Eπιστολές της Αιγύπτου προς ΟΗΕ, Σ.Α. για τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης

Eπιστολές της Αιγύπτου προς ΟΗΕ, Σ.Α. για τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βαθύτατη ανησυχία του αραβικού κόσμου για την προσπάθεια της Τουρκίας να επεκτείνει την επιρροή της όχι μόνο στη βόρεια Συρία αλλά και στη Λιβύη αντικατοπτρίζεται στην αιγυπτιακή κινητοποίηση στον ΟΗΕ, καθώς επίσης στις επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Δένδιας βρέθηκε χθες στη Σαουδική Αραβία, πρώτο σταθμό του στην ευρύτερη περιοχή (σήμερα βρίσκεται στο Αμπου Ντάμπι και αύριο στο Αμμάν). Ωστόσο νωρίτερα, η μόνιμη αντιπροσωπεία της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Εθνη κοινοποίησε δύο επιστολές προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τις οποίες χαρακτηρίζονται ως άκυρα και ανυπόστατα τα δύο μνημόνια που υπεγράφησαν μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Αγκυρας. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το Κάιρο ζητεί από τον ΟΗΕ να μην πρωτοκολληθούν τα δύο μνημόνια. Παράλληλα, η Αθήνα προχωρεί σε κινήσεις περαιτέρω απομόνωσης των τουρκικών θέσεων, καθώς μπλόκαρε το αίτημα της κυβέρνησης της Λιβύης στο ΝΑΤΟ για τη χορήγηση βοήθειας στην ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων (Defence and Related Security Capacity Building).

Tην ίδια στιγμή, στην Αθήνα γίνεται αντιληπτό ότι η επέκταση της τουρκικής παρεμβατικότητας και σε δεύτερο μέτωπο μετά τη Συρία, προκαλεί σκεπτικισμό και ανησυχία στις σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου. Οι Αραβες εκτιμούν ότι η Αγκυρα επιχειρεί να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος της Λιβύης, ώστε να έχει λόγο στο μέλλον της χώρας κατά τρόπο πανομοιότυπο με εκείνον που διαθέτει αυτή τη στιγμή στο μέτωπο της Συρίας. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι πλέον η Τουρκία έχει και θεσμοθετημένη στρατιωτική παρουσία στον ίδιο τον Περσικό Κόλπο, μέσω της νέας, διευρυμένης βάσης που διαθέτει στο Κατάρ, η οποία εγκαινιάστηκε επισήμως προ ολίγων ημερών. Υπό αυτή την έννοια, τα συμφέροντα των συγκεκριμένων μοναρχιών ταυτίζονται με τα ελληνικά.

Χθες ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, κάτι που δεν συνηθίζεται, ενώ είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Φαϊζάλ μπιν Ραχμάν, τον υπουργό Επικρατείας, Αντέλ αλ Τζουμπεΐρ, κ.ά. «Συζητήσαμε με τη Μεγαλειότητά του αφενός μεν τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στη Μεσόγειο μετά την υπογραφή των δύο memoranda μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Εχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά δημιουργούν πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε από κοινού να παρακολουθούμε την κατάσταση και θα έχουμε επαφές για συντονισμό ενεργειών από εκεί και πέρα», επισήμανε ο κ. Δένδιας μετά τις επαφές που είχε. Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι επαίνεσε τη σαουδαραβική ηγεσία «για την ψύχραιμη στάση την οποία τήρησε κατά την πρόσφατη επίθεση με πυραύλους εναντίον των εγκαταστάσεων της Aramco», ενώ περιέγραψε τη Σαουδική Αραβία ως «κράτος-κλειδί για την περιοχή». Αναφερόμενος στις σαουδαραβικές αντιλήψεις σε σχέση με τα τουρκολιβυκά μνημόνια, ο κ. Δένδιας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε κοινή αντίληψη για κάτι που είναι αρκετά μακριά από τα σύνορά τους, στη Μεσόγειο. Νομίζω ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα με ιδιαίτερες γεωπολιτικές ευαισθησίες. Καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά πως αυτά τα δύο memoranda λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή