικό» σκηνικό, τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης παρεμβαίνουν προβάλλοντας την εκτίμησή τους ότι η οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης δεν διαφέρει ουσιαστικά από εκείνη της προηγούμενης, επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ.

Εντός αυτού του πλαισίου, κατά τις τρεις πρώτες ημέρες της συζήτησης περί των δημοσιονομικών, δύο ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν: εκείνο που αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Το οικονομικό επιτελείο, έναντι της κριτικής που δέχεται σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφενός προανήγγειλε άνοιγμα συζήτησης με τους θεσμούς από το επόμενο κιόλας έτος για τη μείωση των υψηλών πλεονασμάτων, με τα οποία δεσμεύθηκε η χώρα από την προηγούμενη κυβέρνηση, και αφετέρου άφησε από χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ειδικού φόρου επί των ακινήτων.

Τέσσερα επιχειρήματα

«Εμείς έχουμε στόχο μέσα στο 2020 να αναδείξουμε το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων με τέσσερα βασικά επιχειρήματα: υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, χαμηλό κόστος δανεισμού, πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ (ήδη έγινε) και αξιοποίηση των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για αναπτυξιακούς λόγους. Αυτά τα τέσσερα στοιχεία ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους σημαντικά, άρα μπορούμε να διεκδικήσουμε με ασφάλεια χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα», είπε σε παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, αφού σημείωσε ότι βελτιώθηκε, παρά τη μείωση του φόρου, η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ φέτος, πρόσθεσε: «Του χρόνου θα είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα. Προετοιμαστείτε».

Στην απέναντι όχθη, ενδεικτική του επικριτικού λόγου που αναπτύσσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποστροφή της ομιλίας του κ. Αλ. Φλαμπουράρη: «Με την πολιτική που έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης συντελούνται δύο πολιτικά κακουργήματα. Το πρώτο είναι η παγίωση της ιδεολογίας των μνημονίων, με αιχμή τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας. Το δεύτερο είναι η ολική επαναφορά της κουλτούρας που μας οδήγησε στη χρεοκοπία». Για «αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ» έκανε λόγο ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας συνολικά στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική της.

Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας διαδικασίας, που συνεχίζεται σήμερα με ομιλίες βουλευτών και υπουργών και θα κορυφωθεί αύριο με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, πέραν των οικονομικών, συζήτηση έγινε επ’ ολίγον επί των εθνικών θεμάτων, με όλες τις πτέρυγες να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Αγκυρας, ενώ αργά χθες το απόγευμα ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ –και διά του τέως υπουργού Π. Σκουρλέτη– να θέτει ζήτημα αυταρχικής και βίαιης συμπεριφοράς της ΕΛ.ΑΣ.

«Μην στοχοποιείτε την Αστυνομία», απάντησε εκ μέρους της Ν.Δ. ο κ. Χρ. Μπουκώρος. «Δίνετε λευκή επιταγή στην Αστυνομία ενάντια στη νεολαία», ανταπάντησε ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος. Οι τόνοι ανέβηκαν για λίγο και το απόγευμα της Κυριακής, εξ αφορμής κριτικής που άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Κουμουτσάκος, στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για το περιεχόμενο πρόσφατου άρθρου του για τα εθνικά θέματα, με τον κ. Ανδρ. Λοβέρδο να εκφράζει εντονότατη ενόχληση εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ για το ύφος και το περιεχόμενο αυτής της παρέμβασης Κουμουτσάκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή